Ce trebuie să știți despre investigația CT

CT înseamnă Computer Tomografie cu raze X și reprezintă una dintre primele cinci cele mai importante tehnologii medicale dezvoltate în ultimii 40 de ani. Este un echipament de diagnostic imagistic care folosește razele X pentru a produce imagini tomografice procesate de calculator, ce permit  medicului radiolog să vizualizeze structurile anatomice ale corpului dumneavoastră.

Scanarea CT ajută medicii radiologi în diagnosticarea unei arii largi de probleme medicale, cum ar fi leziunile interne, inflamațiile, patologia vaselor de sânge sau tumorile. Doctorul care v-a recomandat o investigație CT va folosi informația obținută pentru a trata mai eficient afecțiunile, de exemplu, prin aprecierea exactă a necesității unei intervenții chirurgicale, monitorizarea răspunsului la tratament în cazul unor afecțiuni comune  cum ar fi leziunile, bolile cardiace și accidentele vasculare, dar și îmbunătățirea diagnosticului și tratamentului cancerului.

Investigația este destinată în special examinării următoarelor segmente ale corpului uman: cap, gât, torace, abdomen, pelvis, sistem vascular şi musculo-scheletal. De asemenea, computer tomografia este metoda recomandată de primă intenţie în investigarea accidentelor vasculare cerebrale.

Cum trebuie să vă pregătiți pentru investigația CT

  • Înaintea oricărei examinări CT, veți fi rugat de către personalul medical să completați un chestionar, pentru a verifica eligibilitatea dumneavoastră pentru efectuarea acestei investigații.
  • Pentru anumite tipuri de examinări CT este necesară pregătirea înainte de procedură, prin administrarea orală de substanţă de contrast şi/sau injectarea intravenoasă a unei substanţe de contrast în cea de-a doua parte a examinării, care va facilita obținerea unui diagnostic corect şi complet al afecţiunilor investigate.
  • Dacă ați efectuat o examinare radiologică cu bariu (inclusiv irigografie) anterior examinării CT, este necesar ca între cele două investigaţii să treacă un interval minim de 2-3 zile.
  • Instrucţiunile specifice fiecărui tip de examinare CT vor fi comunicate de personalul medical fiecărui pacient în parte, ţinând cont de specificitatea investigaţiei şi tipul afecţiunii examinate.
  • Pentru unele investigaţii CT, va trebui să efectuați un set de analize de laborator, anterior examinării.
  • De asemenea, veţi fi rugat să îmbrăcaţi un halat pentru consultaţii şi să scoateţi toate bijuteriile şi alte elemente similare.

Ce informații trebui să transmiteți doctorului înainte de a vă programa la o examinare CT

La data programării, vă rugăm să informați medicului sau personalul medical:

  • Dacă suferiţi de astm
  • Dacă sunteţi diabetic şi/sau faceţi tratament cu insulină
  • În cazul doamnelor, dacă sunteți însărcinată sau alăptați
  • Dacă suferiţi de insuficienţă renală
Cum decurge investigaţia CT ?

Pentru procedură veţi fi aşezat pe masa de consultaţie, culcat. Aceasta va efectua mişcările de poziţionare în interiorul aparatului. Medicul radiolog vă va observa în permanenţă şi va comunica cu Dvs. pe întreg parcursul procedurii CT.

Informaţiile obţinute ca urmare a procesării datelor transmise de aparat vor fi interpretate de un sistem de calcul integrat care va reconstitui imagini detaliate de mare fineţe ale structurilor Dvs. anatomice, imagini ce vor putea fi interpretate de un medic specialist.

Cât durează o procedura CT ?

O procedură CT durează în medie 15 minute.

 Secțiune realizată cu sprijinul Affidea Romania