Colegiul Paceienților cere Ministerului Sanatatii taxarea urgentă a produselor cu continut mare de zahăr!

 

Cerem o taxă pe băuturi si alimente cu adaus de zahăr, un impozit sau taxă suplimentară concepută pentru a reduce consumul de alimente si băuturi cu zahăr adăugat. Produsele care intra sub incidenta acestei  taxe includ: dulciuri și băuturi carbogazoase, băuturi necarbonatate, băuturi pentru sportivi și băuturi energizante.

Taxa este o chestiune de dezbatere publică în multe țări si Colegiul Pacientilor ca și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) promovează taxa ca un exemplu de impozitare Pigovian, cu scopul de a descuraja dietele nesănătoase și a compensa costurile economice tot mai mari generate de obezitate si afectiunile asociate  aceasteia.

 

„Sistemul de sănatate publică din Romania este cronic subfinanțat, medicii ne pleacă pe capete iar patologia generată de aceste alimente Ne-esențiale si NE-sănatoase crește alarmant. Avem nevoie urgentă de actiune altfel vom avea de gestionat un dezastru de proporții si costuri foarte mari pe masura ce obezitatea crește spre cotele din țarile dezvoltate” a declarat dl. Cristian Sas, presedintele asociatiei Colegiul Pacienților.

 

Bani rezultați ar putea finanța cresterea salariilor medicilor si asistenților precum si cresterea valorii punctului cu care sunt platiți medicii de familie si specialiștii din ambulatoriu, care desi in politicile de sanatate publica este desemnat prioritar, in realitate este cenușareasa sistemului. Un medic specialist este platit de CAS in ambulatoriu cu aproximativ 20 lei pe cosultație.

 

Organizatia Mondială a sănatatii conduce această initiativă la nivel international.

 

Informatii suplimentare la: office@colegiulpacientilor.org