Sarbatorile de iarna au trecut si am intampinat anul 2018 cu bucurie,  ganduri bune pentru cei din jur si, desigur, planuri de viitor. Cred ca sunteti de acord, una dintre cele mai frecvente urari de Anul Nou se refera la sanatate!!!  Va recomandam ca puterea gandului sa fie sprijinita de  actiuni concrete ale fiecaruia in parte pentru a putea identifica la timp si corect orice problema de santate!!!

In plus nu aveti nici o scuza, serviciile prezentate in acest articol sunt toate gratuite pentru asiguratii CAS pe baza trimiteri de la medicul de familie sau medicul specialist. Daca nu stiti unde sa mergeti contactati-ne si va vom pune la dispozitie lista furnizorii din orasele dvs.

Deci, indemnul nostru este: mergeti la medic! Nu asteptati sa doara, controlul periodic pentru pastrarea starii de sanatate este conditie  esentiala in indeplinirea oricaror alte planuri si proiecte de viata aveti!

Pentru a fi pregatiti si informati la intalnirea cu medicul dumneavoastra,  va prezentam cateva dintre testele utile pentru evaluarea starii de sanatate.

Examinati-va-ti pielea in fiecare luna!  Orice noua “alunita”sau modificarea aspectului uneia veche sunt motive intemeiate pentru a te adresa medicului dermatolog. Pentru depistarea oricarei afectiuni intr-un stadiu vindecabil, consultul  complet este obligatoriu o data pe an pentru orice persoana, insa daca ai factori de risc pentru cancerul de piele (papiloame, cancer de piele in familie, expunerea la raze UV, etc) ar trebui ca intre prezentarile la specialist sa nu treaca mai mult de 3-6 luni

Medicul dermatolog va hotara daca este necesara si examinarea pielii cu lampa Wood pentru a putea descoperi si alte afectiuni dermatologice (infectii, pitiriasis, etc).  Nu folositi machiaj, crema sau deodorant direct pe zonele de examinat  in ziua preezentarii la medicul specialist!

Nu amanati consultul cardiologic! Masurarea periodica a tensiunii arteriale si inregistrarea electrocardiogramei va pot salva viata! Instituirea tratamentului adecvat previne complicatile severe printer care se numara accidentul vascular cerebral si insuficienta renala cronica! Consultul cardiologic periodic este absolute necesar.

Daca aveti factori de risc pentru afectiunile cardiac sau simptome precum dureri in piept, respiratie dificila (dispnee) sau batai neregulate ale inimii, va poate fi recomandata o proba de efort.

Un studiu din 2010 a concluzionat ca persoanele care au colesterolul si fractiunile sale in limite normale dar au valori crescute ale proteinei C hipersensibile au un risc crescut de a face o afectiune cardiaca si trebuie instituita terapia hipolipemianta.

Controlati-va vederea! In cadrul unui examen oftalmologic complet, medicul masoara presiunea ocular si evalueaza aspectul ochiului dupa dilatarea pupilei. Chiar si in situatia in care considerati ca acuitatea vizuala este foarte buna, odata cu inaintarea in varsta creste riscul de aparitie a unor afectiuni greu de depistat precum glaucomul. Examenul fundului de ochi poate evidentia modificari asociate cu alte afectiuni, precum diabetul zaharat sau hipertensiunea arteriala.

Daca aveti intre 20 si 30 de ani, se recomanda  consult oftalmologic interval de 3-5 ani. Dupa varsta de 40 ani, acesta este necesar o data la 2 ani. Daca purtati ochelari sau lentile de contact, indiferent de varsta, vizita la oftalmolog trebuie sa aiba loc anual.  Femeile au un risc statistic de aparitie a afectiunilor oftalmologice mai mare decat barbatii.

Controlati-va auzul! Audiograma este indicata annual dupa varta de 50 de ani, insa daca aveti tendinta sa ascultati muzica la volum maxim, mergeti mai repede la ORL-ist!

Consultul stomatologic preventiv se indica anual! Medicul specialist evalueaza aspectul gingiilor si a dintilor. Curatarea periodica a dintilor (detartrajul) la interval de cca 2 ani, previne aparitia inflamatiilor gingivale si a complicatiilor severe precum diabetul zaharat sau unele  afectiuni cardiace.

Consultul pneumologic cu investigatiile paraclinice specifice (monitorizarea presiunii partiale a oxigenului in sange, monitorizarea apneei in somn, investigatiile imagistice ale plamanilor, etc) este recomandat fiecaruia dintre noi anual dupa varsta de 55 de ani. Consultul este obligatoriu cu mult mai devreme si mult mai des daca aveti factori de risc asociati (fumatul, expunerea la toxice, obezitatea, etc).

Adresati-va specialistului gastroenterolog! In urma anamnezei si a investigatiilor paraclinice  pot fi identificate: esofagita, gastrita, colecistita, ulcerul duodenal, ca si tumorile intestinale – afectiuni din ce in ce mai frecvente, intalnite in egala masura la femei si barbate. LA nevoie, va paote fi recomandata efectuarea endoscopiei digestive superioare sau colonoscopiei, pe care va recomandam sa nu le amanati. Tubul digestiv este examinat cu un tub flexibil pentru a identifica ulceratii, polipi, tumori sau zone   inflamate si/sau sangerande. Acestea incep sa fie efectuateca screening  in jurul varstei de 50 de ani. Sunt recomandate mai devreme daca apar simptome specifice (depistarea hemoragiilor oculte, a calprotectinei si/sau lactoferinei in materiile fecale, etc) sau daca exista factori de risc sau antecedente in familie.

Consultul la medicul specialist in boli de nutiritie si metaobolism nu este legat doar de riscul de a face diabet!  Desi screeningul periodic pentru diabet este obligatoriu, testarea se impune mai des – conform American Diabetes Association – daca aveti factori de risc asociati : rude diagnosticate cu diabet zaharat, ati nascut un copil cu greutate de peste 4 Kg, ati avut diabet gestational sau aveti HTA; de remarcat ca apartenenta la grupurile entice afro-american, hispanic sau nativ american  creste riscul de a face diabet. Testarea glicemiei inainte de masa sau in conditiile unui aport specific de glucoza, impreuna cu hemoglobina glicata, fac parte din screening-ul pentru diabet zaharat.

Tulburarile metabolismului grasimilor au implicatii severe asupra starii de santate si sunt foarte frecvente datorita ritmului stresant al vietii si al obiceiurilor alimentare. Analiza profilului lipid sanguine include teste screening precum lipide totale, colesterolul seric total, HDLcolesterolul, LDL colesterolul, VLDLcolesterol. Ultimele studii arata ca electroforeza LDL cholesterolului, care identifica tipul de tulburare metabolica mostenita genetic, impreuna cu monitorizarea raportul  dintre Apolipoproteina A1 si Apolipoproteina B permit o mai buna identificare a candidatilor la ischemie cardiaca si ateroscleroza. Daca testele screening sunt alterate se impune monitorizarea mai frecventa a valorilor sanguine specifice. Factorii de risc asociati sunt: hipertensiunea arterial, fumatul si obezitatea. A fost demonstrate faptul ca grasimele se depun pe vase lezate in prealabil si daca exista un fenomen inflamator local, de aceea valori crescute ale proteinei C reative hipersensibile constituie un important semn de alarma.

Testati-va nivelul de vitamina D in sange! Pana la 75% dintre oameni au un nivel scazut de vitamina D si rolul acesteia in buna functionare a majoritatii organelor si sistemelor a fost dovedit. Deficitul are un efect negativ asupra organismului, favorizand aparitia problemelor de sanatate de la sistemul scheletic pana la depresie si unele forme de cancer.

Mergeti la endocrinolog! In organismul uman, nivelul normal al hormonilor este de ordinul pico sau nanogramelor, insa rolul acestora este esential in buna functionare a organismului si modalitatea in care facem fata stersului. In tara noastra, cele mai frecvente afectiuni endocrine sunt cele ale tiroidei. Expertii spun ca daca aveti simptome legate de oboseala, senzatie de frig, afectarea ritmului cardiac, variatii ale greutatii sau un simplu “nod in gat”ar trebui sa va prezentati la specialist pentru evaluarea functiei tiroidiene. Incepeti cu masurarea nivelului TSH in ser si o ecografie tiroidiana.

Evaluati-va starea de spirit! Trebuie sa stiti ca depresia se manifesta prin mai multe forme si daca au aparut tulburari ale somnului, iritabilitatea  sau scaderea interesului pentru activitatile preferate pana de curand, sunt doar unele dintre motivele care ar trebui sa va determine sa solicitati medicului dumneavoastra un screening pentru depresie. E bines a stiti ca femeile sunt mai predispise decat barbatii la o forma de depresie si ca, in baza unei scrisori medicale de la specialistul psihiatru, Casa Nationala de Asigurari deconteaza trei sedinte de psihoterapie pe luna.

 

Colegiul Pacientilor – Drepturile Pacientilor – Protectia Pacientilor