Presedintelui Romaniei, domnul Klaus Iohannis Ministrului Afacerilor Interne, domnul Marcel Vela Ministrului Sanatatii, domnul Victor Costache


Referitor la: Ordinul comandantului actiunii nr. 74527 din 23.03.2020 privind instituirea unor masuri necesare pentru limitarea raspandirii infectiei cu virusul SARS-COV-2 la nivelul unitatilor sanitare publice si private.


Stimati Domni,
Ca urmare a luarii la cunostinta a Ordinul comandantului actiunii nr. 74527 din 23.03.2020, va sesizam cele ce urmeaza mai jos.


Prin masura pe care Ministerul Afacerilor Interne doreste sa o instituie incepand cu data de 24 martie 2020, se restrange in mod semnificativ dreptul la ocrotirea sanatatii prevazut la art. 34 din Constitutia Romaniei. Instituirea starii de urgenta in contextul pandemiei cu virusul SARS-COV-2 are drept scop tocmai apararea sanatatii populatiei prin restrangerea temporara a altor drepturi si libertati si nu restrangerea sau suprimarea tocmai a dreptului ce trebuie aparat.

Punerea in aplicare a masurilor continute in Ordinul din referinta echivaleaza in cazul unitatilor sanitare private si a ambulatoriilor cu inchiderea de facto a acestora prin sistarea acordarii serviciilor medicale si sistarea implicita a sursei de finantare pe baza careia pot functiona. Ori in contextul in care nevoia de asistenta medicala o sa fie in mod cert in crestere, masurile impuse de Ordin sunt de natura a aduce atingere sanatatii populatiei, in mod special segmentului cu alte patologii deja existente si care are nevoie de servicii medicale.

Atragem atentia asupra faptului ca masurile dispuse astazi, 23.03.2020, prin Ordin, nu indeplinesc conditiile de legalitate prevazute de Decretului de instituire a starii de urgenta pe teritoriul Romaniei, intrucat niciuna dintre aceste masuri nu este mentionata, nici macar cu titlu generic, in Anexa 2 a Decretului, ca fiind masura de prima urgenta cu aplicabilitate graduala. Astfel, la pct. 8 din Anexa 2 a Decretului este precizata expres posibilitatea limitarii activitatii spitalelor publice. Ori, prin ordinul anterior mentionat, a fost limitata semnificativ si activitatea spitalelor private, fiind precizat expres faptul ca respectivele masuri se aplica si spitalelor private, iesind astfel din sfera celor reglementate prin Decret. In plus, dreptul fundamental la ocrotirea sanatatii nu este mentionat in Decret in asa fel incat exercitiul acestuia sa faca obiectul vreunei restrangeri.

Mai mult decat atat, reamintim faptul ca art. 9 alin. 2 din Decret prevede obligatia administratorilor operatorilor economici care asigura servicii de utilitate publica in domeniul sanatate de a asigura continuitatea furnizarii serviciilor esentiale pentru populatie.
Totodata, consideram ca aceste masuri restrang exercitiul dreptului fundamental la ocrotirea sanatatii, garantat de Constitutie tuturor cetatenilor Romaniei, incalcand astfel si prevederile art. 2 din Decret, care nu mentioneaza, intre drepturile al caror exercitiu se restrange, si acest drept, precum si a art. 14 lid. d) din OUG 1.
Astfel, consideram ca masurile dispuse prin Ordinul comandantului acțiunii nr. 74527 din 23.03.2020, avizat de ministrul afacerilor interne, sunt nelegale si va solicitam anularea acestuia.

Cu stima,
Cristian Hotoboc Presedinte