Întâlnirea cu medicii români din Copenhaga și alți reprezentanți ai comunității românești a fost organizată de Ambasada României în Copenhaga la cererea ministrului Sorina Pintea din dorința de a intra în dialog cu cetățenii.

Salutare colegi,

M-am întâlnit cu ministrul sănătății, Sorina Pintea.

Eu am mers cu lista cu întrebările propuse de voi însă am reușit să-i adresez doar vreo trei. O parte din celelalte întrebări au fost atinse marginal de ceilalți participanți la discuție.

Întrebarea colegei ID

Când vom avea un centru de colectare de plasmă acreditat pentru fracționarea plasmei în vederea producerii de imunoglobulină?

Dacă am avea un astfel de centru, am putea da plasmă la schimb pe imunoglobulină. În plus, firmele producătoare sunt obligate să dea imunoglobulină cu prioritate țărilor care recoltează.

Răspuns: Proiectul este în plină desfășurare și vine împreună cu proiectul de reorganizare a centrelor de transfuzie de sânge din fiecare județ. De asemenea dotarea lor cu depozite frigorifice și capacități de transport a plasmei. Până acum România a avut o problemă logistică ce va fi rezolvată pănă în vara anului 2020. Săptămâna trecută au organizat seminarul “Reorganizarea Sistemului de Transfuzie din România” în parteneriat cu Comisia Europeană și cu ajutorul Ministerului Fondurilor Europene.

Ministerul, prin centrele de transfuzie, va colecta plasma ce va fi dată pentru fracționare firmelor producătoare de imunoglobulină.

Apoi a făcut referire la comunicatul acesta de presă: http://www.ms.ro/2019/09/12/seminarul-reorganizarea-sistemului-de-transfuzie-din-romania/

Întrebarea colegului RI

Ați fi interesată de implementarea unui program de sănătate mintală asemănător celui din Danemarca, bazat pe managementul de caz și pe includerea(cu adevărat) a psihoterapiei în planul terapeutic (acoperit de casa asigurărilor de sănătate)?

Răspuns: Legislația existentă pentru acest domeniu este bună dar nu se aplică, problema este în ograda spitalelor. Politica de resurse umane ține de fiecare spital în parte. Legislația permite echipe multidisciplinare specializate și managementul de caz. Este obligația spitalului să trateze integrat atât cazurile de bolile mintale cât și a pacienților bolnavi de cancer. Din informațiile pe care le deține, doar 2-3 spitale din România respectă legislația pentru aceste domenii.

Printre cauzele nerespectării legislației ministrul a observat:

– lipsa interesului personalului medical în a respecta legislația

– Direcția de Sănătate Publică nu își face treaba prin controale și amenzi pentru nerespectarea legislației

– discrepanța dintre Ministerul Sănătății și managementul local – care de obicei este controlat politic.

Încercăm să facem oamenii să își facă treaba.

Întrebarea colegelor CC și CG

Vine să ce? Să-i întrebe de ce au plecat din țară? Ce salarii au?

Vizita ei este una de lucru? Daca da, vrea ca sa aduca spitalele românești la nivelul celor din Danemarca?

Miniștri de Sănătate și alți reprezentanți înalți ai 53 de state din regiunea Europeană participă la cea de-a 69 sesiune a World Health Organization Regional Committee for Europe, mai multe detalii aici: http://www.euro.who.int/en/media-centre/events/events/2019/09/69th-session-of-the-who-regional-committee-for-europe-event

Alte întrebări din sală:

De ce pacienții internați în spital trebuie să vină cu medicamente de acasă / medicii trimit familiile să cumpere medicamente, produse medicale sau aparatură medicală?

Răspuns: Dacă un pacient internat cumpără un medicament, produs sau echipament medical la cererea spitalului pentru că acesta lipsește din depozitul spitalului, atunci spitalul este obligat să returneze pacientului contravaloarea pe baza chitanței sau bonului de casă prin HG 400/2014

Pentru metodologia de aplicare a hotărârii de guvern click aici: http://www.spitalvn.ro/documente/protocoale/metodologie_rambursare.pdf

Există un program de implementare a prevenției în cultura oamenilor? Există în România altceva în afară de spoturile televizate de genul „Consumați 2L de lichide pe zi…” sau „Evitați excesul de zahăr, sare și grăsimi…”?

Răspuns: Ministerul Sănătății a publicat un ordin de ministru prin care elevii să nu fie nevoiți să care ghiozdane mai grele de 6 kg și fără magazine ce vând băuturi carbogazoase la mai puțin de 100 m de orice școală.

Sunt prea puține ONG-uri care promovează viața sănătoasă!

Cer scuze colegilor SG, FB,IA, DK și RH pentru că nu am reușit să adresez și întrebările lor. — at Embassy of Romania in Copenhagen

Colegiul Pacientilor mutumeste dl. Mihai George Forlafu pentru acordul de preluare a prezentului articol.