Sfânta mediocritate conduce astăzi spitalele din București.

Asta este concluzia la care am ajuns după ce am participat la 7 susțineri publice de proiecte de management în cadrul concursurilor ce au avut loc în decembrie și ianuarie pentru conducerile spitalelor din București spune Ana Ciceala, Consilier General in Consiliul General al Municipiului Bucuresti din partea USR – pe pagina ei de Facebook.

In aceasi postare Dna. Ciceala spune: “Peste tot aceeași teamă de transparență, aceeași teamă de concurență și aceeași atmosferă de complicitate vinovată și irascibilă. Nu voi detalia ce s-a întâmplat la fiecare spital ci voi relata doar ultima experiență, cea de la Spitalul Obregia, perntru că oricum totul s-a desfășurat după același tipar și la restul unităților.

În primul rând, încă de la sosire am fost legitimată de doi agenți de pază care mi-au solicitat să predau laptopul și telefonul sub pretextul că accesul la ședința publică nu este permis cu astfel de dispozitive.

Evident, le-am răspuns politicos că așa ceva nu se va întâmpla, că pretextul lor nu are suport legal și i-am invitat să caute unde anume scrie în regulamentul concursului că nu am voie să intru cu telefon și laptop. După 10 minute de studiu, agenții s-au dat bătuți.

În sală, doamna Florica Apostol, președintele comisiei de concurs, mi-a strigat panicată că nu am voie să filmez. Evident, nici ea nu a putut să-mi indice vreo bază legală pentru o astfel de interdicție. Nu am insistat cu filmatul pentru că riscam să fiu dată afară din sală, așa cum s-a întâmplat la Sfânta Maria, unde nu am mai putut participa la prezentarea proiectului de management nici cu telefon și nici fără.

Personajul principal în concurs: Adrian Țîbîrnă, genul de client politic și directoraș de casă al familiei Firea – Pandele. Domnul Țîbîrnă vine de la Direcția de Protecție Socială din Primăria Voluntari, această veritabilă pepinieră de cadre a mandatului Firea. Domnul Țîbîrnă a candidat de unul singur, din poziția de manager interimar, pe un model deja patentat și la restul spitalelor. Fusese numit de Gabriela Firea după ce fostul manager Monica Boer s-a încurcat în niște achiziții anchetate acum de DNA.

Pentru ca domnul Țîbîrnă să candideze de unul singur, a fost eliminat – unii spun în mod ilegal – un alt candidat, doamna Doina Tilea. Am aflat despre acest lucru cu câteva înainte de concurs, la fel cum am aflat că proiectul domnului Țîbîrnă ar fi un plagiat ordinar și că sub conducerea sa interimară lipsesc autorizații de funcționare, lipsește curățenia (așa cum m-am convins și eu însămi), nu sunt consolidate anumite secții, iar execuția bugetară este praf. Spre analiză, proiectul de management al lui Tîbîrnă https://tinyurl.com/y7cggwgk și cel de unde se pare că s-a inspirat, proiectul predecesoarei lui, Monica Boer: https://tinyurl.com/y7ks73e8.

Cam tot ce mi se spusese și tot ce bănuiam înainte de concurs s-a confirmat. Domnul Țîbîrnă a fost jalnic la toate capitolele și nu era nevoie să fii un specialist să-ți dai seama. A fost cea mai slabă prezentare de proiect din toate concursurile la care am participat. Nici întrebările Comisiei, ce păreau a fi aranjate și regizate în prealabil, nu au spălat imaginea candidatului unic.

În ciuda eforturilor sale, Adrian Țîbîrnă a câștigat totuși concursul, cu un punctaj de 9,92 din 10. Este manager confirmat pe post la Spitalul Obregia până în 2021, unitate cu un buget de aproape 30 de milioane de euro pe an. Cu gândul la asta, îmi vine și mie să spun ”Doamne-ajută!” pentru că nu cred că aș putea să-mi mai fac prea multe speranțe cu privire la competențele manageriale ale acestui domn.

În fine, pentru că îmi place să fiu schimbarea pe care o vreau în jurul meu, am făcut și eu câțiva pași mici pentru omenire, dar sper cu rezultat pentru sistemul medical. Am depus sesizări cu privire la suspiciunea de plagiat, eliminarea Doinei Tilea din concurs, sesizări cu privire la nereguli relatate de angajații spitalului, sesizări cu privire la interzicerea filmării de către președintele Comisiei de concurs. Aceste sesizări fost transmise către:

1. Corpul de Control al Ministerului Sănătății

2. Administrația Spitalelor București

3. Corpul de Control al Primarului Municipiului București

4. Comisia de Disciplină a Spitalului Obregia

Vă voi ține la curent cu răspunsul la aceste sesizări și, evident, cu performanțele manageriale ale domnului Țîbîrnă. Până atunci vă las să vă delectați cu suspiciunile de plagiat ce planează asupra proiectului prezentat de managerul de la Obregia.

Nu țineți această relatare doar pentru voi. Dați mai departe ca tot mai mulți bucureșteni să înțeleagă de ce spitalele din Capitală sunt în starea jalnică pe care o știm cu toții.”