colegiul pacientilor oncologie moleculara4 Februarie  – Ziua mondială contra Cancerului

Sărbătorirea acestei zile are un dublu sens: pe de o parte are scopul de a ne ajută să creştem gradul de conştientizare a cancerului şi pe de altă parte de a încuraja prevenţia, detecţia şi tratamentul.

Adoptati măsuri de prevenire a cancerului începând de AZI. Beneficiile vor dura, cu siguranţă, întreagă dvs viaţă.

Dacă vorbim de conştientizarea riscului de a face cancer, atunci cel mai important aspect este PREVENŢIA. Astfel, există câteva sfaturi pentru a reduce acest risc:

1.Renunţaţi la fumat
Fumatul a fost legat de diferite tipuri de cancer, inclusiv cancerul de plămâni, gură, gât, laringe, pancreas, vezica urinară, col uterin şi rinichi. Chiar dacă nu fumaţi dvs, expunereala fumul de ţigară (fumat pasiv) poate creşte riscul de cancer pulmonar.
Una dintre cele mai importante decizii legate de sănătatea dvs este de a renunţă la fumat şi/sau de a evita expunerea la fumul de ţigară. Această poate fi o componentă importantă în a preveni cancerul.

2.Adoptaţi o dietă santoasa
Cu toate că a face selecţii sănătoase la magazin/piaţă şi în timpul mesei este importanat,acestea nu pot garanta prevenirea cancerului, dar ar putea ajuta la reducerea riscului. Puteţi lua în considerare aceste recomandări:
• Consumaţi cât mai multe fructe şi legume, dar şi cereale integrale, fasole, năut, etc
• Evitaţi obezitatea. Mâncaţi uşoar şi simplu prin alegerea unor alimente mai sărace în calorii, inclusiv zaharuri rafinate şi grăsimi din surse animale.
• Evitaţi alcoolul. Dacă alegeţi totuşi să consumaţi alcool, faceţi-o cu moderaţie. Riscul de a dezvolta cancer – inclusiv cancerul de san, de colon, plămâni, rinichi şi ficat – creşte odată cu cantitatea de alcool consumată şi durata de timp în care aţi băut regulat.
• Limitaţi consumul de carne procesată. Un raport al Agenţiei Internaţionale de Cercetare în Domeniul Cancerului, agenţia de oncologie a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, a concluzionat că un consum crescut de carne procesată poate creşte uşor riscul pentru anumite tipuri de cancer.
De exemplu, femeile care au adoptat o dietă mediteraneană, suplimentată cu ulei de măsline extra-virgin şi fructe cu coajă şi seminţe, ar putea avea un risc redus de cancer de san.

3.Menţineţi-va greutatea în limite normale şi faceţi activitate fizică
Menţinerea unei greutăţi în limite normalear putea reduce riscul pentru diferite tipuri de cancer, inclusiv cancerul de san, de prostată, plămâni, colon şi rinichi. Activitatea fizică în afară de a va ajută să aveţi o greutate în limite normale , ar putea reduce riscul de cancer de san şi a cancerului de colon. Ca scop general, recomandăm includerea a cel puţin 30 de minute de activitate fizică în rutină devs de zi cu zi.

4.Evitaţi contactul prelungit cu soarele
Cancerul de piele este unul dintre cele mai comune tipuri de cancerşi unul dintre cele mai uşor de prevenit. Încercaţi aceste sfaturi:
• Evitaţi expunerea la soare între orele 10 şi 16, atunci când razele soarelui sunt cele mai puternice.
• Staţi la umbră. Când va aflaţi în aer liber, staţi la umbră cât mai mult posibil. Ochelarii de soare şi pălăriile cu boruri largi sunt de ajutor.
• Acopriţi zonele expuse cu ţesături în culori luminoase care reflectă radiaţiile ultraviolete. Acoperiţi pielea cât mai mult posibil.
• Nu faceţi economie în a folosi creme pentru protecţia solară.
• Evitaţi bronzarea artificială (solar). Aceasta este la fel de dăunătoare ca şi lumina naturală a soarelui.

5. Vaccinaţi-va
Prevenirea cancerului include protecţia împotriva anumitor infecţii virale. Discutaţi cu medicul dumneavoastră despre imunizarea împotriva:
• Hepatitei B; hepatită B poate creşte riscul de a dezvolta cancer al ficatului.
• Papilloma virusul uman; HPV este un virus cu transmitere sexuală, care poate determina apartitia cancerului de col uterin la femei sau genital la barbati, precum şi alte tipuri de cancer cu celule scuamoase ale mucoaselor de la nivelul cailor respiratorii superioare si tub digestiv (laringe, rect, etc).

6.Evitaţi comportamentele riscante
O altă tactică eficientă de prevenire a cancerului este de a evita comportamente riscante ce pot duce la infecţii care, la rândul lor, ar putea creşte riscul de cancer.
De exemplu:
• sex protejat. Nerespectarea acestui sfat poate duce la infecţia cu HIV sau HPV. Persoanele care au HIV sau SIDA au un risc mai mare de cancer de anus, ficat şi plămâni. HPV este cel mai adesea asociat cu cancerul de col uterin, dar poate creşte riscul de cancer al anusului, penisului, gâtului, vulvei şi vaginului.
• Nu utilizati ace folosite déjà! Schimbul de ace cu o alta perosana (de cele mai multe ori un utilizator de droguri) poate conduce la infectarea cu HIV si aparitia bolii SIDA sau hepatită B şi/ori hepatită C – care pot creşte riscul de cancer la ficat.

7.Evaluaţi-va periodic starea de sănătate
Consultaţi periodic medicul de familie şi verificaţi ce programe de screening pentru cancer sunt în acel moment. Verificaţi-va periodic:pielea, colonul, colul uterin şi sânii.
Evaluarea periodică a stării de sănătate poate creşte şansele de a descoperi uncancer în faza incipientă, atunci când tratamentul este cel mai probabil de succes.

Markerii tumorali cel mai frecvent verificati:
Rezultatele obtinute trebuiesc corelate cu anamneza personala a pacientului (istoric medical, familial, alte investigatii) si NU AU VALOARE DIAGNOSTIC IN ABSENTA UNUI EXAMEN CLINIC DE SPECIALITATE.
De aceea, propunem un consult la medicul clinician pentru verificarea determinarilor de care aveti nevoie, conform indicatiilor din tabelul de mai jos:

Tumora / Tesut Markeri tumorali
Vezica urinara CEA, TPA, SCCA, NMP 22
Cai biliare CA 19-9, CA 125, CEA, (CA 50)
Bronhii / plaman CEA, TPA, M2-piruvatkinaza-(M2PK)
Carcinom epitelial scuamos : SCC, CEA, Cyfra 21.1
Carcinom cu celule mici : NSE, TPA, CEA
Adenocarcinom/altele : CA 72-4 CEA, TPA, ACTH, ADH, feritina, PTH, calcitonina
col uterin SCCA, Cyfra 21.1, CEA, TPA
Corion ß-HCG
Colon CEA, CA 19-9, CA 72-4, M2-piruvatkinaza-(M2PK), Hemoragii oculte, Septin 9
Endometru/uter SCCA, CEA, CA 125
Esofag SCCA, CEA, CA 19-9, CA 125, Cyfra 21.1
Mola hidatiforma ß-HCG, SP1
Hypofiza Prolactina (prolactinom), GH (gigantism, acromegalie), ACTH (Sdr. Cushing)
Intestin CEA, CA 19-9, serotonina (sindrom carcinoid)
Celule germinative AFP, ß-HCG, SP1
Rinichi CEA, renin
Ficat Carcinom hepatocelular primitiv: AFP, CA 19-9
San CA 54-9, CA 15-3, CEA, TPA
Mucoasa bucala/limba SCCA , CEA, TPA, CA 19-9
Ovar CA 125, CASA, CA 72-4, AFP, CEA, TPA, ß-HCG, testosteron(virilizare), HE4, Scor-ROMA
Sindroame paraneoplazice ACTH, cortizon, calcitonin, serotonin (5-HIAA)
Prostata PSA (cu subfractii, la nevoie), fosfataza acida prostatica, PCA3
Rect vezi markerii ptr. colon
Stomac CA 72-4, CEA, gastrin, (CA 50)
Glande suprarenale (zona medulara) Metanefrine, catecolamine, acid vanil mandelic (feocromocitom)
Glande suprarenale (zona corticala) Cortizon (Cushing), DHEA, DHEA-S, Aldosteron (hipertensiune), testosteron (virilizare)
Tiroida Tumori papilare / foliculare: tiroglobulina (TG), tumori medulare: calcitonina, (marker nespecific: CEA)
Glande testiculare AFP, ß-HCG, SP 1, NSE, SCCA, M2-piruvatkinaza-(M2PK)