18 Aprilie-Ziua Mondială Împotriva Obezității

Slăbirea este un mod de viață, nu o dietă!

După ultimele statistici 33% dintre români sunt supraponderali, 15% obezi și 5% subponderali. Numărul persoanelor cu o greutate normală scade dramatic după vârsta de 30 de ani.

Astăzi am hotărât să stăm de vorbă cu un specialist în domeniul nutriției care să ne învețe cum ar trebui să avem grijă de noi, în așa fel încât să nu ajungem la dezechilibre și să le tratăm pe cele existente deja.

Am vizitat-o la cabinetul său pe domnișoara tehnician nutriționist Iovana Iulia Lorena unde fiecare dintre noi a beneficiat de o consultație și un plan alimentar personalizat. A fost o întâlnire de grup, unde fiecare i-a putut adresa întrebări. Câteva dintre acestea le regăsiți și dumneavoastră în acest articol.

Care credeți că este principala cauza care duce la obezitate?

Sunt mai mulți factori care pot genera această problemă, dar cel mai important este lipsa educației nutriționale. Nici o instituție nu se ocupă cu educarea populației în acest domeniu, nici școala, nici medicul de familie, nu te învață ce să mănânci ca să nu ajungi obez sau cum să nu te îmbolnăvești.

Consider acest factor extrem de important și de aceea îl practic în cabinet cu fiecare pacient pentru că datorită lipsei de educație apar și cauzele secundare:

Dieta ”după ureche”

Mese neregulate

Lipsa activității fizice

Carențe nutriționale etc.

Un alt factor la fel de important ca lipsa educației nutriționale este partea emoțională. Foarte multe persoane au un nivel de stres foarte ridicat și ajung să mănânce pe fond de stres.

De ce nu dau rezultate dietele?

Dieta este din start o restricție și nu poate funcționa pe termen lung. Atâta timp cât organismul uman nu primește nutrienții de care are nevoie pe o perioadă lungă de timp, apare dezechilibrul sau boala.

Când vorbim de slăbire nu discutăm despre dietă sau restricții, ci despre un MOD DE VIAȚĂ pe termen lung. Un mod de viață echilibrat înseamnă mese regulate, hidratare, activitate fizică, ore de somn, digestie corespunzătoare, o stare generală de bine.

Supraponderabilitatea și obezitatea reprezintă un risc mare pentru sănătate?

Da, atât obezitatea cât și supragreutatea sunt definite de acumularea anormală sau excesivă a grăsimii care au ca rezultat afectarea sănătății. Excesul de grăsime viscerală (depozitată în cavitatea abdominală) poate genera boli cardiovasculare, diabet, sindrom metabolic, iar la copii riscul este mult mai mare.

Cât de importantă este activitatea fizică?

Exercițiul fizic are implicații majore asupra sănătății și previne îmbolnăvirea, furnizează energia organismului, facilitează înlăturarea efectelor nocive ale stresului.

Ce recomandați persoanelor supraponderale sau obeze?

Un prim pas ar fi să conștientizeze că au un surplus de greutate și să accepte un ajutor. Pasul doi, să înțeleagă și să accepte că fiecare persoană este unică la fel ca o amprentă și tocmai acesta este motivul pentru care au nevoie de un stil de viață personalizat și adaptat la modul lor de viață.

Pasul numărul 3: să aibă răbdare și să aloce minim 6 luni din viața lor pentru a da posibilitate organismului să se adapteze la schimbări.

Pasul numărul 4: pe toată durata programului de slăbire și schimbare a obiceiurilor să învețe să-și cunoască corpul cu ajutorul meu, al terapeutului nutriționist.

Ce anume are nevoie, când are nevoie, și ce anume nu e compatibil. Cu cât învață mai mult despre corpul lor și aplică, cu atât se pot menține pe o perioadă mai lungă. Așa cum am spus mai devreme, slăbirea este un mod de viață, NU o dietă.

Sperăm ca întrebările de mai sus să vă ajute, să fie un prim impuls spre a conștientiza cât de important e să avem grijă de organismul nostru.

Mulțumim încă o dată domnișoarei tehnician nutriționist Iovana Lorena pentru sfaturile date și pentru timpul acordat.

Învață să ai grijă de tine!

DIETĂ ECHILIBRATĂ

HIDRATARE

ACTIVITATE FIZICĂ

ODIHNĂ

Daiana Cornea, presedinte

Colegiul Pacientilor Caras Severin