Competenta in ecografie pentru medici dupa rezidentiat – o mare prostie si o sursa de coruptie

Dupa 6 ani de facultate si 3-6 ani de rezidentiat marea majoriatate a medicilor din Romania nu au competenta si dreptul de a face o ecografie. Ne punem intebarea legitima ce pereti sprijina acolo daca in toti acesti ani nu au invatat sa foloseasca cea ce colegii lor din vest numesc “noul stetoscop”.

Ca sa fie mai clar, este ca si cum un absolvent de informatica ar trebui sa isi ia dupa facultate competenta de utilizare a mouse-ului sau a scanerului.

Pentru a obtine aceasta competenta ei trebuie sa urmeze un curs de cateva luni unde se intra pe multi bani si doar cu bunavointa catorva profesori unde multi medici sustin ca nu se invata nimic.

Din aceasta cauza doar 5-10% din medicii de familie au si competenta de ecografie in timp ce in China au toti.

Medici de la noi se joaca de-a Dumnezeu ignorand progresele technologice din ultimii 30 ani lucru reflectat si in speranta de viata din Romania care este cu 6-7 ani mai mica fata de media europeana.

Intre timp, ecografele au ajuns sa aiba module de inteligenta artificiala si recunosc automat diversele probleme, vedeti filmuletul de mai jos:

Ca cetatean responsabil te rugam sa scri un e-mail colegiului medicilor  office@cmr.ro si sa ceri introducerea ecografiei in curicula obilgatorie a tuturor medicilor precum si obligativitate obtineri competentei in ecografie pentru toti medicii de familie pana la sfarsitul anului 2020 ca conditie de prelungire a avizului de libera practica.

 

Vrei sa te implici da click AICI!

Colegiul Pacientilor – Protectia Pacientilor – Drepturile Pacientilor

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.