Dupa 6 ani de facultate si 5 ani de rezidentiat medicul ginecolog nu a invatat sa faca colposcopie si ecografie si ii mai trebuie o competenta platita

In ginecologia moderna (nu e cazul Romaniei) utilizarea Colposcopului si a Ecografului, a devenit o practica uzuala.

Majoritatea colposcoapelor si a ecografelor din ziua de azi au softuri de interpretare a rezultatului automat, simplificand la maxim luarea unei decizii medicale.

Este inexplicabil de ce dupa aproape 11 ani de educatie medicala, un medic care devine specialist nu are dreptul sa folosesca un aparat care se utilizeaza foarte usor, in urma unor traininguri facute de catre producatorii acestor echipamente medicale.

Surse din randul medicilor vorbesc de anumite interese financiare in randul profesorilor care elibereaza aceste competente, acestia castigand sume imp

ortante de bani din aceasta activitate, ce blocheaza accesul marii mase a medicilor la aceste competente, care ar trebui sa vina ca rezultat natural al absolvirii rezidentiatului de ginecologie. Astfel marea majoritate a medicilor ginecologi din Romania nu folosesc astfel de aparate in diagnosticarea pacientilor, intarziind foarte mult momentul identificarii unor afectiuni care le pot pune in pericol viata. Rezultatul acestei politici paguboase atat pentru medicii cat si pentru pacienti duce la tratamente intarziate si mai scumpe.

Cum e posibil ca sa obtii aceasta competenta in aproximativ o luna si nu este posibil sa fie integrate in cei 5 ani de rezidentiat? Cu siguranta exista alte interese sau o lipsa de viziune grosolana ce pune in pericol viata pacientilor.

In secolul XXI  Facultatatile de Medicina din Romania (care se afla in UE de 10 ani) ar trebui sa educe medici a caror activitate sa se bazeze pe dovezi (investigatii prin cele mai noi tehnologii ) si nu pe impresii si fler.

Colegiul Pacientilor cere Colegiului Medicilor sa se implice in corectarea acestor aberatii ce afecteaza grav  serviciile de care beneficiaza pacientii. Medicul trebuie sa folosesca descoperirile stiintei din ultimele decenii in diagnosticarea si tratarea pacientilor.