Cercetătorii s-au luptat ani la rând pentru a găsi leacul împotriva cancerului, încă de când au început să înțeleagă ce este cancerul cu adevărat. Un leac pentru această maladie gravă este scopul final, dar cei mai mulți medici și pacienți ar fi în extaz doar să aibă acces la noi tratamente.

Un tratament care transformă celulele canceroase în celule sănătoase, ar fi, astfel, ideal. Grație unui studiu revoluționar, realizat de oamenii de știință de la Institutul de Cercetare Scripps (TSRI), această nouă formă, puternică de terapie a cancerului ar putea fi într-adevăr o metodă revoluționară de distrugere a celulelor canceroase.

O descoperire accidentală

Echipa laboratorului lucra la dezvoltarea unor terapii menită să se adreseze anumitor deficiențe ale celulelor sanguine sau ale factorului imun atunci când au observat unele efecte neobișnuite ale anticorpilor asupra celulelor măduvei osoase. Medicii au căutat anticorpi care activează receptorii factorului de creștere asupra celulelor măduvei osoase imature, adică anticorpii care ar putea fi capabili de a determina aceste celule să se maturizeze în tipuri de celule sanguine specifice.

După identificarea cu succes unui număr de anticorpi care au activat celulele receptorilor de măduvă osoasă în acest fel, cercetătorii au observat ca unii dintre aceștia au dovedit efecte neașteptate asupra celulelor. Așadar, acestea s-au transformat în celule radical diferite de ceea ce era de așteptat să devină, cum ar fi celulele neuronale. Această particularitate a determinat echipa să folosească metoda nou descoperită pentru a transforma celulele canceroase ale măduvei (celulele leucemiei) în celule non-canceroase.

Transformarea

În noul studiu, Richard A. Lerner, profesor titular împreună cu profesorul Lita Annenberg Hazen Imunochimie la TSRI și investigator principal, au lucrat în echipă cu colegii participanți la studiu, inclusiv primul autor Kyungmoo Da, profesor asistent de biologie celulară și moleculară la TSRI. Ei au decis să testeze 20 de anticorpi de activare a receptorilor recent descoperiți asupra celulelor leucemiei mieloide acute prelevate de la pacienți umani. Unul dintre anticorpi a sfârșit prin a avea un impact incredibil asupra celulelor leucemiei.

Cele mai multe celule ale leucemiei mieloide acute au prezentat activarea receptorului trombopoietinei (TPO), un receptor de anticorp selectiv activat și în celulele măduvei osoase. Când anticorpul a fost aplicat la celulele măduvei sănătoase, celulele s-au transformat prin maturizare în celule-trombocite (megacariocite) producătoare de sânge.

Echipa a mers mai departe cu experimentul și a constatat că, în cazul unor expuneri îndelungate la anticorpi și alte condiții reglementate, celulele dendritice s-au maturizat chiar mai mult. Produsul final a fost un grup de celule care semănă foarte mult cu celulele natural killer (NK). Unul dintre sistemele imunitare de apărare rapide ale organismului, celulele NK sunt capabile de a ataca rapid agenții patogeni și tumorile, chiar dacă acestea nu conțin biomarkerii identificați în mod normal, de alte celule ale sistemului imunitar potențial periculoase.

Fratricidul

Celulele NK induse au demonstrat câteva caracteristici unice, observate de echipa de cercetători prin microscopie electronică. Celulele posedau anumite dendrite folosite pentru extindere care puteau pătrunde printre membranele exterioare ale celulelor leucemiei aflate în apropiere – – tipul de celule care ar fi putu fi în continuare, dacă nu ar fi fost expuse la anticorp.

„Este o cu totul nouă abordare a cancerului, și vom face tot posibilul să ajungem să o testăm la pacienții umani, cât mai curând posibil”, a declarat Lerner. „Desfășurăm negocieri cu companiile farmaceutice pentru a aplica acest tratament direct la om, după studiile de toxicitate preclinice adecvate”.

Sursa: MedicalDaily