Un melanom imens, aflat la nivelul pieptului unei femei, a dispărut pur și simplu după administrarea unui tratament experimental obținut prin combinarea a două medicamente folosite deja, dar separat, împotriva acestui tip ce cancer, se arată într-un studiu publicat în The New England Journal of Medicine.

Pacienta în vârstă de 49 de ani se află încă sub supravegherea medicilor. Ultimul control a evidențial însă dispariția completă a melanomului, tumoare malignă a pielii, la aproximativ trei săptămâni de la administrarea medicației, a precizat coordonatorul experimentului, dr. Paul Chapman, din cadrul Memorial Sloan Kettering Cancer Center, New York.

Autorii acestei cercetări au vrut să investigheze cum acționează tandemul format din medicamentele ipilimumab (Yervoy ) și nivolumab (Opdivo) –  ambii anticorpi –  utilizate deja în combaterea melanomului metastatic.  Ipilimumab acționează asupra mecanismul inhibitor care oprește celulele sistemului imunitar să distrugă celulele canceroase iar nivolumab susține celulele T (limfocitele T) să nu moară. Deși acționează pe căi diferite, practic ambele medicamente stimulează sistemul imunitar în combaterea celulelor canceroase.

Cercetarea s-a făcut pe 142 de pacienți cu melanom metastatic cărora li s-a administrat, aleatoriu, fie Yervoy în combinație cu un placebo, fie Yervoy combinat cu Opdivo. Rezultatele în grupul din urmă au fost spectaculoase prin comparație cu cele înregistrate în cazul pacienților care au primit doar Yervoy plus placebo. La 54% dintre subiecți tumorile s-au diminuat cu cel puțin 80% iar la 22% dintre pacienți melanomul a devenit nedetectabil – situație excepțională pentru faza a-4a a acestei maladii teribile – au explicat specialiștii.

Doctorii au fost însă uluiți de rezultatele înregistrate mai ales în cazul pacientei de 49 de ani a cărei tumoare a dispărut atât de rapit încât o cavitate înspăimântătoare s-a format pe abdomenul pacientei.

Femeia fusese diagnosticată cu melanom în urmă cu patru ani, timp în care a făcut chimioterapie și a suferit mai multe intervenții chirurgicale pentru îndepărtatea unor tumori. Boala a recidivat iar în urmă cu cinci luni a dezvoltat o nouă formațiune sub sânul stâng. I-a fost administrată o singură doză de Yervoy combinat cu Opdivo. Când a revenit pentru control, trei săptămâni mai târziu, i-a anunțat că tumoarea dispăruse. Computerul tomograf a confirmat eradicarea completă a tumorii, dar dispariția atât de rapidă a acesteia i-a pus pe gânduri pe cercetători care au și-au exprimat îngrijorarea cu privire la consecințele pe care le-ar putea avea o astfel de „evaporare” dacă ar fi vorba despre o tumoare localizată la nivelul intestinelor sau inimii.

 

Citeste mai multe detalii si sursa articolului: http://www.evz.ro/miracol-medical-o-noua-terapie-anticancer-a-dizolvat-dupa-prima-doza-o-tumoare-imensa-imagini-socante.html

 

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.