Scanarea PET/CT oferă o metoda de apreciere a gravitatii bolii de inima si masoara impactul acesteia asupra functionarii ei. 

boli cardiovasculare pt facebook

Inima are un mod cu totul special de a furniza un flux de sânge mai mare, atunci când este nevoie, în perioadele de exercitiu fizic sau de stress. O retea de artere si vene colabate, actioneaza ca o retea de rezerva, gata sa fie folosita daca inima are nevoie de ea. Inima mai are capacitatea de a dezvolta vase de sânge adiacente pentru a aduce sângele la inima, atunci când ar avea nevoie de o cantitate mai mare.

Atunci când vasele de sânge se subtiaza ca urmare a bolii coronariene, unele dintre vasele de sânge colabate se deschid, astfel ca inima sa poata metine un flux de sânge optim. O parte din acest circuit sangvin care ar trebui sa fie activat în situatiile de stress sau exercitiu fizic este necesar pentru functionarea inimii în starea de repaus a organismului.

De fapt, fluxul de sânge catre tesutul inimii, la momentul de repaus fizic, nu este redus (asa încât simptomele nu pot fi detectate) pâna când blocajul nu este masiv. Acesta se poate întâmpla atunci când toate vasele de sânge din regiunea respectiva sunt complet folosite pentru a face fata nevoilor inimii din starea de repaus fizic. O subtiere suplimentara sau blocarea vaselor de sânge va împiedica muschiul inimii sa primeasca sângele de care are nevoie, chiar si în starea de repaus fizic a organismului.

Implicaţii ale PET/CT în Cardiologie:

  • poate detecta boala coronariana, chiar înainte ca simptomele clinice sa apara;
  • poate determina extensia bolii coronariene, înainte si dupa tratament;
  • poate demonstra daca un tratament chirurgical, destinat îndepartarii efectelor blocajului arterial, va îmbunatati functionarea inimii

Citiți și:

Secțiune realizată cu sprijinul Affidea_logos_RGB_5