Coronavirusul se răspândește de obicei prin picături din tuse sau strănuturi ale unei persoane infectate.

Particulele vii de coronavirus pot supraviețui oriunde de la trei ore la șapte zile pe suprafețe, în funcție de material.

Noul coronavirus se răspândește de obicei prin picături atunci când o persoană infectată tuseste sau strănut. Picăturile poartă particule virale și pot ateriza pe nasul sau gura altcuiva sau pot fi inhalate.

Dar o persoană ar putea să primească coronavirusul dacă atinge o suprafață sau un obiect care are particule virale pe ea și apoi își ating gura, nasul sau ochii. Durata de viață a virusului pe o suprafață dată depinde de numeroși factori, inclusiv temperatura, umiditatea și tipul de suprafață din jur.

Cercetatorii din spatele unui nou studiu au testat durata de viata a virusului intr-o camera Fahrenheit cu 71 de grade, cu 65% umiditate relativa. După trei ore, virusul dispăruse de pe hartia de birou și din servetele. A fost nevoie de două zile pentru a lăsa materialul din lemn și pânză. După patru zile, acesta nu mai era detectabil pe sticlă sau pe banii de hârtie. A durat cel mai mult, șapte zile, pe oțel inoxidabil și plastic.

În mod surprinzător, au scris autorii, coronavirusul era încă prezent pe partea exterioară a unei măști chirurgicale în ziua a șaptea a anchetei. Aceasta este cea mai lungă durată a tuturor materialelor testate.

Studiul a urmat cercetări anterioare care au măsurat, de asemenea, durata de viață a coronavirusului pe o serie de suprafețe de uz casnic. Studiul anterior, publicat pe 17 martie în New England Journal of Medicine, a sugerat că virusul ar putea trăi până la patru ore pe cupru și până la o zi pe carton. Cercetătorii au descoperit că virusul a durat până la trei zile pe plastic și oțel inoxidabil – un timp mai scurt decât rezultatele studiului Lancet.

Temperatura și umiditatea joacă un rol important în cât supraviețuiește virusul.

Unele coronavirusuri, inclusiv acesta nou, au un plic viral: un strat de grăsime care protejează particulele virale atunci când călătoresc de la o persoană la alta în aer. Acea teacă se poate usca totuși, ucigând virusul. Temperatura și umiditatea afectează acel proces.

Noul studiu Lancet a găsit o legătură similară între durata de viață a virusului și temperatura din jur. La 4 grade Celsius (39 de grade Fahrenheit), virusul a durat până la două săptămâni într-o eprubetă. Când temperatura a fost ridicată la 37 de grade Celsius (99 de grade Fahrenheit), durata sa de viață a scăzut la o zi.