Noutati

Colegiul Pacientilor sustine sanatatea

img_4177

Alaturi de Spitalul Pelican din Oradea, in cadrul Festivalului-CONCURS „D’ALE PORCULUI” – EDIŢIA a III-a din Oradea, azi 25 februarie 2017,  Pacientilor sustine sanatatea! Participantii la festival au beneficiat de masurarea tensiunii arteriale, a glicemiei si au primit vouchere pentru servicii medicale de preventie, ofetite de Spitalul Pelican.

Consiliul Judeţean Bihor – Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, Asociaţia Comunelor din România – Filiala Bihor, Asociaţia Firmelor Bihorene şi Asociaţia Culturală D’ART organizează FESTIVALUL-CONCURS „D’ALE PORCULUI” – EDIŢIA A III-A.

Concursul de preparare tradiţională a porcului, între comunele din judeţul Bihor, are ca scop promovarea tradiţiilor populare bihorene şi a avut loc sâmbătă, 25 februarie 2017, în parcarea ERA Shopping Park Oradea.

La ediţia din acest an s-au înscris 22 de echipe, după cum urmează: Auşeu, Borş, Căbeşti, Dobreşti, Drăgăneşti, Gepiu, Girişu de Criş, Lăzăreni, Mădăras, Nojorid, Oşorhei, Pomezeu, Răbăgani, Săcuieni, Sânnicolau Român, Sântandrei, Şinteu, Tileagd, Tinca, Toboliu şi Valea lui Mihai. Acestora li se adaugă, potrivit tradiţiei, o comună din Ungaria, Körösnagyharsány.

Lovitura pe care o primesc parintii copiilor cu dizabilitati. Masura urmeaza sa intre in vigoare la 1 martie

img_4141

 

Sunt nemultumiti ca de la 1 martie va intra in vigoare un ordin care ii lasa pe unii dintre ei fara indemnizatia de insotitor.
Este vorba in special de copiii cu sindrom Down, dar nu numai iar ordinul prevede reducerea nivelului IQ de la 50 la 35 pentru incadrarea copiilor la grad de handicap grav. Oamenii cer abrogarea acestui ordin crud.
Fostul Ministru al Munci spune ca in astfel de situatii comisiile de specialitate au ultimul cuvant si pot decide pastrarea gradului de handicap.
Cu lacrimi in ochi aceasta mamica vorbeste despre suferinta prin care trece zi de zi alaturi de fetita ei care sufera de autism. Luna de luna isa da toti banii pe terapii, iar copila nu poate sta nicio clipa neobservata. Desi are 5 ani, abia a inceput sa lege cateva propozitii.

Mama: ”Vorbeste, dar nu in context si pt ca a inceput sa vb si foloseste olita i-a fost retras ac drept. face terapie de 3 ani si acum suntem penalizati pt progrese ”
Dreptul care i-a fost retras preusupunea un insotitor permanent.
Incadrarea in grad de handicap a copilului cu dizabilitati tine cont de diagnostic medical si de limitarea activitatilor normale. Cu alte cuvinte, specialistii vor sa stie daca acel copil poate sa stea nesupravegheat. Conform ordinului dat la finalul anului trecut, bolnavii cu un coeficient de inteligenta mai mare de 35 se pot descurca singuri.
Dar mamele unor copii care sunt in aceasta situatie spun ca nu este adevarat. Un copil cu un IQ mai mic de 58 si nu 38, are nevoie de supraveghere permanenta.
Mama: ‘Desi are 14 ani abia acum a invatat sa recunoasca literele mari de tipar Daca intrerupem aceste terapii ar fi un regres pentrunoi”
Si asta pentru ca schimbarea incadrarii de la un grad de handicap la altul inseamna si pierderea unei sume de bani, pentru adultul care il ingrijeste.
Si Cristina Balan, castigatoarea showului Vocea Romaniei este revoltata de noile masuri. Cantareata are gemeni cu sindrom down.
Cristina Balan: ”Povestea noastra are in centru 2 fiinte minunate care vreau sa creasca intr-o tara normala, nu sa stau sa pazesc politicienii pe la minister.”
Parintii au protestat la Ministerul Sanatatii pentru ca doar copiii cu un IQ mai mic de 38 vor primi insotitor permanent, nu si cei de 58, cum se intampla acum. Ministrul Sanatatii le-a promis ca masura va fi retrasa.
Florian Bodog, Ministrul Sanatatii: „Vom revizui ordinul”
Gabi Balan: Aceste ”o sa ” nu ne ajuta cu nimic. Am aflat ca azi a venit doar una dintre comisii si nu s-a discutat nimic, au stat doar la o cafeluta si la un piscot”
In Romania sunt cateva sute de mii de copii care sufera de sidromul Down si de autism.

Alertă în sănătate: Zeci de medicamente riscă să dispară după ieftinirea cu 35%

Dupa ce au promis ieftinirea medicamentelor cu 35% guvernantii au aflat de la reprezentantii pacientilor ca anumite pastile ar putea sa dispara din farmacii. Premierul Sorin Grindeanu si Ministrul Sanatatii, Florian Bodog, trebuie sa gaseasca o solutie pana la 1 martie.

Scaderea pretului medicamentelor cu 35%, printr-o plafonare impusa de Ministerul Sanatatii, ar duce la disparitia de pe piata a unor medicamente necesare, se tem pacientii. Ieftinirea este prevazuta in programul de guvernare al PSD, care trebuie sa ia o decizie pana la 1 martie. “Preturile vor fi hotarate si conform a ceea ce noi ne-am propus in programul de guvernare. Dar in acord si cu pacientii si producatorii. Toti sunt impotriva scaderii, stiu. In perioada urmatoare domnul ministru va veni cu o solutie.”, spune premierul Sorin Grindeanu.

Miza este uriasa. In acest moment medicamentele nu pot depasi un plafon anume. Daca ministerul il reduce, producatorul de medicamente ar fi obligat sa se alinieze cu pretul impus. Romania este parte a Uniunii Europene si, pentru ca suntem intr-o piata comuna, pretul unor produse este luat in calcul de celelalte tari. Ca atare, daca Romania aproba o scadere de 35 la suta, ea ar fi preluata si de alte piete, iar producatorilor de produse farmaceutice nu le-ar conveni. Ca sa evite sa reduca pretul la un produs in toata Europa, un producator de medicamente isi poate retrage produsul din Romania si sa continue sa il vanda in alte tari. Asa isi conserva pretul insa medicamentul respectiv nu se va mai gasit in farmaciile romanesti, conform ProTV. Premierul Sorin Grindeanu a mai declarat ca pe piata lipsesc deja multe medicamente.

Jumătate de milion de români iau zilnic antibiotice. România, pe locul 2 în UE la consumul de antibiotice!

img_4024Rezistenţa la antibiotice este, în prezent, una dintre cele mai grave ameninţări la adresa sănătăţii globale, cercetările recente arătând că „ne îndreptăm către o eră post-antibiotice”, au declarat reprezentanţi ai Ministerul Sănătăţii pentru MEDIAFAX.

Astfel, potrivit unui studiu recent, dintr-un top şapte al ameninţărilor la adresa speciei umane, rezistenţa bacteriilor la antibiotice se află pe locul doi. Cauza principală pentru această situaţie este, potrivit specialiştilor, utilizarea eronată sau excesivă, ce duce la costuri de peste 50 de miliarde de dolari anual. La nivel mondial, industria de antibiotice ajunge la 1.050 de miliarde de dolari.

Ultimul studiu făcut arată că România este pe locul doi în Uniunea Europeană la consumul de antibiotice, după Grecia. La capitolul rezistenţă, pe unii germeni, suntem însă pe primul loc în Uniune.

Reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii au declarat, pentru MEDIAFAX, că între anii 2012-2014, peste 600.000 de români au luat antibiotice în fiecare zi. Cifra este echivalentă cu populaţia a mai mult de trei oraşe mari din România, la un loc, au mai precizat specialiştii.

Întrebaţi în cadrul unui studiu recent pentru ce au luat antibiotice, 40 % dintre românii chestionaţi au declarat că pentru guturai, asta în condiţiile în care procentul la nivelul Uniunii Europene este de 17% pentru această afecţiune.

Mai mult de jumătate dintre antibioticele eliberate sunt date pe reţete necompensate sau chiar fără prescripţie. Din întregul consum, jumătate nu este justificat medical, mai susţin reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.

Specialiştii consideră că acest consum excesiv este generat în primul rând de pacient, apoi de distribuitor şi prescriptor.

Datele vin în contextul în care, luni, Ministerul Sănătăţii va lansa o campanie de informare a publicului cu privire la consumul de antibiotice, în cadrul evenimentul urmând să fie prezentate cifrele, la nivel european şi pentru România, pe anul 2015.

Analize fara plafon, posibil ca pacientii sa scape de o mare frustrare!

imageEste posibil ca incepand de anul acesta sa se elimine plafoanele de la laborator si pacientii sa nu mai trebuiasca sa astepte inceputul de luna sau sa scoata bani din buzunar pentru analizele recomandate de medic.

Casa Națională de Asigurări de Sănătate va dispune în 2017 de fonduri in suma de 28,81 miliarde lei, cu 2,72 miliarde lei mai mult decât în anul precedent (+10,42%), conform Legii Bugetului de Stat coform unui comunicat de presă al CNAS.

Fondurile vor fi direcţionate către toate capitolele de cheltuieli pentru sănătate, astfel:
– Pentru produsele farmaceutice, materialele sanitare specifice şi dispozitivele farmaceutice este prevăzută o creştere de 3,48%. Fondurile suplimentare vor fi direcţionate spre medicamentele utilizate în programele naţionale cu scop curativ (+24,14%), materialele sanitare specifice utilizate în programele naţionale cu scop curativ (+8,58%), serviciile medicale de hemodializă şi dializă peritoneală (+6,90%) şi dispozitivele medicale (+6,88%);
– Pentru serviciile medicale în ambulatoriu este prevăzută o creştere de 9,89%. Creşterea va viza atât asistenţa medicală primară (+8,33%) şi cea clinică de specialitate (+13,25%), cât şi serviciile paraclinice (+9,36%), cele stomatologice (+5,96%) şi cele din centrele medicale multifuncţionale (+14,47%);
– Pentru serviciile unităţilor sanitare cu paturi este prevăzută o creştere de 5,63%;
– Pentru îngrijirile medicale la domiciliu este prevăzută o creştere de 14,49%;
„Bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate pe anul 2017 este construit echilibrat, iar majorarea finanţării cheltuielilor se bazează pe estimarea creşterii veniturilor din contribuţiile de asigurări de sănătate şi va permite un acces mai bun al asiguraţilor la serviciile de sănătate ”, a spus Radu Gheorghe Ţibichi, preşedintele CNAS.
De asemenea, vor creşte şi transferurile de la bugetul de stat necesare acoperirii majorărilor salariale din unităţile sanitare cu paturi. Pe de altă parte, se diminuează cu 34,77% fondurile alocate prestaţiilor medicale acordate în baza documentelor internaţionale, deoarece a fost depăşit vârful de plată a obligaţiilor financiare scadente.
CNAS este autorizată să încheie contracte în limita creditelor de angajament de 3,09 miliarde lei pentru medicamentele care fac obiectul contractelor cost-volum/cost-volum-rezultat.

Aceste credite de angajament vor permite finalizarea negocierilor demarate pentru ariile terapeutice oncologie şi hepatite virale cronice.

 

Pacienti condamnati la moarte, fara gratiere la spitalul Colentina!

img_7730Dragi pacienti, prieteni si oameni de bine, autoritati ale statului, va vorbesc din calitatea mea de neurochirurg la Spitalul Clinic Colentina, cerandu-va ajutor, fiecare asa cum va pricepeti sa il oferiti.
Echipa de neurochirurgie din Spitalul Colentina a reusit sa creeze o baza tehnica si profesionala care permite un tratament neurochirurgical care se aliniaza standardelor anului 2017. In sectia noastra se opereaza folosind tehnici minim invazive (key hole neurosurgery, neuro endoscopie, endoscopie trans sfenoidala, etc), fiind astfel prima sectie romaneasca de stat ce ofera pacientilor sai accesul la astfel de terapii. In plus, in sectia noastra s-au realizat interventii in premiera in sistemul public, spre exemplu „awake craniotomy” – tehnica utiizata in extirparea unor tumori primitive cerebrale. Pacientii nostri beneficiaza de tehnica si tehnologii de inalta performanta cum ar fi : microscop operator ultraperformant cu filtre pentru fluorescenta vasculara si tumorala (permite exereza extinsa a tumorilor cerebrale si cresterea sigurantei in chirurgia vasculara cerebrala si spinala), neuroendoscopie, endoscopie transsfenoidala, keyhole endoscopic, keyhole combinat endoscopic si microscopic, keyhole microscopic, electrofiziologie intraoperatorie (potentiale evocate motorii, senzitive, auditive, vizuale, stimulare nervoasa directa, etc), cavitron, truse de microchirugie ultraperformante, fiind singura sectie de stat care dispune de toate aceste tehnici si tehnologii care sunt si utlizate la toti pacientii operati. Toatea acestea sunt posibile avand si sprijinul extraordinar al sectiei de ATI, care dispune de medici exceptionali.
V-am spus doar o parte din ceea ce se face in sectia noastra, dar nu pentru a ne lauda, ci pentru a va cere sprijinul pentru ca toate cele existente sa nu fie distruse. Mai jos va voi expune situatia in care s-a ajuns:

Incepand din ianuarie 2017, personalul ATI a fost redus numeric de catre noul manager, iar orele suplimentare nu au mai fost platite (personalul era deja subnormat, ceea ce constituia o situatie extraordinara, care legal ar fi permis acordarea acestor plati, desi exista o ordonanta care spune ca personalul corect normat nu are dreptul la plata orelor suplimentare). A facut asta in conditiile in care resursa umana este total insuficienta in spitalele publice si toti medicii nostri fac un efort extraordinar pentru a convinge oameni sa se alature echipelor din care facem parte. Aceste actiuni ale doamnei manager au dus la imposibilitatea realizarii de interventii neurochirurgicale dupa ora 15.
Sectiei de neurochirurgie s-au adresat doi pacienti cu patologie tumorala benigna, insa cu o situatie clinica deosebit de grava, cu un prognostic vital ce ar putea fi mai mic de o luna in lipsa operatiilor, dar care, daca operatiile s-ar face cu succes, ar avea o speranta de viata egala cu a populatiei generale. Cei doi pacienti au fost programati pentru interventii in a doua parte a lunii februarie, in prezent realizandu-se bilantul si planul preoperator. Este de stiut ca, cei doi pacienti au vazut neurochirurgi din toate clinicile de profil din Bucuresti, acestia declinandu-si competenta. Problema a aparut pentru ca timpul operator mediu pentru fiecare pacient este de aproximativ 12 ore, astfel neputandu-se efectua interventiile pana la ora 15 (lipsa personalului ATI, neplata orelor suplimentare, concedierea de personal), pacientii fiind condamnati la moarte.
Este foarte important de stiut ca pana in ianuarie 2017, au fost realizate multiple astfel de interventii, administratia trecuta gasind resursele materiale pentru a rezolva situatii similare.
Plin de sperante si incredere (ca vom reusi impreuna sa salvam acesti oameni, gasind solutii rationale), am apelat cu toata buna credinta la ajutorul doamnei manager Silvi Ifrim, la care am fost in audienta vineri 10 februarie. I-am expus initial oral aceasta situatie si am primit un raspuns siderant, citez : „mu ma intereseaza , nu este problema mea”…”binele pacientului reprezinta o lozinca”. Vazand ca demersul meu a ramas fara rezultat, am facut o cerere in scris, exact cu cele discutate cu doamna manager, pe care o atasez mai jos, insa mi-am pierdut speranta ca vom putea realiza ceva in aceasta echipa.
Tinand cont de cele de mai sus, consider ca acest om (ma intreb daca nu gresesc folosind acest atribut), manager al Spitalului Clinic Colentina, nu poate indeplini in continuare aceasta functie, pentru ca nu este competent, nu este moral si ca pentru el binele pacientilor „reprezinta o lozinca” si „nu este interesat de ei”. Formuland altfel, cer demisia de urgenta a doamnei manager Silvi Ifrim si inlocuirea ei cu o persoana competenta, capabila sa rezolve probleme in interesul pacientilor. De asemenea, cer celor care cred in mine, sa se alature demersului meu.

Va multumesc!

Cu respect, al dumneavoastra, medic neurochirurg, Ionut Gobej.

P.S. share

P.P.S
Colegul meu, doctorul Dorin Bica, cel impreuna cu care am realizat tot ce exista astazi, a fost suparat pe mine ca nu l am mentionat in demersul meu. Asa incat mai jos semneaza si :

DR neurochirurg Dorin Bica

Noi medicamente compensate

img_4024

Încă 13 noi denumiri comune internaționale (DCI) intră pe listele medicamentelor compensate și gratuite de care beneficiază asigurații, cu sau fără contribuție personală, în sistemul public de sănătate.
Măsura are scopul să asigure accesul la tratament cu medicamente noi, inovative, pentru cât mai mulți pacienți diagnosticați cu afecțiuni pentru care sunt indicate aceste medicamente, informează un comunicat al Guvernului.
Guvernul a aprobat astăzi o Hotărâre prin care modifică și completează HG nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asigurații, cu sau fără contribuție personală, pe bază de prescripție medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naţionale de sănătate.
Noile medicamente introduse în lista celor prescrise compensat sau gratuit sunt molecule inovative destinate în principal tratamentului pacienților cu afecțiuni oncologice, hematologice, pneumologice, reumatologice, boli rare, diabet zaharat.
Unele dintre aceste medicamente vor fi disponibile pentru pacienți în scurt timp, iar altele imediat după alcătuirea protocoalelor terapeutice de către comisiile de specialitate abilitate.
Prin această măsură, Guvernul are în vedere asigurarea accesului continuu al persoanelor asigurate la medicamente pentru afecțiuni în stadii evolutive de boală pentru care în prezent nu există alternativă terapeutică, în contextul implementării unei liste de medicamente care să răspundă acestor cerințe prin raportare la fondurile alocate cu această destinație.
Introducerea celor 13 noi denumiri comune internaționale în tratamentele prescrise pacienților pe liste compensate și gratuite se face cu încadrarea în bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate aprobat pentru 2016.
Măsura se va aplica începând cu 1 martie 2017 și a fost luată după consultarea Colegiului Farmaciștilor din România.