Suntem ignorați în continuare, contractul este total nestimulativ, deși ne luptăm să oferim servicii medicale de calitate pacienților noștri în condițiile în care sistemul informatic este o frână serioasă prin funcționarea sa deficitară.

În general, legislația care ne reglementează activitatea este elaborată de „experți” care nu își părăsesc birourile lor importante și nu înțeleg relația medic – pacient, dar nici nu țin cont de propunerile noastre aduse deja la cunoștința decidenților din sănătate. Memoriile noastre depuse la Instituția Avocatului Poporului și la Cancelaria Primului Ministru au rămas fără ecou.

Starea de nemulțumire generată de această atitudine, coroborată cu discriminarea medicilor de familie în raport cu ceilalți medici din sistem, demonstrată de faptul că, deși efectuăm majoritatea serviciilor publice de sănătate, nu suntem considerați unități sanitare publice, ne face să ne solidarizăm cu colegii noștri salariați care declanșează calendarul protestelor cu data de 21 martie 2016.

Medicii de familie vor purta pe 21 martie o banderolă albastră în semn de solidaritate cu ceilalți medici din sistem. Peste mai puțin de o săptămână, reprezentanții medicilor de familie din toată țara se reunesc la București și vor stabili dacă vor mai accepta încă un contract înjositor sau vor refuza să îl mai semneze.
Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) este o organizaţie profesională, ştiinţifică, nonguvernamentală, apolitică, de drept privat, cu personalitate juridică, constituită din organizaţii judeţene, cu personalitate juridică, ale medicilor de familie din judeţele României şi a municipiului Bucureşti.

Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) este o federație patronală care reunește organizații patronale ale medicilor de familie. Federația are caracter non profit, apolitic și neguvernamental. Scopul FNPMF este reprezentarea, susținerea și aprobarea intereselor membrilor săi în relațiile cu autoritățile publice, cu sindicatele și cu alte persoane juridice și fizice.

Principalele puncte ale protestului nostru sunt :

1. Finantarea deficitara a sistemului medical romanesc

2. Finantarea deficitara a asistentei medicale primare – a medicinii de familie

3. Disfunctionalitati si birocratie nejustificata intre sectoarele sistemului medical

4. Ingradirea unei accesibilitati optimale a pacientilor la serviciile medicale

5. Deficiente multiple ale a sistemului informatic SIUI

6. Deficiente frecvencte, (inacceptabil de frecvente) ale cardului de sanatate.

7. Neplata serviciilor medicale in sectorul medicinii de familie – datorate multiplelor erori ale SIUI

8. Suprasarcini administrative si restrictionari in activitatea medicului de familie

9. Lipsa de receptivitate a decidentilor la problemele, argumentele si propunerile medicilor de familie pentru imbunatatirea eficientei sistemului medical

10. Neacordarea dreptului de negociere a medicilor de familie pentru reglementarile contractului cadru.
.
.