Medicina somnului


Medicina somnului (Somnologia) este stiinta medicala dedicata diagnosticului si tratamentului tulburarile somnului, de altfel putin cunoscute de publicul larg si chiar de multi clinicieni.

Prin gravitatea şi durata lor, tulburarile de somn pot ameninta componentele fizice, psihice si integrarea persoanei in societate. Urmarile acestor afectiuni sunt de la oboseala cronica la complicatii cardiovasculare (infarct miocardic, tulburări de ritm, hipertensiune arteriala rezistenta la tratament), neurologice (accidente vasculare cerebrale), respiratorii (insuficiente respiratorii, complicarea unui astm bronsic sau a BPOC-ului), diabet zaharat, impotenta, sindrom metabolic si accidente de munca sau rutiere.

Cand spunem patologia somnului, vorbim de peste 80 de afectiuni si de un procent de 15% din populatie afectata, ceea ce reprezinta 1 milion de romani care sufera in acest moment de pe urma acestor patologii, nefiind diagnosticati sau tratati.

Clasificarea internationala ICSD 2 patologiile somnului:

Insomniile

Tulburari respiratorii din timpul somnului

Hipersomniile

Tulburari somnului datorate afectarii ritmului circadian

Parasomniile

Tulburari somnului in legatura cu miscarea

Simptome izolate

Alte tulburari de somn

Dintre acestea, cele mai frecvente patologii sunt: insomnia (prevalenta 30%), sindromul de apnee in somn (prevalenta 10%), narcolepsia si tulburarile somnului legate de miscare.

Intrebarile pe care trebuie sa vi le puneti sunt:

Sunt multumit de somnul meu?

Somnul sau oboseala imi afecteaza rutina zilnica?

Partenerul meu se vaita de anumite comportamente din timpul somnului, cum ar fi sforaitul, intreruperea respiratiei sau miscarea picioarelor?

In vederea screeningului acestor afectiuni exista diferite metode usor de aplicat, atat de catre pacient dar si medicii din diferite specialitati medicale: jurnale de somn, chestionare specifice sau pulsoximetria.

In ceea ce priveste diagnosticul si stabilirea terapiilor exista diferite tipuri de investigatii medicale specifice cum ar fi actigrafia, poligrafia, polisomnografia, testele de vigilenta, titrarea, precum si monitorizarea parametrilor fiziologici, existand protocoale internationale privind tipul de testare specifica fiecarei tip de afectiune in parte.

Tratamentele, in functie de afectiune si etiologia acesteia, sunt de la purtarea de proteze respiratorii in timpul somnului (nPAP), dispozitive orale, tratamente chirurgicale, psihoterapii cognitiv-comportamentale si analitice si farmacologice, fiind in general implicati medici de diferite specialitati medicale: pneumologi, ORL-isti, cardiologi, neurologi, nutritionisti, pediatrii, stomatologi si psihoterapeuti.

Este important pentru fiecare dintre noi sa respectam cele 10 reguli ale unui somn sanatos, sa mentinem un ritm de viata sanatos, iar daca prezentati oricare dintre dintre simptomele unei tulburari de somn mergeti sa va diagosticati si tratati corespunzator.

10 reguli ale unui somn sanatos

  1. Fixati-va ora de culcare si cea de trezire.
  2. Daca v-ati facut un obicei de a dormi in timpul zilei, nu depasiti 45 de minute de somn.
  3. Evitati consumul de alcool cu patru ore inainte de a merge la culcare si nu fumati.
  4. Evitati consumul de cafeinacu sase ore inainte de a merge la culcare. Acesta include cafeaua, ceaiul si multe bauturi carbogazoase, precum si ciocolata.
  5. Evitati mancarea grea, condimentata sau prea dulce cu patru ore inainte de ora de culcare. Este acceptata o gustare usoara inainte de somn.
  6. Faceti miscare in mod regulat, insa nu chiar inainte de culcare.
  7. Folositi asternuturi confortabile si curate.
  8. Identificati otemperatura propicepentru somn si aerisiti bine camera.
  9. Blocati toate sunetele care va pot distrage de la somn si eliminati sursele de lumina pe cat posibil.
  10. Nu folositi patul pentru munca de birou.

ACEASTĂ SECȚIUNE A FOST REALIZATĂ CU SPRIJINUL DR. DOINA DUMITRU-DIDITA SI SOMNOLOG.RO


Share pe: