De ce un medic dintr-un spital de stat poate să îşi consulte liniştit pacienţii în propria clinică privată?

De ce funcţionarii publici sunt în conflict de interese când trimit contracte către apropiaţii din privat, dar un medic dintr-un spital de stat poate să îşi consulte liniştit pacienţii în propria clinică privată?

In ultimii ani au aparut multe cabinete private de servicii medicale, iar pacientii sunt nevoiti sa plateasca sume importante pentru a-si rezolva problema medicala.

Mai exact de 10 ani incoace este o crestere de la 1300 de cabinete la 10574 de cabinete medicale private, conform INS.

Câţi din cei 57.000 de medici din România, conform INS lucrează în paralel şi la stat şi la privat? Câţi medici care profesează în privat sunt şi acţionari în companii pe piaţa serviciilor medicale private?

De ce nimeni nu-i întreabă pe medici: Vrei la privat? Păi atunci mergi în sistemul privat, deschide cabinet, consultă în privat, stabileşte-ţi tarife, angajează asistenţi, medici, convinge-i să vină la tine pentru că e mai bine ca la stat, ai condiţii bune, clinica arată ca un hotel de cinci stele. Ai investit în acest business pentru că vrei să le oferi pacienţilor români o alternativă la sistemul de stat învechit, plin de putregaiuri, lipsit de dotările necesare. Nevoia de a practica meseria într-un mediu decent, în care să beneficiezi de investiţii, în care să poţi ajuta pacientul cu cele mai noi tehnologii este firească.

Dar de ce să rămâi şi în sistemul de stat? Poţi face business în privat, la fel ca orice alt antreprenor care se trezeşte de dimineaţa şi se gândeşte ce mai poate să facă să atragă clienţi, consumatori, oameni care să îi plătească serviciile, să îi aducă încasări şi apoi profit. În spiritul businessului.

Definiţiile conflictului de interese şi reglementările legale nu îi ating pe medici, pentru că se referă doar la funcţionarii publici.

Pana la urma cel care are de suferit este pacientul, care alerga de la stat la privat sa-si rezolve problema medicala.

Oare este corect?

Colegiul Pacientilor, protectia pacientilor, asociatie de pacienti, sanatate