Femeile însărcinate sunt îngrijorate și confuze cu privire la ceea ce ar putea însemna noul coronavirus pentru ele, nașterile lor și viitorii lor copii, deoarece probele și sfaturile continuă să se schimbe.

Ceea ce se cunoaște, însă, este în mare parte pozitiv: femeile însărcinate nu par deosebit de sensibile la boală, par să nu poată transmite virusul bebelușilor lor în uter sau prin alaptarea la sân, iar majoritatea sugarilor cu afecțiune tind să reziste bine.

Dar este posibil ca bebelușii să ia COVID-19 și există cazuri de bebeluși născuți de mame cu care au avut complicații grave.

Femeile însărcinate ar trebui să continue să practice distanțarea socială, igiena diligentă și să caute sprijin social și profesional.

În urmă cu o lună, scenariul cel mai grav al lui Jen Judson a prins contur fiind in situatia sa nasca singura cel de-al doilea copil, întrucât restricțiile datorate noului coronavirus o împiedica pe mama sa să vină în oraș și soțul ei să fie alături.

Acum, acel scenariu este o realitate crunta și nu este singurul care dă probleme.

Poate că va lua COVID-19, boala pe care virusul o provoacă. Poate că va fi separată de copilul ei imediat după naștere, dacă da. Poate că nu vor fi nici măcar suficiente scutece și șervețele pe rafturile magazinelor pentru a-și îngriji nou-născutul. Poate că până la sfârșitul lunii aprilie, când îi va fi nasterea, orice sfaturi medicale pe care le-a urmat acum nu vor mai fi valabile.

„Mă simt mai puțin in control, mai îngrijorata, deoarece apar date noi despre sugarii infectați și femeile însărcinate și mai îngrijorat de starea lumii și țării noastre când se naște copilul”, a spus Judson pentru Business Insider.

Lauren McCauley, care urmează să nască la începutul toamnei, are anxietăți similare. „Am impresia că nu știm suficient despre acest virus. Cu toate acestea, ceea ce știm pare să se înrăutățească zilnic”, a spus ea pentru Business Insider. „Un moment în care ei spun că femeile însărcinate ar trebui să fie în regulă, apoi o săptămână mai târziu, Marea Britanie recomandă femeilor însărcinate să rămână acasă timp de trei luni.”

Dar specialiștii spun că majoritatea știrilor de până acum sunt încurajatoare pentru femeile însărcinate și copiii lor și că spitalele iau măsuri pentru a proteja femeile și sugarii. Iată informațiile pe care ar trebui să le cunoașteți.

Femeile însărcinate nu par deosebit de sensibile la boală

În timp ce sarcina slăbește sistemul imunitar, nu pare să facă femeile sensibile la COVID-19 așa cum o îmbătrânește vârsta sau afecțiunile precum bolile pulmonare sau cardiace, Dr. Jane van Dis, un OB-GYN care servește ca director medical la rețeaua de telemedicină Maven, a spus pentru Business Insider.

„Deși cred că femeile însărcinate ar trebui să practice fiecare grad de distanțare socială pe care il pot, nu cred că femeile însărcinate ar trebui să simtă un sentiment de panică”, a spus ea. „Nu vedem datele care arată că virusul le atacă sistemul imunitar în același mod ca la cineva, să zicem, de peste 70 de ani.”

Chiar dacă femeile însărcinate suferă de boală, acestea tind să iasă bine. O anchetă a 147 de femei însărcinate din China, care au avut sau au fost suspectate de COVID-19, de exemplu, a constatat că doar 8% au avut cazuri severe și 1% au fost cazuri critice.

Totuși, deoarece femeile însărcinate prezintă un risc mai mare de morbiditate și mortalitate severă din cauza altor infecții respiratorii precum gripa, acestea ar trebui considerate o populație cu risc pentru COVID-19, potrivit Colegiului American de Obstetricieni și Ginecologie.

Asta înseamnă să luați în serios distanțarea socială (van Dis recomandă femeilor însărcinate să-i facă alt cineva cumparaturile, de exemplu), să practice igiena excelentă și să evite pe oricine pare bolnav. Chiar și unele vizite prenatale pot fi virtuale, a spus Van Dis, a cărei platformă conectează digital femeile la furnizori, inclusiv specialiști în medicină maternă-fetală, moașe, furnizori de sănătate mintală, consultanți în lactație și multe altele.

Judson, și-a scos fiul din gradinita de zi înainte să se închidă și practică o izolare socială completă, alta decât programările medicului. „Fac doar tot ce pot pentru a evita să mă îmbolnăvesc, astfel încât să nu fiu infectat la naștere”, a spus ea.

Femeile însărcinate cu COVID-19 nu par să le transmită bebelușilor lor în utero, dar sugarii o pot obține încă după naștere

În ciuda rapoartelor cu numere din ce în ce mai mari de bebeluși testati pozitiv pentru COVID-19, nu există încă dovezi medicale că femeile însărcinate cu COVID-19 o pot transmite în uter.

De fapt, cercetările au sugerat contrariul: Un studiu Lancet realizat pe nouă femei gravide din Wuhan care au avut COVID-19 și-a găsit bebelușii testați negativ. Nu a existat nicio dovadă a virusului în laptele matern, lichidul amniotic sau sângele de cordon.

Și, un raport de caz din luni, în revista Frontiers in Pediatrics, care a analizat patru copii născuți din femei din China care au avut COVID-19, a constatat că cei trei care au fost testați nu aveau boala și toate erau sănătoase, altele decât erupțiile cutanate și o stare de respirație temporară.

Din cele 34 de cazuri de copii născuți din femei cu COVID-19, care au fost discutate într-un seminar CDC pentru profesioniștii medicali, niciunul nu s-a dovedit pozitiv.

Bebelușii și sugarii pot fi infectați, deși pare să se întâmple după naștere

În timp ce bebelușii și copiii par a fi mai puțin vulnerabili la virus decât adulții, ei pot dobândi infecția și, în unele cazuri, poate fi grav.

Într-un studiu efectuat în această săptămână pe 2.000 de copii din China care au fost diagnosticați cu COVID-19, cercetătorii au descoperit că sugarii au cel mai mare risc de a dezvolta infecții severe sau critice. Puțin peste 10% din toți copiii aflați în studiu au ajuns într-o afecțiune severă, comparativ cu 7% dintre copiii cu vârsta cuprinsă între unu și cinci ani, 4% dintre copiii între șase și 10 ani, 4% între 11 și 15 ani tinerii de ani și 3% dintre adolescenții.

Cu toate acestea, 90% dintre copii erau fie asimptomatici sau aveau simptome ușoare sau moderate ale COVID-19, cum ar fi febră, oboseală, dureri în gât, tuse sau dificultăți de respirație.

Nasterea cu COVID-19 poate aduce si alte complicații, dar bebelușii pot fi alăptați în continuare.

Ca orice boală respiratorie, COVID-19 poate face mai probabil ca femeile însărcinate să aibă complicații, și anume nașterea prematură, potrivit CDC.

Un alt studiu în revista Translational Pediatrics a 10 nou-născuți chinezi ale căror mame au COVID-19 au descoperit șase cu probleme de respirație, două aveau febră, două aveau trombocite anormale și teste ale funcției hepatice și una experimentată vărsături. Unul a intrat în șoc septic și a murit, rezumă pe blogul său Jessica Madden, medic pediatru și neonatolog care servește ca director medical al Aeroflow Breastpumps.

Dar, ca o mare parte din cercetările pe această temă, dimensiunea eșantionului a fost mică și nu există nicio modalitate de a ști dacă aceste complicații au fost cauzate de COVID-19 sau de alți factori sau de o combinație.

Cu toate acestea, Madden a scris, femeile însărcinate infectate cu COVID-19 ar trebui să planifice să nască într-un spital pregatit pentru COVID-19, unde trebuie să urmeze recomandările CDC pentru gestionarea lor și a nou-născuților pentru a reduce riscul de transmitere după naștere. Asta poate însemna punerea mamelor și bebelușilor lor în camere de izolare separate, sau păstrarea mamei și nou-născutului la șase metri distanță, a spus Madden.

„Fiecare spital urmează îndrumările CDC bazate pe resursele proprii locale și pe recensămintele spitalelor”, a spus ea.

După naștere, CDC recomandă încă femeilor m alăptarea deoarece nu există niciun semn că virusul poate trece prin lapte matern. Noile mămici cu virusul ar trebui să poarte o mască, totuși, și, în mod natural, se vor spăla bine pe mâini înainte.

„Dacă o femeie dorește să ia măsuri de precauție suplimentare, gândește-te să pompezi lapte și apoi să ai pe altcineva să hrănească copilul”, a spus van Dis.

Caută ajutor și sprijin

Este adevărat că nu există mulți experți care știu cum afectează noul coronavirus femeile însărcinate și bebelușii lor, și este firesc ca gravidele să se simtă neliniștite de necunoscut.

Gestionează anxietatea, dar stabilește parametrii în ceea ce te privește cât de mult citesti sau urmărești știri despre această problemă, spune Julie Pike, psiholog clinic din Chapel Hill, Carolina de Nord, care este specializată în tulburări de anxietate.

Prea multă expunere, în special din surse schițate, poate face consumatorii să supraestimeze amenințarea și să-și subestimeze abilitățile de a face față, ceea ce este o rețetă a anxietății.

De asemenea, este important să vă adresați celorlalți – profesioniști din domeniul sănătății mintale, prieteni sau, în mod ideal, ambii – pentru sprijin social în timpul unui astfel de episod de izolare, cu multe resurse diferite disponibile pentru ajutor virtual de sănătate mentală.

„Vor fi multe emoții, dintre care unele sunt tristețe, mâhnire și necunoscut”, a spus van Dis. „Știi doar că conectarea cu oamenii care sunt acolo pentru a sprijini femeile este esențială pentru sănătatea mintală.”