In Romania cazurile de malpraxis sanctionate sunt rare spre inexistente in absenta unui cadru legal care sa responsabilizeze medicii si personalul medical.

Colegiul Medicilor nu analizează dosarul din punct de vedere medical si este focusat pe protejarea intereselor medicului nu ale pacientului. Ironic vorbind este ca si cum ai reclama un mafiot la ” cosa nostra „.

Rudele sau pacienții merg, de cele mai multe ori, să își caute dreptatea la Colegiul Medicilor însă acesta nu analizează dosarul din punct de vedere medical acesta putand da doar sancțiuni din punct de vedere disciplinar.

Culpa medicală se dovedește, în primul rând, cu expertiza medico-legală.

Colegiul Medicilor nu are atribuții în malpraxis. Nu există cuvântul malpraxis sau culpă medicală în Legea Sănătății, la capitolul Colegiul Medicilor.

Este un mit urban pe care, în general, presa îl folosește și spune că pacientul a mers și a depus reclamație la Colegiul Medicilor.

Poți să depui reclamație, dar CM nu analizează dosarul din punct de vedere medical, ei dau sancțiuni din punct de vedere disciplinar, de exemplu că nu au respectat regulile de igienă, că nu l-au investigat mai repede fiind la urgență. Poți face reclamație la ei că te-a înjurat medicul, că ți-a dat o palmă, că te-a ținut pe hol.

O culpă medicală se dovedește cu expertiza medico-legală, care se face la solicitarea instanței sau a Parchetului.

Colegiul poate să dea soluție favorabilă medicului și avocatul acestuia o folosește și încurcă pacientul.

Parchetele să scape de dosare așteapta răspunsul de la CM, pentru că nimeni nu știe cu ce se mănâncă malpraxisul.

In acest context personalul medical a devenit superficial si nepasator stiinduse in randul medicilor ca pacientii trebuie sa fie forte perseverenti ca sa isi obtina dreptatea si majoritatea renunta dupa ce depun o reclamatie la colegiul medicilor.

Mai grav este ca in absenta unei sentinte care stabileste culpa medicala asiguratorii nu despagubesc pacientul desi medicul are asigurare de malpraxis obligatorie pentru a profesa.

La noi asigurarea de malpraxis este cea mai profitabila a declarat sub anonimat un angajat dintr-o mare companie de asigurari.

Scopul asigurarii obligatorii de malpraxis este de a proteja pacientul de posibilitatea si costurile asociate cu o greseala medicala. Greselile medicale se intampla si fac parte din normalitate, este ca la masini daca conduci des este posibil la un momendat sa ai si un accident dar pentru asta ai RCA si totul se rezolva civilizat si rapid.

Unul dintre proiectele la care lucram ca asociatie este normalizarea acestei probleme si simplificarea procedurilor.

Colegiul Pacientilor – asociatie de pacienti,    aparam drepturile pacientilor si ii informam.

 

 

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.