Telefoanele inteligente vor detecta cancerul de piele mai bine si mai rapid decat majoritatea medicilor.

In Romania, medicul de familie are nevoie de o competenta speciala pentru a citi un EKG sau pentru a face o Ecografie intrucat in cei 9 ani de pregatire academica nu a fost invatat sa faca asta; din aceste motive, marea lor majoritate nu a atins un astfel de aparat.

Computerele au ajuns astazi la fel de bune ca medicii la identificarea cancerului de piele, deschizand drumul diagnosticarilor cu telefonul.

Conform publicatiei Nature, cercetatorii au dezvoltat un program capabil sa invete si sa isi imbunatateasca performanta in detectarea semnelor de cancer de piele chiar mai bine si mai repede decat un medic.

Programul inglobeaza deja 130 000 de imagini cu leziuni confirmat cancereroase sau benigne.

Prin comparatie cu aceasta baza de date, cautand similitudini si facand comparatii, aplicatia invata si se auto-perfectioneaza pe masura ce este alimentata cu imagini.

Aceeasi technologie a fost utilizata in dezvoltarea programului AlphaGo, care a invins recent campionul mondial la faimosul joc de strategie asiatic Go.

Andre Esteva de la Standford University a spus ca se discuta acum cu medicii despre cum sa fie integrata in sistemul de sanatate aceasta aplicatie care are potentialul de a revolutiona screeningul de cancer de piele.

Avem doua idei care ne calauzesc, spune Andre: Prima este accesul universal si a doua este de a duce serviciile de sanatate in afara clinicilor, prin technologie.

Se estimeaza ca in 2021 vor functiona 6 miliarde de telefoane inteligente; astfel, un numar fara precedent de oameni ar putea avea acces la un diagnostic rapid si de calitate.

Cu metodele de tratament de astazi, rata de supravietuire la 5 ani este de 99% pentru cancerele depistate in faza incipienta, dar se prabuseste dramatic pentru cancerele depistate tarziu.

Sancy Leachman de la Knight Cancer Institute din SUA spune ca metoda va putea fi in viitor aplicata si in alte specialitati ce se bazeaza pe analiza de imagine.

Articolul din Nature a fost preluat si de The Times si se bucura de un larg interes.

„Democratizarea actului medical este o oportunitate si o realitate a epocii in care traim”, sustine Cristian Sas, presedintele asociatiei Colegiul Pacientilor.

In Romania asistam la o lentoare si o rezistenta absurda la inovatie din partea unui segment important al corpului medical care traieste in trecut si refuza cu incapatanare sa foloseasca technologia pentru a salva vieti.

„Diagnosticul de certitudine, confirmarea vindecarii, preventia sunt inca pasari rare in sistemul nostru medical” declara Sas.

In SUA se vorbeste deja de virtual GP, iar la noi medicul de familie are nevoie de o patalama pentru a citi un EKG pentru ca in cei 9 ani de pregatire academica nu a fost invatat sa faca asta !

Este socant fapul ca desi medicii petrec 6 ani in facultate si alti 3-6 ani in rezidentiat, dupa ce devin specialisti, trebuie sa mai faca diverse cursuri, pe bani, pentru a putea utiliza aparate ce sunt deja de rutina in majoritatea tarilor din lume cum ar fi EKG, Ecografie, Colposcopie, etc.

Colegiul Pacientilor cere Colegiului Medicilor sa se trezeasca la realitate si sa corecteze aceste aberatii din sistem. Deja orice cetatean poate sa cumpere de pe E-bay sau Alibaba un EKG sau Spirometru cu auto-diagnostic pentru cateva sute de dolari si preturile scad de la an la an.

Cerem asociatiei medicilor de familie sa faca demersurile necesare pentru calificarea tuturor medicilor de familie pentru operarea ecografului, a EKG-ului si a Spirometrului in urmatorii doi ani.

Fara sa glumim, colegiul pacientilor micologie la care sunteti inscris.