Finanțarea ambulatoriului clinic de specialitate 2008 – 2014

Sursa: Raportul APSR

Valoarea medie a punctelor a variat în corelație directă cu alocările bugetare. După o scădere de 20% în anul 2009, au urmat creșteri importante în anii 2011 și 2013 (cu 33% și, respectiv, 45%).

Ambulatoriul clinic de specialitate nu a cunoscut volatilitatea pachetului de servicii și a condițiilor de contractare din medicina de familie, însă câteva modificări de amploare au lăsat o amprentă durabilă. Cea mai importantă este eliminarea serviciilor de diagnostic și terapeutice din pachetul de bază în anul 2010. Acestea reprezentau o cincime din volumul de activitate al medicilor specialiști, care au fost obligați să efectueze numai consultații sau să perceapă tarife pentru servicii. CNAS a încercat fără succes să compenseze măsura cu creșterea valorii punctului per consultație și cu eliminarea unor limite asupra numărului acestora. Efectele nu s-au lăsat așteptate: numărul de contracte de furnizare a scăzut cu 10%, iar execuția bugetară în anul 2010 a fost numai 90% din programul aprobat. Serviciile medicale au fost reintroduse în anul următor, însă chiar și în anul 2013 erau cu 42% sub valoarea din urmă cu șase ani.

Și în privința consultațiilor se manifestă o tendință de scădere; numărul total era cu o zecime mai mic în anul 2013 decât în urmă cu patru ani. Majoritatea sunt acordate pacienților cronici, care pot beneficia de o consultație pe lună sau pe trimestru. Numărul și ponderea acestora este în creștere, tendință vizibilă și la medicina de familie (vezi Figura 23). Consultațiile pentru pacienți cu afecțiuni acute și subacute sunt în scădere, ca urmare a limitării, începând cu anul 2010, a numărului aferent unui episod de boală la 1-3 consultații.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.