SENZATIA DE TEAMA SI CUM SE POATE AJUNGE LA < TEAMA DE TEAMA>

Ne vom referi in acest sens la <ANXIETATE> care este o stare patologica (anormala din punct de vedere mental) , caracterizata in principal prin sentimentul de teama insa <fara obiect>, frica fiind definita ca raspunsul la o cauza cunoscuta –definita ca <teama cu obiect>.
Astfel ajungem sa discutem depre TULBURARILE ANXIOASE care genereaza la randul lor tulburari pe plan somatic(fizic) si pe plan psihologic.
Ne putem intalni cu serie de semne si simptome printre care putem mentiona: tremuraturi; dureri cu diverse localizari; greutate in respiratie care de cele mai multe ori este resimtita ca o senzatie de <nod in gat>; oboseala; semne vegetative ca de ex :palpitatii, cresterea ritmului cardiac cu tahicardie, transpiratii, maini/picioare reci, paloare/roseata, diaree, urinari dese, greutate la inghitire, gura uscata, furnicaturi si amorteli, tulburari stomacale-ex senzatie de <fluturi in stomac>….
Pe planul psihologic ne putem referi la: sentimentul de teama, concentrare dificila, scaderea libidoului, tulburari de somn.
Exista multe forme ale tulburarilor anxioase dar in aceasta scriere vom pune accent pe cea mai intalnita forma si anume- TULBURAREA DE ANXIETATE GENERALIZATA.
Ea se intalneste atat la adulti cat si la copii si reprezinta teama excesiva legata de anumite evenimente reale.
Sentimentele de teama, ingrijorare si chiar senzatia de expectatie(asteptare) sunt excesive, de cele mai multe ori neconcordante cu realitatea si prezente mai multe zile la rand, durand in general de cel putin 6luni.
Apare dificultatea de a controla aceasta teama si anticiparea acesteia- anxietatea anticipativa.
Asa se ajunge cu usurinta la uncerc vicios: ne este teama,ulterior urmand senzatia de teama de a ne fi teama…
Anxietatea si simptomele insotitoare sunt generatoare de o accentuata suferinta, avand consecinte pe plan functional( cu scaderea randamentului util ), social, personal sau alte domenii importante de activitate.
Medicului ii revine rolul de a stabili daca aceasta simptomatologie nu se datoreaza altor cauze- ca de ex. folosirea anumitor substante( fie ele medicamente sau droguri de abuz) si unei cauze medicale generale( alta afectiune nepsihiatrica).
Trebuie mentionat ca TULBURARILE ANXIOASE afecteaza mai frecvent sexul feminin si putem afirma ca sunt cele mai intalnite tulburari psihiatrice.
In trecut erau definite ca si NEVROZE-termen psihiatric perimat in zilele noastre.
Adresabilitatea pacientilor cu astfel de suferinte, este variata –predominand medicina de familie/serviciile de urgenta, de unde ei trebuie indrumati catre medicul psihiatru care poate face o evaluare si diagnosticare rapide, stabilind ulterior si tratamentul care poate fi medicamentos si /sau psihoterapeutic(chiar exclusiv in cazurile mai usoare).
Cu toata reticenta intalnita, din pacate in tara noastra, fata de domeniul psihiatric, ideal este ca prezentarea la medical psihiatru sa fie facuta cat mai repede posibil pentru a putea beneficia de o interventie terapeutica rapida cu sanse reusite de remisiune!

Dr CRISTINA ENESCU
Medic specialist psihiatrie