Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor anută ca in acest sezon sau inregistrat deja peste 7000 de cazuri de gripă si au fost inregistrate 18 decese.

România declară epidemie de gripă, 18 decese pană la aceasta ora.

În ultimul raport publicat se vorbeşte de două persoane decedate din cauza gripei, un copil de un an şi şase luni din judeţul Neamţ şi o femeie de 49 de ani din judeţul Mureş. În ambele cazuri, s-a confirmat infectarea cu virus gripal de tip A.

Aceast tip de gripă nu are legatură cu coronavirus care încă nu a ajuns în Romania. Mortalitate virusului gripal de tip A este scazută şi poate afecta cu precadere persoanele înaintate în varstă , copiii mici şi persoanele cu alte afectiuni preinstalate şi imunitatea scazută .

Recomandările standard ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii pentru publicul larg pentru a reduce expunerea și transmiterea unei serii de boli virale sunt următoarele:

  • Curățați frecvent mâinile folosind frecarea mâinilor cu substante pe bază de alcool sau săpun și apă;
  • Când tușești și strănuti acoperă gura și nasul cu servețele – aruncă imediat servețele sau batistele folosite și spală-te pe mâini;
  • Evitați contactul apropiat cu oricine are febră și tuse;
  • Dacă aveți febră, tuse și dificultăți de respirație, solicitați asistență medicală timpurie și împărtășiți istoricul de călătorie anterior cu furnizorul de îngrijire medicală;
  • Când vizitați piețele cu animale vii din zonele care se confruntă în prezent cu cazuri de coronavirus noi, evitați contactul direct neprotejat cu animalele vii și suprafețele în contact cu animalele;
  • Trebuie evitat consumul de produse de origine brută sau crude. Carnea crudă, laptele sau organele de origine animală trebuie manipulate cu grijă, pentru a evita contaminarea încrucișată cu alimente necoapte, conform bunelor practici de siguranță a alimentelor.