Oamenii de stiinta au facut un salt imens spre eliminarea HIV dupa ce un studiu de 8 ani al unui medicament a evidentiat ca fiind „efectiv zero”, riscul de transmitere a virusului

Terminarea răspândirii HIV pare a fi la îndemână, deoarece oamenii de știință au raportat că un tratament anti-viral reduce riscul ca infectarea cu HIV prin contract sexual să fie zero.

Studiul PARTNER a monitorizat 782 de cupluri homosexuale care au luat medicamentul și au avut sex anal neprotejat între 2010 și 2017.
Un membru al fiecărui cuplu avea HIV, în timp ce celălalt partener.
Nu au existat transmisii a virusulu de la partenerul infectat la cel sanatos, oamenii de știință spun că virusul HIV a fost redus la niveluri nedetectabile în sânge. 
Constatarile noastre ofera dovezi concludente ca riscul de transmitere a HIV prin sexul anal atunci cand incarcatura virala cu HIV este suprimata este in mod efectiv zero.
Oamenii de stiinta au inregistrat un imens pas inainte spre stoparea raspandirii HIV, dupa ce un studiu a aratat ca peste 750 de homosexuali pe un tratament anti-viral nu au transmis virusul partenerilor lor.
Studiul PARTNER, publicat în jurnalul medical The Lancet, joi  a implicat 782 de cupluri homosexuale din 14 țări europene care au avut sex anal neprotejat între 2010 și 2017.

În fiecare caz, un partener a avut HIV și a luat pastile anti-retrovirală, iar unul a fost neinfectat. Niciunul dintre partenerii fără HIV nu a contractat virusul, în ciuda a 76.088 de rapoarte sexuale neprotejate consemnate.

Rezultatele studiului arată că medicamentele au redus virusul la niveluri nedetectabile în sânge, ceea ce înseamnă că HIV nu poate fi transmis prin intermediul actului sexual.

Medicatia luata de pacienti cu HIV nu va elimina virusul, dar va reduce prezenta sa la niveluri nedetectabile, permițând pacientilor cu HIV să trăiască o viață lungă.

Puteti gasi la acest link articolul din Lancet.