Unde trebuie sa mearga banii din accizarea zaharului?

Preventia este raspunsul!

Traim intr-o lume in perpetua miscare si din acest motiv suntem nevoiti sa luam masa in oras, daca nu este timp apelam la ceva care ne poate oferi un plus de energie pana in momentul in care reusim sa luam masa… dar … ce este de fapt acest plus de energie?

In esenta avem de-a face cu un plus de zahar pe care organismul nostru (si in special creierul) il transforma in energia de care are nevoie pentru a putea face fata indatoririlor de serviciu. De unde luam zahar? Din dulciuri, bauturi carbogazoase, suplimente nutritive, etc.

Oare ce s-ar intampla daca pretul acestora ar creste?

Haideti sa numim aceasta crestere „acciza”.

Acciza aceasta ar oferi poate un motiv in plus sa faci o pauza pentru a servi pranzul cum se cuvine si ar aduce si o suma de bani. Dar ce am putea face cu acea suma de bani?

Consider ca o suma obtinuta in acest mod poate fi reinvestita in populatie printr-o metoda foarte simpla si anume prin a oferi populatiei acces la investigatii paraclinice mai amanuntite si mai multe la numar.

Amanuntit deoarece numai investigand omul din fata ta corect si complet impreuna cu un examen clinic complet poti spune cu certitudine daca cel din fata ta este doar un om sau iti devine pacient care neceita tratament si urmarire.

Folosind toate resursele paraclinice pe care le are la dispozitie un medic poate, si la noi in tara, Romania, sa puna in aplicare modelul din tarile cu sistem medical mai avansat decat al nostru, anume, acela de preventie a aparitiei bolii si daca nu este posibila aceasta din urma depistarea precoce a bolii si tratarea ei corect de la bun inceput astfel ca pe viitor nu va mai fi nevoie de acea perfuzie care se gaseste in tara X si costa xxxx euro.

Pentru a concide un om corect investigat, monitorizat si DACA este NECESAR tratat meciamentos este conceptul ce se afla in centrul dorintei mele de a oferi o mana e ajutor ce vin la medic pentru a li se oferi un ghid spre a scapa/a impiedica de la a se agarava starea de discomfort.

 

Numai investind in prezent putem sa ne asiguram ca viitorul nu este asa cum ni-l imaginam sau cum am fost invatati sa ni-l imaginam. Il putem schimba, IMPREUNA.”

Dr. Colin Teleianu, medic specialist medicina de familie

Colegiul Pacientilor Drepturile Pacientilor Protectia Pacientilor