Asa cum defineam Anxietatea ca fiind starea patologica caracterizata prin sentimentulde < teama fara obiect >, asa putem define FOBIA-ca o teama irationala si persistenta asociata cu un anume obiect, actiune sau situatie, impreuna cu dorinta de evitare a acestora.

Prin faptul ca este irationala, putem intelege ca aceasta este disproportionata fata de pericolul real, insa persoanei in cauza ii este dificil de a controla frica insotitoare, adoptand actiunea de evitare a obiectului /situatiei/actiunii de care se teme.

Obiectul generator de teama poate fi , de ex o vietate( caine,sarpe, sobolan, paianjen)…

Fenomenul natural poate fi reprezentat de intuneric, tunet, furtuna…

Ca si situatii putem enumera aglomeratiile, spatiile inchise, spatiile deschise, locuintele inalte…

Pacientii fobici sunt anxiosi, fie in fata stimulului fobic, fie cand se gandesc la stimuli fobici-Anxietatea Anticipativa.

Fobiile obsesive sunt acele ganduri obsesive care duc atat la anxietate, cat si la evitare.

Tulburarile anxioase fobice seamana dpdv simptomatic cu Tulburarile anxioase, insa simptomele apar !doar in anumite situatii.

In unele din tulburarile fobice, aceste situatii circumstantiale sunt rare si nu genereaza anxietate in mare parte din timp, fata de alte cazuri cand circumstantele declansatoare sunt numeroase.

In Fobii apare comportamentul evitant al situatiei care provoaca anxietatea insotitoare.

Mai putem mentiona si de Anxietate Anticipatorie care apare in perspectiva  de a intalni astfel de situatii.

Exista mai multe situatii  fobice, cele mai frecvente fiind:

Sindroamele fobice principale: 1. FOBIA SIMPLA

2.FOBIA SOCIALA

3.AGORAFOBIA

In cazul Agorafobiei, ne putem intalni cu o situatie mai particulara, existand pacienti care au un nr crescut de Atacuri de panica, fiind clasificati ca avand Tulburare de panica.

 

1.FOBIA SIMPLA

Pacientul este anxios in mod inadecvat in prezenta unui obiect/ situatii pe care tinde sa le evite. In prezenta acestora, insa el se poate manifesta prin intreaga gama de simptome descrise in articolul precedent (TULBURAREA DE ANXIETATE).

Tendinta catre evitare poate fi atat de puternica, incat apare aceasta EVITARE, iar perspectiva intalnirii obiectului/situatiei declanseaza ANXIETATEA ANTICIPATORIE.

In caracterizarea Fobiilor Simple se adauga numele stimulului fobic : ex.Arahnofobie-frica de paienjeni

Acrofobie-frica de inaltimi….etc

Marea majoritate se intalnesc la femei si reprezinta un fel de continuare a fobiilor din copilarie, cele mai severe fobii fiind si cele care persista cel mai mult.

O mica fractiune din Fobiile Simple isi au debutul la dult, avand legaturi stranse cu un stress puternic trait de subiect.

Intotdeauna trebuie avuta in vedere o tulburare depresiva subiacenta!

De retinut ca tratamentul acestui tip de fobie consta in expunerea, confruntarea cu situatia fobogena(generatoare a fobiei)- acestea fiind forme ale terapiei comportamentale.

2.FOBIA SOCIALA

Subiectul acestui tip de fobie devine inadecvat anxios in anumite situatii in care este observant si posibil criticat. Urmeaza comportamentul evitant –de ex. el evita conversatiile sau ajunge sa se poarte astfel incat sa atraga cat mai putin atentia.

Apare si ANXIETATEA ANTICIPATORIE inainte de intrarea in situatiile generatoare: restaurant, petreceri, seminarii, sedinte sau alte ocazii in care persoana este nevoita sa vorbeasca in public.

La fel ca si in Tulburarile de Anxietate, apar anumite simptome insotitoare, cel mau frecvent intalnindu-se tremuraturile si inrosirea fetei.

Ca si raspuns, unii pacienti, fac abuz de alcool( mai frecvent ca  in alte tulburari fobice) pentru a elimina simptomele anxioase.

Pe primul plan este teama de nu fi privit critic!

Ca si distributie pe sexe, fobiile sociale apar aprox. La fel de frecvent la femei si barbate.

Primul episode apare intr-un loc public cu interventia anxietatii in locatii similare.

De retinut ca severitatea episoadelor si comportamentul evitant cresc gradat in timp.

Este important de stiut si pus accentual pe teama de apreciere negativa si teama de atitudine critica din partea celorlalti.

Debutul apare frecvent in adolescenta, odata cu extinderea contactelor sociale si preocuparea fata de impresia produsa asupra altora.

Ca si terapie se pune accentul pe psihoterapie- cea cognitiv-comportamentala cu o combinatie intre: -expunerea la situatiile fobogene

-controlul anxietatii

Terapia medicamentoasa- medicatia anxiolitica-de cupare a anxietatii insotitoare are –rol redus in tratmentul fobiei sociale

-poate fi folosita circumstantial pe tremen scurt pentru a ajuta pacientii sa treaca peste situatiile generatoare si simptomatologia insotitoare

 

In articolul urmator vom trata cel de al treilea tip principal de fobie si anume-AGORAFOBIA- teama si anxietatea insotitoare aparute in circumstante cand subiectii sunt in aglomeratii, inaltime sau locuri din care perceptia este ca nu pot iesi cu usurinta!

 

Articol realizat cu sprijinul doamnei doctor CRISTINA ENESCU, Medic specialist psihiatrie