Sorina Pintea, Ministrul Sanatatii a anuntat azi ca salariile medicilor vor crește cu cel puțin la 70% de la 1 martie. Unele salarii vor depăși 4.000 de euro, după măririle de la 1 martie.

Salariile cresc, de la 1 martie, la nivelul salariului de bază stabilit pentru 2022 în Legea salarizării, a explicat doamna ministrul Sorina Pintea. Vor fi creșteri între 70% și 172%, a explicat ministrul.

Doamna Ministru Pintea a dat exemplul unei infirmiere, care va avea, de la 1 martie, un salariu de 2.586 lei net, fără sporuri. De asemenea, un asistent medical cu studii superioare va avea un salariu de circa 3.000 de lei net.

Un medic primar avea un salariu de bază net de 3.900 de lei în 2017, în ianuarie 2018, acest salariu a crescut la 4.108 lei, iar de la 1 martie va avea un salariu net de 9.106 lei. Suma nu include sporurile pentru orele de gardă și pentru condițiile de lucru, care pot dubla salariul net, a explicat doamna Ministru.

Vor crește salariile și pentru medicii rezidenți, iar până la 1 martie vor beneficia de burse de rezidențiat. De la 1 martie 2018, salariile de bază, brute, ale rezidenților, vor crește între 151% și 287%, în funcție de specialitate.

Conform doamnei Ministru un medic rezident anul 1, care are în prezent un salariu brut de 1985 de lei, va ajunge la 5.700 de lei brut. În anul 6, va avea 7.900 de lei brut, mai mult decât dublu față de nivelul actual.

Rezidentii vor primi de la 1 martie si normă de hrană, în loc de tichete de masă. În plus, aceștia își vor putea suplimenta veniturile din gărzi, a mai spus ministrul Pintea.

Nu vor beneficia de cresteri farmacistii si personalul din anatomia patologică și medicina legală. Aceștia au beneficiat de creșteri salariale începând din ianuarie 2017, iar sporurile pe care le primesc sunt de până la 100%, a spus Sorina Pintea.

Ministrul Sanatatii Sorina Pintea a spus că vor fi și scăderi salariale, în primul rând în ceea ce-i privește  pe cei cu pozitii de conducere din Minister.

Conform doamnei Ministru Pintea sunt 3% cu probleme, dar nu cu probleme mari, explicand că salariile directorilor din Minister, de exemplu, vor fi ajustate pentru a fi similare cu cele ale omologilor lor din alte Ministere.

Pentru medicii de familie vor exista creșteri, dar nu la fel de mari pentru că aceștia sunt plătiți de Casele de Asigurări de Sănătate și sunt tratati ca sunt furnizori de servicii medicale.

Pentru ei s-a modificat bugetul CNAS, ieri am avut o discuție pe contractul cadru cu reprezentanții CNAS, și vor beneficia de o creștere a punctului semnificativă, de la 4,8 la 5,82. E destul de generoasă oferta, a spus dna ministru Pintea, precizând că cresterea va intra in vigoare o data cu noul contract cadru care va fi semnat la 1 aprilie.

Vrei să te implici dă click AICI!

Colegiul Pacientilor – Protectia Pacientilor – Drepturile Pacientilor