PSIHIATRIE vs PSIHOLOGIE

PSIHICUL reprezinta un ansamblu, un cumul de stari, trairi, caracteristici, si fenomene orientate subiectiv dar care rezulta din procesele cerebrale care ne ajuta sa luam constant contact cu fenomenele si lumea obiectiva.

Aceasta interactiune intre subiectiv si obiectiv ne raporteaza la propria persoana si la realitatea exterioara prin diferite procese .

Ma intalnesc la tot pasul , in specialitatea mea cu diferite confuzii, cea mai des intalnita fiind cea dintre Psihiatru-Psihiatrie vs Psiholog-Psihologie.

Desi ambii profesionisti se ocupa cu studiul si rezolvarea problemelor legate de psihicul uman, diferenta intre activitatea celor doi exista si trebuie luate in evidenta atunci cand ne confrutam cu astfel de probleme.

Voi incerca sa explic intr-un mod cat mai simplu diferentele spre a facilita intelegerea lor.

Psihiatria este disciplina medicala, psihiatrul fiind medic, absolvent al unei facultati de medicina si care a urmat ulterior specializarea in psihiatrie. Psihiatrul se ocupa de spectrul tulburarilor psihicului uman din perspectiva diagnosticarii lor psihiatrice si a tratamentului acestora.

Psihologul este abolventul unei facultati de psihologie iar Psihoterapeutul a urmat si o formare in  diversele tipuri de psihoterapii. Si Psihologul , cel Clinician-cum  se numeste, poate stabili un diagnostic in urma studiului unui caz,acel diagnostic numindu-se PSIHODIAGNOSTIC.

Spre deosebire, medicul psihiatru , care stabileste diagnosticul unei tulburari din prisma medicala, dobandeste in urma studiilor parcurse, abilitatea de a stabili si prescrie si un tratament medicamentos pt afectiunea in cauza.

Tratamentul unei tulburari psihiatrice poate  fi dublu:

-medicamentos

-psihoterapeutic, aceasta combinatie fiind si cea cu rezultatele cele mai evidente si pozitive.

Nu trebuie omis faptul ca de fiecare data , avem de a face cu un caz, chiar particular l-as numi, iar In urma analizarii lui se pot pune ambele diagnostice-cel clinic,psihiatric si psihodiagnosticul- cel stabilit de psiholog.

In cee ace priveste tratamentul, se va decide intre cele doua alternative mai sus mentionate,  in functie de fiecare caz in parte.

Intr-o exprimare mai putin medicala putem spune ca psihiatrul trateaza prin medicatie si cuvant iar psihologul-psihoterapeut ,prin cuvant.

Artocol scris de dna doctor, Dr Cristina Enescu, Medic specialist Psihiatrie