Mesaj postat de Carmen Uscatu dupa refuzul MS de a dota spitalul construit de asociatie cu echipamente de radioterapie!

JURNAL DE SPITAL

viața copiilor noștri nu se negociază. din păcate.

de 3 zile îmi sună în cap frânturi de discuții:

„…incidența cancerului la copii…”

„…cine asigură tratamentul…”

„…nu se finanțează pe sentiment…”

„…comisia medicală de radioterapie a decis…”

„…strategia națională…”

„…Pentru că neexistând experiență și argumentând că e vorba DOAR despre copii…”

E DA? Sau e NU? am întrebat când am văzut că evită cei doi răspunsul.

Datorită incidenței scăzute a cancerului la copii și a faptului că nu există experiență la Marie Curie pe radioterapie Comisia Medicală de Radioterapie, din cadrul Ministerului Sănătății, a decis că nu e eficient să finanțeze dotarea cu 2 aparate de radioterapie a SPITALULUI NOSTRU, și, deci, nu a propus proiectul la World Bank. Îmi explică domnul Razvan Vieru, omul cu care ne-am întâlnit acum un an, la recomandarea doamnei ministru, și căruia i-am trimis argumentarea noastră privind oportunitatea finanțării PRIMEI SECȚII DE RADIOTERAPIE PENTRU COPII DIN ROMÂNIA. Domnul a decis că argumentele comisiei sunt bune și nu a luptat pentru a ne susține în fața Băncii Mondiale, și nici în fața Comisiei de Medici. Din contră, cuvintele de mai sus îi aparțin, în încercarea de a ne explica nouă, cu argumente, de ce nu finanțează STATUL ROMÂN o procedură VITALĂ în tratamentul copiilor bolnavi de cancer.

Domnul Vieru nu a venit să ne spună ce se întâmplă în aceste negocieri, care înțeleg că de fapt nu au existat, pentru că, dacă venea, noi am fi putut susține cu argumente acest proiect. Am fi arătat că:

1. e absolut vital acest proiect pentru copii (în România nu se face radioterapie la copii sub 10 ani pentru că nu există condiții în niciun spital de stat și medicii care tratează copii ar fi putut susține cu date acest argument- Comisia e formată din medici care tratează adulți)

2. e eficient (pentru că am prevăzut să tratăm și adulți astfel încât aparatele să nu stea nefolosite iar spitalul să poată încasa bani, și nu pierde, cu acest proiect)

Așa că, dragi politicieni de la PNL, Alianța USR PLUS, nu e suficient să aduceți un ministru.

E nevoie să îi demiteți pe acești oameni din aparatul ministerial. Și începeți cu Razvan Vieru – Șef serviciu la Unitatea de Management a Proiectului, din cadrul Ministerul Sănătăţii – România. Căci iată cum NU negociază el pentru viețile noastre.

E nevoie să înlocuiți Comisiile Medicale din cadrul Ministerului Sănătății cu medici profesioniști. Pentru că doar niște profesioniști ar fi analizat, ar fi cerut studii, ar fi mers până în pânzele albe pentru VIAȚA copiilor noștri.

În ce context am avut acest dialog ireal:

La invitația ministrului Pintea Sorina am acceptat vineri o întâlnire cu dumneaei și Razvan Vieru, reprezentantul Ministerul Sănătăţii – România la World Bank, la Spitalul Marie Curie. Pentru că nu a existat o agendă discuția a avut loc pe mai multe paliere. Cel mai important aspect, din punctul nostru de vedere, al Daruieste Viata, a fost răspunsul pe care îl așteptam de un an privind implicarea autorităților în finanțarea cu aparate de radioterapie a SPITALULUI NOSTRU. Cererea noastră de dotare cu aparate de radioterapie a venit în urma informației din spațiul public privind existența unui Program al Ministerului Sănătății în parteneriat cu Banca Mondială de dotare cu aparate de radioterapie a spitalelor de stat din România care au buncăre. Fiindcă noi construim pe terenul statului, fiindcă spitalul nostru are buncăre, fiindcă e primul spital din România unde se va face radioterapie pentru copii (cel mai puternic argument, în opinia mea) am crezut că ne putem încadra în Program. Și de aceea am cerut, acum un an, ministrului Sorina Pintea să fim incluși. Răspunsul a venit abia vineri, 18 octombrie, la insistențele noastre de a primi unul. Pentru că altfel, doamna Sorina Pintea discută doar „instituțional”. În traducere: noi îi cerem în scris iar ea decide că nu are de ce să ne răspundă nouă ci spitalului. Nu, că nici măcar spitalului nu a răspuns. Așadar răspuns instituțional înseamnă, în opinia ministrului, fără răspuns, un fel de cine sunteți voi să vă răspund eu vouă?

Noi știm cine suntem: suntem peste 260.000 de români și peste 1700 de companii care facem un spital.

#NoiFacemUnSpital

PS Revin și cu partea a2a ca să vă spun și ce a zis ministrul la întâlnirea de vineri.

Credit ministrul sanatatii Inquam Photos Octav Ganea