Source: Importanta screening-ului

Ce este screeningul?

Screeningul reprezinta totalitatea investigatiilor efectuate pentru a afirma sau infirma prezenta unei boli, inaintea aparitiei simptomelor. Acestea pot descoperi aceste boli in stadii incipiente. Daca se descopera bolile in faza primara, acestea sunt mult mai usor de tratat. Atunci cand simptomele apar, unele boli sunt intr-o faza avansata iar sansele de vindecare devin minime sau chiar imposibile.

Oamenii de stiinta studiaza incidenta in populatie a diferitelor tipuri de boli si de asemenea factorii de risc legati de mediul inconjurator si de stilul de viata. Aceste informatii sunt necesare pentru a selecta anumite persoane care vor fi testate, pentru a stabilii teste de screening si la cat timp aceste teste se vor repeta. Testele de screening se fac inainte de a dezvolta simptome ale bolii si este important de stiut, ca daca se efectueaza anumite teste nu inseamna obligatoriu prezenta bolii.

Ce boli se verifica prin screening?

La momentul actual sunt recomandate screening-urile pentru :

  • dislipidemie – determinarea profilului lipidic
  • diagnosticarea anevrismului de aorta (la barbati > 65 ani, fumatori);
  • cancerul de san – mamografie;
  • cancerul colorectal – testul hemocult, rectosigmoidoscopia, colonoscopia;
  • boli cu transmitere sexuala pentru persoane aflate la risc sau femei insarcinate (chlamidia, gonoreea, hepatita B, sifilisul, virusul imunodeficientei umane – HIV);

De catre cine este recomandat screeningul?

Testele screening sunt recomandate de catre medic, dupa o discutie prealabila cu pacientul. Se vor lua in considerare sexul si varsta. Se va tine cont de dovezile existente in acest moment (bazate pe studii clinice, analize statistice) privind beneficiile si riscurile pe care le implica un anumit tip de investigatie. Aceste screening-uri se pot adresa unei comunitati in care exista o prevalenta crescuta a unei anumite afectiuni, dar sunt si recomandari individuale tinind cont de factorii de risc ai fiecarei persoane.

Care sunt factorii de risc?

Factorul de risc este o variabila care se asociaza cu un risc crescut de a face o anumita boala, dar nu este neaparat cauza acelei boli (de exemplu fumatul este factor de risc pentru cancerul pulmonar sau cancerul digestiv, dar nu toti pacientii care fumeaza vor face cancer).
Identificarea factorilor de risc presupune o discutie medic-pacient privind: istoricul medical familial, tipul de activitate desfasurata, conditii de munca, expunere la noxe, obiceiuri alimentare, comportamentul sexual, gradul de activitate fizica, consumul de droguri.