Colegiul Pacienților traduce și publica toate informațiile la zi postate de Organizatia Mondială a Sanătații, urmariți articolele noastre și transmiteți informația mai departe.

27 ianuarie 2020

Aceasta este o actualizare la sfaturilor Organizației Mondiale a Sanătații (OMS) în legătură cu focarul noului coronavirus nCoV, publicat de OMS la 10 ianuarie 2020. Pentru detalii despre focarul actual din China și cazurile exportate, vă rugăm să consultați site-ul OMS.

Până în prezent, principalele semne și simptome clinice raportate în acest focar includ febră, dificultăți de respirație și radiografii toracice care prezintă infiltrate pulmonare bilaterale. Începând cu 27 ianuarie 2020, transmisia de la om la om a fost confirmată în mare parte în orașul Wuhan, dar și în alte locuri din China și internațional. Nu se cunoaște suficient despre epidemiologia din 2019-nCoV pentru a trage concluzii definitive despre caracteristicile clinice complete ale bolii, intensitatea transmiterii de la om la om și sursa originală a focarului.

Călătorilor internaționali: practicați măsurile de precauție obișnuite!
Coronavirusurile sunt o familie numeroasă de virusuri respiratorii care pot provoca boli care variază de la răceala comună la Sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS) și sindromul respirator acut sever (SARS). În cazul simptomelor care sugerează boli respiratorii acute înainte, în timpul călătoriei sau după, călătorii sunt încurajați să solicite asistență medicală și să împărtășească istoricul călătoriei cu furnizorul de servicii medicale.

Autoritățile de sănătate publică ar trebui să furnizeze călătorilor informații pentru a reduce riscul general de infecții respiratorii acute, prin intermediul practicienilor medicali, al clinicilor de sănătate de călătorie, al agențiilor de turism, al operatorilor de transport și al punctelor de intrare. Sfaturile pentru Coronavirus (2019-nCoV) pentru public publicate pe site-ul OMS conțin recomandări standard OMS pentru publicul larg pentru a reduce expunerea și transmiterea unei serii de boli, pentru a vă proteja pe voi și pe ceilalți de a vă îmbolnăvi, de a rămâne sănătos în timpul călătoriei .

Ghidul tehnic al OMS privind supravegherea și definițiile cazurilor, ghidare de laborator, management clinic pentru un nou coronavirus suspect, îngrijire la domiciliu pentru pacienții cu suspiciune de coronavirus nou, prevenirea și controlul infecțiilor, comunicări ale riscurilor, pachet de produse de boală și reducerea transmiterii de la animale la oameni este disponibil pe site-ul OMS.

Măsuri de sănătate legate de traficul internațional
Focarul actual are originea în orașul Wuhan, care este un important centru de transport intern și internațional. Având în vedere mișcările mari ale populației și transmisia observată de la om la om,  este deașteptat ca noi cazuri confirmate să continue să apară în alte zone și țări. Cu informațiile disponibile în prezent pentru noul coronavirus, OMS recomandă ca măsurile de limitare a riscului de export sau importare a bolii să fie puse în aplicare, fără restricții inutile de trafic internațional.

Sfaturi pentru screeningul de ieșire în țări sau zone cu transmitere continuă a noului coronavirus 2019-nCoV (actualmente Republica Populară Chineză)

Efectuați screeningul de ieșire pe aeroporturile și porturile internaționale din zonele afectate, cu scopul de a detecta precoce călătorii simptomatici pentru evaluarea și tratamentul în continuare, și astfel preveni exportul bolii. reducând totodată interferența cu traficul internațional;
Screeningul de ieșire include verificarea semnelor și simptomelor (febră peste 38 °, tuse), interviul pasagerilor cu simptome de infecție respiratorie care părăsesc zonele afectate în ceea ce privește expunerea potențială la contacte cu risc ridicat sau la sursa presupusă de animale, îndrumând călătorii simptomatici către mai departe examen medical, urmat de teste pentru 2019-nCoV și păstrarea cazurilor confirmate sub izolare și tratament;
Încurajați ecranizarea pe aeroporturile interne, gările și stațiile de autobuz pe distanțe lungi, după caz;
Călătorii care au avut contact cu cazuri confirmate sau expunere directă la sursa potențială de infecție ar trebui să fie plasați sub observație medicală. Contactele cu risc ridicat ar trebui să evite deplasarea pe durata perioadei de incubație (până la 14 zile);
Implementați campanii de informare a sănătății la Punctele de intrare pentru a sensibiliza cu privire la reducerea riscului general de infecții respiratorii acute și a măsurilor necesare, în cazul în care un călător dezvoltă semne și simptome sugestive de infecție cu 2019-nCoV și cum pot obține asistență.

Sfaturi pentru screeningul de intrare în țări / zone fără transmiterea noului coronavirus 2019-nCoV care aleg să efectueze screening screening.
Dovezile din focarele anterioare arată că eficacitatea screeningului la intrare este incertă, dar poate sprijini strategia de comunicare a riscurilor prin furnizarea de informații călătorilor din țările / zonele afectate pentru a reduce riscul general de infecții respiratorii acute și pentru a solicita asistență medicală din timp dacă dezvolta simptome compatibile cu infecția.
În timpul focarului curent cu noul coronavirus 2019-nCoV, au fost detectate o serie de cazuri exportate prin intermediul screeningului de intrare implementat de unele țări.

Cazurile simptomatice pot fi detectate prin screeningul temperaturii la punctul de intrare, pentru care examenul medical și testele de laborator vor fi efectuate pentru confirmare. Screeningul de temperatură pentru a detecta potențialele cazuri suspecte la Punctul de intrare poate lipsi călătorii care incubează boala sau călătorii care ascund febră în timpul călătoriei și pot necesita investiții substanțiale. O abordare concentrată care vizează zboruri directe din zonele afectate ar putea fi mai eficientă și mai puțin necesară pentru resurse.
În prezent, emisfera nordică (și China) se află în mijlocul sezonului de iarnă când gripa și alte infecții respiratorii sunt predominante. Atunci când decid să implementeze screeningul de intrare, țările trebuie să ia în considerare faptul că călătorii cu semne și simptome sugestive pentru infecții respiratorii pot rezulta din boli respiratorii, altele decât 2019-nCoV, și că urmărirea lor poate impune o sarcină suplimentară asupra sistemului de sănătate. Politica și capacitățile naționale ar trebui luate în considerare în timpul procesului de luare a deciziilor.
Dacă este pusă în aplicare screeningul de intrare, screeningul de temperatură ar trebui să fie întotdeauna însoțit de diseminarea mesajelor de comunicare a riscurilor la punctele de intrare. Acest lucru poate fi realizat prin afișe, pliante, buletin electronic, etc., care vizează sensibilizarea călătorilor cu privire la semnele și simptomele bolii și încurajarea îngrijirii de sănătate în căutarea comportamentului, inclusiv când trebuie să solicite îngrijiri medicale și raportarea istoriei călătoriei lor.
Țările care implementează screeningul temperaturii sunt încurajați să stabilească un mecanism adecvat de colectare și analiză a datelor, de ex. numărul de călători care au fost examinați și confirmați cazurile din pasagerii examinați și metoda de screening.
Autoritățile de sănătate publică ar trebui să consolideze colaborarea cu operatorii de linii aeriene pentru gestionarea cazurilor la bordul unei aeronave și raportarea în cazul în care un călător cu simptome de boală respiratorie este detectat, în conformitate cu instrucțiunile IATA pentru echipajul de cabină pentru a gestiona o boală transmisibilă suspectă la bordul unei aeronave.

Colegiul Pacienților traduce și publica toate informațiile la zi postate de Organizatia Mondială a Sanătații, urmariți articolele noastre și transmiteți informația mai departe.

Traducere supervizată de Cristian Sas, Expert in politici publice de sănatate.