Astfel s-au împărţit banii CAS în 2016: 42% pentru spitale, 30% pentru medicamente şi doar 6% pentru medicii de familie.

Această situaţie ne arată disfuncţionalităţile sistemului de sănătate prin faptul că pacienţii nu apelează la medicii de familie când au o afecţiune, ci merg direct în secţiile de urgenţă ale spitalelor sau decid să cumpere medicamente fără reţetă (OTC) din farmacii, piaţa OTC-urilor înregistrând astfel o creştere constantă în ultimii ani.
Cheltuielile Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) în primele şapte luni ale anului au crescut cu peste un milliard de lei faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cei mai mulţi bani fiind atraşi de segmentul de spitale generale (5,9 miliarde de lei în perioada ianuarie – iulie 2016), urmat de segmentul de produse farma, materiale sanitare şi dispozitive medicale (5 miliarde de lei în perioada menţionată).

Deşi cheltuielile efectuate de CNAS pentru spitalele generale au crescut de la 4,9 miliarde de lei în pe­rioada ianuarie – iulie 2015 la 5,9 mi­liarde de lei în aceeaşi perioadă a acestui an, pacienţii sunt în continuare nevoiţi să îşi cumpere medicamentele din banii lor şi să primească îngrijirea medicală în condiţii de igienă precară în cazul anumitor spitale din ţară.

Cu un ambulatoriu slab finantat si neatractiv pentru medici calitatea actului medical va continua sa scada, automedicatia sa creasca si spitalele sa se aglomereze.

Colegiul pacientilor, Asociatie de Pacienti, Protectia Pacientilor.