Noutati

Colegiul Pacientilor cere conditii mai bune pentru medicii de familie din centrele de permanenta. Nu vrem centre doar pe hartie.

Colegiul Pacientilor cere conditii mai bune pentru medicii de familie din centrele de permanenta. Nu vrem centre doar pe hartie, vrem ca medicii de familie sa fie motivati si sa isi doreasca sa lucreze in aceste centre!
În atenţia Domnului Cons. Sup. Dr.: Iordan Geantă,

mail: iordan.geanta@ms.ro;

tel. 021.3072.573,

http://www.ms.ro/acte-normative-in-transparenta/

Referitor la: proiectul de act normativ: Referatul şi Proiectul de Ordin pentru modificarea şi completarea Ordinului ministrului sănătăţii şi al ministrului administraţiei şi internelor nr. 697 / 112 / 2011 pentru aprobarea Normelor metodologice cu privire la asigurarea continuităţii asistenţei medicale primare prin centrele de permanenţă:

► este propusă o creştere de 50 % a tarifului orar, de la 12,8 lei/oră la 19, 2 lei/oră pentru medicii de familie şi a tarifului orar de la 8 – 10 lei/oră la 12 – 14 lei/oră pentru asistenţii medicali care lucrează în regim de gardă.
▌Pentru a interveni în fenomenul migraţiei medicilor şi în riscul desfiinţării centrelor de permanenţă, considerăm că ar trebui făcută corelarea cu creşterile tarifare a gărzilor din spitale şi că ar trebui ţinut cont de desfăşurarea gărzilor de permanenţă doar în program de noapte, weekend şi sărbători legale, astfel încât: plata corectă şi motivantă a orelor de gardă ar trebui să fie de 40 lei/oră pentru medici şi de 25 lei/oră pentru asistenţi.

Motivăm această propunere prin faptul că aceste sume sunt valori “brute”, după achitarea tuturor impozitelor şi taxelor (16% impozit, 5.5% sănătate, 10% pensie, 33% pentru trusa de urgenţă) ar rămâne o valoare “netă” de maxim 24 lei / oră pentru medici şi 17, 5 lei / oră pt. asistenţi, sub valoarea la care sunt remunerate în acest moment gărzile medicale în spital, în condiţii de noapte, week-end şi sărbători legale.

► plata medicului coordonator ar trebui să fie mai mare de 1,5 ori faţă de colegi (acum este mai mare de 1,1 ori) având în vedere multiplele atribuţii: răspunderea profesională, găsirea colaboratorilor, întocmirea graficului lunar de gărzi, rezolvarea înlocuirilor urgente, vizarea graficului la DSP şi CJAS, întocmirea şi depunerea rapoartelor lunare, trimestriale şi anuale, verificarea stocurilor şi valabilităţii medicamentelor, verificarea condicii de prezenţă şi a rapoartelor de gardă, raportarea consulturilor, raportarea electronică xml, întocmirea şi trimiterea online a facturilor etc.

► susţinem îmbunătăţirea comunicării între medicii de familie prin utilizarea scrisorii medicale în locul adeverinţei medicale, plus a raportării rapide a consultului în SIUI.

► susţinem informarea adecvată a pacienţilor (care solicită prin dispeceratul medical de urgenţă intervenţii pentru urgenţe minore, prin serviciile de ambulanţă judeţene) asupra existenţei centrului de permanenţă cel mai apropiat şi a datelor de contact, în intervalul orar de funcţionare a centrului de permanenţă.
▌Propunem mediatizarea suplimentară a datelor centrelor de permanenţă prin CJAS, DSP, mass media locală, anunţuri / site propriu.

► susţinem propunerea de dotare a centrelor de permanenţă cu AED (defibrilatoare semiautomate sau automate externe) conform recomandărilor Consiliului European de Resuscitare şi a Consiliului Român de Resuscitare.
▌Completăm cu propunerea de dotare din surse proprii cu ECG (electrocardiograf) şi ecograf portabil.

► susţinem propunerea de actualizare a trusei de urgenţă cu medicamente şi materiale sanitare adecvate
(antihistaminice H1, H2); actualizare aparatură monitorizare / evaluare (aspirator mobil pentru secreţii, garou),
materiale şi dispozitive auxiliare (folie supravieţuire, kit naştere, guler cervical).
▌Completăm cu propunerea de dotare cu mască de resuscitare (cu balon), otoscop (cu speculi sterilizabili), spatule de lemn ambalate steril / apăsătoare de limbă, trusă sterilă pentru scos fire, microperfuzor cu ac, comprese metalice (pentru arsuri), Gluconolactat de calciu şi magneziu fiole, role de cearceaf de hârtie.

► propunem simplificarea procesului de trimitere a Raportului de material & medicamente şi a Raportului de activitate centru de permanenţă (lunar, trimestrial, anual) prin trimiterea online / mail a datelor către DSP.

► propunem simplificarea înlocuirii de ultim moment (din cauze obiective) a unui membru al echipei de gardă din grafic prin anunţarea online / mail către DSP în timp real.

► propunem introducerea unei proceduri privind trierea pacienţilor cu boli eruptive contagioase la intrarea în sala de aşteptare a centrului de permanenţă, consultarea lor în cameră separată şi dezinfecţia postcontact infecţios.

► propunem introducerea unui sistem de feed-back al pacienţilor către centrul de permanenţă şi DSP (referitor la profesionalismul cadrelor medicale, dotare, timp de aşteptare etc.)

► ideal ar fi ca medicii de familie asociaţi în centrele de permanenţă să aibă program de funcţionare diurn complementar (astfel încât să acopere tot intervalul 8-20 în zilele lucrătoare luni-vineri) şi să prevadă în programator măcar 3 locuri /zi pentru urgenţe neprogramabile (neprevizibile).

Propunere Centre de permanentaIMG_0039

Colegiul Pacienţilor solicită o taxare a produselor cu conţinut mare de zahăr.

Colegiul Pacienţilor, cere Ministerului Sănătăţii şi guvernului să introducă o taxă pentru produsele care conţin o cantitate mare de zahăr, argumentând că aceste produse sunt responsabile de creşterea costurilor medicale pentru pacienţii români.

Mai jos gasiti mesajul transmis de noi catre Ministerul Sanatatii, Comisia de sanatate si familie de la Camera Deputatilor si Colegiului Medicilor. 

Va invitam sa urmariti filmul de mai jos pentru mai multe detalii referitor la initiativa noastra.

 

 

Catre: Ministerul Sanatatii

 

CC:

Comisia de sanatate si familie de la Camera Deputatilor

Colegiul Medicilor

 

Colegiul Paceienților cere Ministerului Sanatatii taxarea urgentă a produselor cu continut mare de zahăr!

 

Cerem o taxă pe băuturi si alimente cu adaus de zahăr, un impozit sau taxă suplimentară concepută pentru a reduce consumul de alimente si băuturi cu zahăr adăugat. Produsele care intra sub incidenta acestei  taxe includ: dulciuri și băuturi carbogazoase, băuturi necarbonatate, băuturi pentru sportivi și băuturi energizante.

Taxa este o chestiune de dezbatere publică în multe țări si Colegiul Pacientilor ca și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) promovează taxa ca un exemplu de impozitare Pigovian, cu scopul de a descuraja dietele nesănătoase și a compensa costurile economice tot mai mari generate de obezitate si afectiunile asociate  aceasteia.

„Sistemul de sănatate publică din Romania este cronic subfinanțat, medicii ne pleacă pe capete iar patologia generată de aceste alimente Ne-esențiale si NE-sănatoase crește alarmant. Avem nevoie urgentă de actiune altfel vom avea de gestionat un dezastru de proporții si costuri foarte mari pe masura ce obezitatea crește spre cotele din țarile dezvoltate” a declarat dl. Cristian Sas, presedintele asociatiei Colegiul Pacienților.

Bani rezultați ar putea finanța cresterea salariilor medicilor si asistenților precum si cresterea valorii punctului cu care sunt platiți medicii de familie si specialiștii din ambulatoriu, care desi in politicile de sanatate publica este desemnat prioritar, in realitate este cenușareasa sistemului. Un medic specialist este platit de CAS in ambulatoriu cu aproximativ 20 lei pe cosultație.

Organizatia Mondială a sănatatii conduce această initiativă la nivel international.

 

Informatii suplimentare la: office@colegiulpacientilor.org

Medicii de familie solicită de urgență atenția liderilor politici!

IMG_0039Medicii de familie solicită de urgență atenția liderilor politici pentru redresarea situației existente în medicina familiei.

Dezinformarea populaţiei privind creşterile veniturilor din medicină nu mai poate fi tolerată. Statul român pretinde că medicina este o prioritate, în timp ce atenția se îndreaptă exclusiv spre medicii din sistemul bugetar. În realitate, medicii nebugetari, mai bine de două treimi din medicii țării, nu se regăsesc în măsurile anunțate! În spitale lucrează aproximativ 13.000 de medici din aproximativ 45.000, câți mai are această țară. În România mai lucreaza însă și 11.800 de medici de familie, câteva mii de medici în ambulatorul de specialitate, plus asistenții medicali din cabinetele tuturor. Chiar dacă politica guvernelor ultimului deceniu a fost teoretic aceea de a folosi mai judicios serviciile spitaliceşti şi de a stimula asistența medicală primară și ambulatorie, în realitate s-au înregistrat progrese nesemnificative până în prezent în ceea ce priveşte punerea în practică a acestor obiective.

În ciuda demersurilor repetate făcute la toate nivelurile decizionale de către organizaţiile naţionale reprezentative ale medicilor de familie, acestea au fost ignorate, ca şi cum 25% din medicii şi asistentele din România nu fac parte din sistemul public de sănătate, nu oferă tot servicii de interes public. Aşa-zisa creştere cu 8% a finanţării în asistența medicală primară nu acoperă nici măcar plățile utilităţilor, nicidecum o suplimentare a veniturilor personalului medical! Suntem împinși la emigrare? Cine va mai asigura medicina în mediul rural și zonele izolate ale României?

Rapoartele oficiale ale CNAS demonstrează că la nivelul cabinetelor de medicina familiei și în centrele de permanență se rezolvă 80% dintre nevoile medicale uzuale ale populaţiei. În 2014, din totalul de 140.628.522 servicii medicale decontate de CNAS, 79,32% au fost efectuate de medicul de familie, 15,82% în ambulatoriu și 4,86% în spitale. Cifrele sunt similare în 2015. Veniturile cabinetelor provin în procent covârșitor din contractele impuse de CNAS, iar dezvoltarea cabinetelor este împiedicată de măsuri restrictive, impuneri birocratice şi administrative absurde. Se întreține confuzia voită între venitul cabinetului şi venitul medicului, pentru a crea tensiuni, în timp ce de peste 20 de ani se cunosc prea bine eforturile financiare necesare întreținerii cabinetelor (salariile angajaților, contracte, abonamente etc), deși în realitate, medicina de familie este singura specialitate care asigură accesibilitatea serviciilor medicale pentru întrega populaţie a ţării.

Cu toate că Strategia de sănătate 2014-2020, asumată de decidenţii ţării, se referă la dezvoltarea serviciilor medicale din asistența primară, NIMIC din ceea ce este asumat nu se întâmplă în realitate. Asistența primară nu este încurajată, nu există facilități, iar procentul alocat acesteia din totalul FNUASS rămâne ridicol sub 6%. Aceste lucruri, adăugate impunerilor birocratice şi administrative care deturnează sensul consultaţiei medicale, dar şi disfuncţionalităţilor sistemelor informatice ale CNAS care îngreunează munca din cabinete, au făcut ca starea de revoltă să atingă cote alarmante.

De aceea, reprezentanții medicilor de familie reuniţi la Bucureşti au agreat un plan de acţiuni prin care să influenţeze redresarea situaţiei actuale, pentru a nu se ajunge în situaţia nedorită de a fi denunţate contractele cu casele de asigurări. Aceștia solicită de urgență atenția liderilor politici pentru redresarea situației existente.

Medicii și asistenții din cabinetele de medicina de familie sunt sau nu personal medical al României?

Colegiul Paceienților cere Ministerului Sanatatii taxarea urgentă a produselor cu continut mare de zahăr!

Colegiul Paceienților cere Ministerului Sanatatii taxarea urgentă a produselor cu continut mare de zahăr!

 

Cerem o taxă pe băuturi si alimente cu adaus de zahăr, un impozit sau taxă suplimentară concepută pentru a reduce consumul de alimente si băuturi cu zahăr adăugat. Produsele care intra sub incidenta acestei  taxe includ: dulciuri și băuturi carbogazoase, băuturi necarbonatate, băuturi pentru sportivi și băuturi energizante.

Taxa este o chestiune de dezbatere publică în multe țări si Colegiul Pacientilor ca și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) promovează taxa ca un exemplu de impozitare Pigovian, cu scopul de a descuraja dietele nesănătoase și a compensa costurile economice tot mai mari generate de obezitate si afectiunile asociate  aceasteia.

 

„Sistemul de sănatate publică din Romania este cronic subfinanțat, medicii ne pleacă pe capete iar patologia generată de aceste alimente Ne-esențiale si NE-sănatoase crește alarmant. Avem nevoie urgentă de actiune altfel vom avea de gestionat un dezastru de proporții si costuri foarte mari pe masura ce obezitatea crește spre cotele din țarile dezvoltate” a declarat dl. Cristian Sas, presedintele asociatiei Colegiul Pacienților.

 

Bani rezultați ar putea finanța cresterea salariilor medicilor si asistenților precum si cresterea valorii punctului cu care sunt platiți medicii de familie si specialiștii din ambulatoriu, care desi in politicile de sanatate publica este desemnat prioritar, in realitate este cenușareasa sistemului. Un medic specialist este platit de CAS in ambulatoriu cu aproximativ 20 lei pe cosultație.

 

Organizatia Mondială a sănatatii conduce această initiativă la nivel international.

 

Informatii suplimentare la: office@colegiulpacientilor.org

 

Paricipare la Comisia de Sanatate si Familie din Camera Deputatilor – Masa rotunda pe tema: Recuperarea post AVC

Masa rotunda: Recuperarea post – AVC: strategii eficiente în managementul spasticității de membru superior .

Evenimentul a avut loc la Camera Deputatilor, Sala de sedinte a Comisei pentru sanatate si familie, et 2, azi 5 Aprilie 2017.

Aproape jumătate dintre pacienții care au suferit un atac vascular-cerebral (AVC) se confruntă cu spasticitate de membru superior- o condiție cronică asociată cu simptome precum contracturi musculare, slăbiciune musculară, deficit senzorial și coordonare deficitară. Afecțiunea are un impact dramatic asupra activităților zilnice și asupra calității vieții pacientului și aparținătorilor acestuia.
Datele epidemiologice arată că aproximativ 30% dintre pacienții care au suferit un atac vascular- cerebral vor avea nevoie de terapie pentru spasticitate, iar evaluarea și abordarea terapeutică implică, de cele mai multe ori, o echipă multidisciplinară care va stabili obiective terapeutice individuale și un plan de tratament personalizat pentru fiecare pacient. Pacienții din România au la dispoziție diverse opțiuni terapeutice, însă fiecare dintre ele are diverse limitări.

Deschidere:
➢ Conf. univ. dr. Florin Corneliu Buicu, preşedinte Comisia pentru sănătate şi familie, Camera Deputaţilor
➢ Conf. univ. dr. Diana Loreta Păun, consilier de stat, departamentul Sănătate publică, Administraţia Prezidenţială
Managementul pacienţilor cu spasticitate post AVC
Perspectiva specialiştilor:
➢ Prof. univ. dr. Bogdan O. Popescu, vicepreşedinte Comisia de specialitate Neurologie din cadrul Ministerului Sănătăţii, președinte viitor 2017-2021 al Societăţii de Neurologie din România
➢ Prof. univ. dr. Ovidiu Băjenaru, preşedinte de Onoare “ad vitam” al Societăţii de Neurologie din România, şeful Clinicii de Neurologie, Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti
➢ Prof. univ. dr. Mihai Berteanu, preşedinte Comisia de specialitate Medicină Fizică și de Reabilitare din cadrul Ministerului Sănătăţii, şef Clinica de Recuperare Medicală, Spitalul Universitar de Urgenţă Elias Bucureşti
➢ Conf. univ. dr. Adrian Bighea, vicepreşedinte Comisia de specialitate Medicină Fizică și de Reabilitare din cadrul Ministerului Sănătăţii, președinte Societatea Româna de Reabilitare Medicală
Perspectiva Pacienţilor:
Valentin Anei, preşedinte Societatea Română de Prevenirea şi Recuperarea Medicala a Persoanelor cu Accident Vascular Cerebral
Perspectiva autorităţilor:
– Reprezentant Ministerul Sănătăţii
– Reprezentant CNAS
– Reprezentant ANMDM

Din partea Colegiului Pacientilor a participat Dl. Cristian Sas

Colegiul Pacientilor propune ca solutie de crestere a finantarii in sanatate impozitarea suplimentara a factorilor de risc. Credem ca impozitarea produselor alimentare care au un continut crescut de zahar, sare, grasimi, calori.

Fiecare angajat va primi 8700 LEI !

Fiecare angajat va primi 8700 LEI !

Proiectul de lege privind acordarea tichetelor de sănătate a fost adoptat de către Senat şi se află în prezent la Camera Deputaţilor.

 

 

Legea privind acordarea tichetelor de sănătate a fost iniţiată şi depusă în Senat de fostul deputat independent Gheorghe Udrişte şi este susţinută de asociaţia Colegiul Pacienţilor.

La fel că şi în cazul tichetelor de masă, tichetele de sănătate reprezintă bonuri valorice, care ar urmă să fie acordate de angajator, salariaţilor încadraţi cu contract individual de muncă, în limita a şase salarii minime brute pe ţară, garantate în plata, pentru fiecare salariat, în decursul unui an fiscal.

Proiectul de lege privind acordarea tichetelor de sănătate a fost, de curând, adoptat tacit de către Senat şi se află în prezent la Camera Deputaţilor, unde se aştepta rapoarte de la Comisia de sănătate şi familie şi Comisia pentru muncă şi protecţie socială şi avize de la Comisia pentru buget, finanţe şi bănci şi Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi.

Colegiul Pacienţilor susţine acest proiect că o soluţie de compromis în contextul plafoanelor insuficiente pentru laborator, imagistică şi absenţa completă a finanţării pe servicii stomatologice.

Un salariat ar putea beneficia anual, în baza unui contract individual de muncă, de tichete de sănătate în valoare de maximum 8.700 lei (contravaloarea a şase salarii minime brute pe ţară garantate în plata). Acestea vor putea fi folosite pentru tratamente şi investigaţii medicale, paraclinice şi imagistice, şedinţe de recuperare, dar şi pentru achiziţionarea medicamentelor pe baza reţetelor medicale.

Sumele corespunzătoare tichetelor de sănătate acordate de către angajator vor fi deductibile la calculul impozitului pe profit, respectiv la calculul impozitului pe venit, iar pentru salariat vor fi scutite de plata impozitelor pe venituri şi a impozitelor sociale aferente.

Introducerea tichetelor de sănătate ar urmă să asigure angajaţilor accesul la serviciile medicale de care au nevoie, în condiitile în care multe companii din România nu asigura salariaţilor servicii medicale lunare. Prin urmare, tichetele de sănătate vin în ajutorul angajatorului şi angajaţilor cu salarii mici şi medii, care au nevoie să acceseze tratamente medicale complexe, inclusiv servicii medicale de prevenţie, acestea din urmă contribuind la îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei, dar şi la reducerea cheluielilor suportate de stat pentru sănătate. Prin introducerea tichetelor de sănătate, salariaţii vor putea investi în propria sănătate.

„Considerăm tichetele de sănătate o soluţie bună la criză de plafon pentru analize de laborator şi servicii de imagistică sau lipsa completă a finanţării serviciilor stomatologice” a declarat dna. Angela Pernes, directorul executiv al asociaţiei Colegiul Pacienţilor

„Principalii beneficiari ai acestei acţiuni sunt angajaţii cu salarii mici care îşi neglijează problemele de sănătate din lipsa de resurse materiale, cost care oricum se întoarce în economie prin concedii medicale, spitalizări şi consum de medicamente ce poate fi evitat” a declarat dl Sas Cristian, preşedintele asociaţiei Colegiul Pacienţilor.

Reprezentantii Colegiului Dentistilor nu au avut timp sa ajunga la prima dezbatere despre sanatate orala de la comisia de sanatate din Parlament.

Ieri, 23 Martie 2017, am participat la o intalnire la Palatul Parlamentului a comisiei de sanatate din cadrul Camerei Deputatilor pe tema Sanatatea orala-Problema de sanatate publica prioritara.

Marele absent a fost Colegiul Dentistilor care are alte prioritati decat sanatatea orala a Romanilor si progresul stomatologiei in Romania. In acest moment alocarea CNAS pentru stomatologie reprezinta 0,03% din buget, adica nimic iar lor nici ca le pasa.

Evenimentul isi propusese sa stranga laolalta reprezentati ai: Ministerului Sanatatii, Comisiei de Sanatate din Parlament, CNAS, Colegiul Dentistilor, Colegiul Pacientilor, Autoritati locale, medici stomatologi.

Colegiul Pacientilor a propus ca solutie de crestere a finatarii inclusiv pentru stomatologie, introducerea tichetelor de sanatate.

Aceasta solutie ar reprezenta un compromis atat pentru problema plafoanelor pentru analize si investigatii de imagistica si a costurilor din spitale, cat si pentru lipsa completa de finatare pentru stomatologie. Pacientul va putea utiliza aceste tichete pentru nevoile lui acute, indiferent de tipul acestora.

Aceasta solutie nu pune o mare presiune pe bugetul de stat ele fiind platite de angajatori, cei drept reducand putin baza de impozitare a companiilor dar fiind o solutie mult mai ieftina decat alocarea acestor sume direct de la bugetul de stat.