Homeopatia. Ce este? Cum functioneaza?

Homeopatia. Ce este? Cum functioneaza?


In primul rand, pentru a putea oferi o explicatie cat mai corecta, este necesara clarificarea anumitori notiuni.

Medicina umana

Este un concept ce inglobeaza un conglomerat complex de ramuri stiintifice care au ca scop comun pastrarea, diagnosticarea si terapia starii de sanatate a omului.

Medicina se invata in cadrul Facultatilor acreditate de Medicina si Farmacie Umana iar absolventii acestora se vor numi medici si farmacisti.

Terapia umana

Terapia este o ramura stiintifica a medicinei care are ca scop pastrarea si tratarea starii de sanatate a omului. La baza acesteia sta motto-ul “Primum non nocere“, adica “In primul rand nu face rau“.

Pentru a servi scopului, terapia utilizeaza numeroase metode si variante terapeutice, toate fiind subordonate ideii de baza, precum:

  • Terapia medicamentoasa de sinteza sau semisinteza
  • Terapia naturista
  • Terapia chirurgicala
  • Apiterapia
  • Fitoterapia
  • Acupunctura
  • Reflexoterapia
  • Presopunctura
  • Dietoterapia
  • Homeopatia etc.

Deci putem afirma cu certitudine ca medicina este numai una si se invata la Facultatea de Medicina si Farmacie Umana, iar terapiile sunt mai multe si trebuiesc aplicate exclusiv de catre cadrele sanitare competente precum medici, terapeuti sau asistenti medicali autorizati.

Dintre numeroasele metode terapeutice cunoscute si practicate astazi in lume astazi vreau sa va supun atentiei Homeopatia.

Ce este Homeopatia?

Primele surse ale Homeopatiei au aparut in antichitate, Hipocrates fiind cel care a pus bazele primelor principii terapeutice ce au dus la aparitia Homeopatiei.

Motivul pentru care Homeopatia nu este foarte cunoscuta astazi este datorita lui Galenus, cel mai reprezentativ elev al lui Hipocrates, care a preferat, din dorinta de a se afirma si de a iesi din umbra profesorului sau, sa dezvolte o linie terapeutica diferita fata de acesta, ceea ce azi noi cunoastem ca alopatie sau terapie conventionala.

Reaparitia Homeopatiei in universul terapeutic se datoreaza medicului german Hahnemann, care in 1784 a redescoperit si apoi a dezvoltat Homeopatia.

De atunci si pana in prezent Homeopatia a cunoscut si cunoaste o dezvoltare si o fundamentare stiintifica deosebita.

Este o terapie recunoscuta la nivel mondial, cu prezenta in facultati si universitati de medicina de renume, spitale, clinici si centre de cercetare in tari precum Anglia, America, Franta, Italia, Olanda, Spania, Germania, Canada si bineinteles Romania.

Validitatea acestei terapii este in continuare confirmata de prezenta ei in programele de sanatate publica din Franta, Anglia si alte tari europene.

In Romania are o prezenta foarte bine stabilita, in facultatile de medicina, centre de cercetare, medici si cercetatori de renume ce utilizeaza, promoveaza si recomanda terapia Homeopatica.

In ultimii ani, cercetarile si studiile stiintifice realizate in institute de renume mondial au transformat metoda Homeopatica dintr-una empirica in una stiintifica venind cu mecanisme si dovezi concrete in favoarea utilizarii acestei terapii.

De ce Homeopatia?

Homeopatia este o metoda terapeutica ce actioneaza in sensul stimularii propriilor mecanisme de aparare si reglaj ale organismului. Astfel, putem afirma ca Homeopatia “trezeste“ si stimuleaza capacitatile proprii de aparare si reactie ale organismului, mecanisme inhibate de agresiune/boala.

Homeopatia are numeroase avantaje ca metoda terapeutica

Primul avantaj este acela ca poate fi aplicata tuturor categoriilor de varsta – de la copilul nou nascut pana la varste foarte inaintate. Un alt avantaj este acela ca foloseste ca materie prima numai substante 100% naturale, in dilutii infinitezimale (foarte mici), neexistand astfel pericolul unui raspuns negativ al organismului, de tipul alergiilor sau intolerantelor – deci nu are contraindicatii, nu are efecte adverse si nu are efecte secundare.

Nu in ultimul rand se poate aminti si de avantajul economic – atat de important in acest moment in tara noastra. Medicamentele homeopatice sunt mult mai ieftine, atat pentru pacient cat si pentru Casele de Asigurari, spre deosebire de tratamentele conventionale.

Evident este faptul ca Homeopatia, ca si oricare alta modalitate terapeutica conventionala sau alternativa, are si limite. Astfel, trebuie sa privim tratamentul homeopat ca o alternativa terapeutica avantajoasa din punct de vedere medical sau economic dar sa nu consideram ca aceasta terapie ar fi imbatabila. Este doar o optiune avantajoasa.

Ce trateaza Homeopatia?

Homeopatia trateaza, ca si celelalte tipuri de terapii toata gama de boli sau afectiuni ce pot aparea la om. Evident ca are si puncte forte – atunci cand este foarte eficienta, dar are si puncte slabe – atunci cand eficienta ei scazuta determina medicul sa apeleze la o alta metoda terapeutica.

Concluzie

Homeopatia, ca metoda terapeutica moderna si larg raspandita, este o alternativa avantajoasa din punct de vedere medical si economic pentru tratamentul unei game foarte largi de boli sau afectiuni.

Este imperios necesar sa fie aplicata de catre medici cu competenta in homeopatie, medici care dupa pregatirea medicala de baza au studiat suplimentar si Homeopatia si – foarte important – sa se utilizeze medicamente homeopatice inregistrate – recunoscute oficial de catre Ministerul Sanatatii.

Articol scrie de:

Dr. Cadar Sorin Dan

Medic Primar O.R.L.

Medic Homeopat

Presedinte ARHC (arhc.ro)

www.homeopatie.ro (https://www.homeopatie.ro/cmi-dr-cadar-sorin-dan-321.html)