Colegiul Pacientilor a depus la CNAS si Ministerul Sanatatii in luna Septembrie mai multe propuneri alternative de imbunatatire a contractului cadrul in interesul pacientului.

Rapsunsul lor ne-a lasta un gust amar dar nu vom renunta, motiv pentru care va solicitam ajutorul pentru a arata cati oameni sunt afectati de aceasta problema.

Referitor la analize de laborator am propus:

  • eliminarea plafoanelor financiare si de tipologie
  • extinderea listei analizelor decontate in ambulatoriu la cel putin 300 teste fata de mai putin de 100 decontate in acest moment si elaborarea de proceduri sau a unui program national prin care, pe baza de dosar sa poata fi accesate in caz de nevoie si restul de peste 12000 analize din ghidurile internationale.
  • eliminarea cu efect imediat a plafonului pentru analizele de bacteriologie avand in vedere recomandarile OMS privitor la riscul legat de cresterea rezistentei la antibiotice.

Raspunsul CNAS este ca noi Colegiul Pacientilor daca vrem sa venim cu aceasta propunere trebuie sa:

  • pornim de la o argumentatie care sa descrie corect modelul actual de furnizare si de decontare a serviciiilor medicale in sistemul asigurarilor sociale de sanatate ( Ne intrebam de ce? Ei la CNAS nu il cunosc? )
  • Concluziile sa fie sustinute de dovezi si informatii statistice; ( Nu ne cred ca nu aveti acces la analize, iar INS nu numara cati ati avut ghinion asa ca, sa va vedem …. )
  • Sa prezentam in mod detaliat in ce consta fiecare propunere alternativa, inclusiv in cea ce priveste circuitul documentelor, traseul pacientului, mecanisme de control financiar, resurse umane implicate; ( ….. adica sa facem noi tot si ei sa spuna dupa ca nu este bine si ca nu am inteles noi ce si cum )
  • sa fie stabilit impactul financiar ( ca la finante numaram lingouri si tablouri nu avem timp de analize  … )

Raspunsul a fost semnat cu consideratie de Dl. Vasile Ciurchea