image.jpegImplantare extracardiacă a unui defibrilator cardioverter epicardic cu sondă de defibrilare subcutanată.

În data de 20 ianuarie 2016, în cadrul Cardiopediatric Center din Spitalul Monza, a fost efectuată, în premieră, o intervenție de implantare extracardiacă a unui defibrilator cardioverter epicardic cu sondă de defibrilare subcutanată.
Pacienta, în vârstă de 3 ani si 9 luni, a suferit anterior mai multe evenimente de stop cardiorespirator, în urma cărora situația a devenit alarmantă și solicitantă pentru părinți, aceștia fiind nevoiti sa renunțe la activitatea profesională și să se dedice în totalitate îngrijirii fetiței, împărțind intervalul nocturn pentru o supraveghere continuă în timpul somnului fetiței.
Micuța pacientă a tolerat bine procedura, fără incidente și fără complicații. Externarea a avut loc după 4 zile de la operație, în urma căreia pacienta a devenit o fetiță veselă, comunicativă și cu poftă de joacă. Pe de altă parte, familia a scăpat de grija permanentă care a marcat-o cumplit în ultimele 7 luni de coșmar, în care au fost nevoiți să o monitorizeze pe tot parcursul nopții.
Momentul plecării din spital a fost unul emotionant și în același timp, plin de bucurie și fericire pentru familie, și nu în ultimul rând încărcat de satisfacție profesională pentru echipa medicală a Spitalului Monza.

Colegiul Pacientilor – asociatie de pacienti, aparam drepturile pacientilor si ii informam.