CEDO decide că dreptul de a avea copii nu poate fi încălcat de autoritățile române!

Acolo unde dreptatea învinge absurdul și abuzul, la Strasbourg, CEDO a decis în cauza Nedescu v. România (Hotărârea din 16 ianuarie 2018) că Statul Român a încălcat dreptul doamnei și domnului Nedescu de a dispune liber de proprii embrioni, de a putea hotărî liber cu privire la soarta acestora și de a-i putea folosi pentru a avea copii.

Confiscați în timpul unei anchete penale care viza clinica Sabyc, embrionii depozitați în banca de celule umane a acesteia, printre care și cei ai familiei Nedescu, au fost mutați inițial la Institutul Național de Medicină Legală Mina Minovici, iar apoi transferați la Spitalul Panait Sârbu.

Astfel cum a reținut și Curtea de la Strasbourg în hotărârea de condamnare, autoritățile Statului Român – Agenția Națională de Transplant, Institutul Național de Medicină Legală Mina Minovici, Curtea de Apel București și Spitalul Panait Sârbu – au respins toate solicitările familiei Nedescu de a i se permite să folosească embrionii ce îi aparțin pentru o fertilizare in vitro, în pofida dispoziției de restituire a Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) și a hotărârii definitive a Înaltei Curți de Casație și Justiție, punând condiții suplimentare, de fiecare dată altele, neprevăzute în legislație și imposibil de îndeplinit de către soții Nedescu.

Curtea Europeană a constatat că autoritățile române, atât cele judiciare, cât și cele administrative, au interpretat și aplicat defectuos dispozițiile legale privind confiscarea, depozitarea și returnarea embrionilor, încălcând dreptul la viață privată al soților Nedescu și Articolul 8 din Convenția Europeană.

Trauma, suferința și pierderea șansei de a avea copii sunt aspecte greu de cuantificat pentru familia Nedescu care, așa cum a reținut și Curtea Europeană în această hotărâre de condamnare, și-a rezervat dreptul de a se plânge Curții de la Strasbourg și cu privire la încălcarea dreptului la viață al embrionilor, în măsura în care se va dovedi că aceștia nu mai sunt viabili din culpa autorităților române.

Avocat Diana-Elena Dragomir

Hotărârea în integralitate: http://www.avocati-experti.ro/cedo-dintre-cazurile-noastre

 

Colegiul Pacientilor – Protectia Pacientilor – Drepturile Pacientilor – Un sistem de sanatate public centrat pe nevoile pacientilor.