In legătură cu momentul declanșării grevei Sanitas, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, spune, în interviul pentru Republica, faptul că a fost ales „clasic, înainte de alegeri, în acord cu PSD”, comentând că „de data asta nici măcar nu au mai încercat să ascundă acest lucru”.

Întrebat cum vede declanșarea grevei Sanitas în contextul în care în această perioadă au fost lansate mai multe atacuri la adresa Guvernului tehnocrat, Vlad Voiculescu spune că miza de această dată nu mai este să dea jos un guvern de altă factură politică, ci „să obțină ce își doresc ca sindicaliști – asta este în regulă – dar și să obțină voturi pentru patronii politici”.

„Cu alte cuvinte, să dea ocazia binefăcătorilor – în speță parlamentarilor PSD – să arate că pot. Că pot trece peste orice rațiuni de responsabilitate bugetară – alocând dintr-un foc aproape 2 miliarde de lei fără niciun studiu de impact, fără nicio analiză prealabilă, pe baza unor amendamente ridicate de unul sau altul, în funcție de propriile interese, peste orice principii de bună guvernare, mărind salarii, sporuri cu câteva săptămâni înainte de alegeri. Asta în timp ce noi – guvernul Ciolos – ne-am străduit în aceste luni să justificăm fiecare ban alocat în plus – către gărzile medicilor, de pildă – și am pus de fiecare dată în loc măsuri de raționalizare a cheltuielilor pentru a păstra un echilibru bugetar și așa fragil”, a explicat pentru Republica.ro ministrul Vlad Voiculescu.

Ministrul observă că regulile de a nu majora salarii și sporuri în lunile dinaintea alegerilor „se aplică doar unora”, adăugând că „parlamentarii nu țin cont de nimic. Pentru că pot”.

„Sistemul sanitar are nevoie de o salarizare corectă. Categoriile de personal la care face referire propunerea celor de la Sanitas, am spus-o de mai multe ori deja, sunt cele care ar trebui vizate în primul rând la o rectificare a salarizării din acest sistem. Problema este însă din nou abordată la repezeală, pe genunchi, prin amendamente puse la grămadă și votate pe ultima sută de metri. Ce va aduce asta? Câteva rezolvări punctuale, însoțite însă de mai multe frustrări, de mai multe inechități, și probabil de o spirală a revendicărilor salariale ale altor categorii de salariați din sectorul public. Și mai multe certitudini: că nimic nu se poate construi pe baze raționale, solide. Că regulile – de exemplu să nu crești salarii și sporuri în lunile dinaintea alegerilor – se aplică doar unora. Că parlamentarii nu țin cont de nimic. Pentru că pot”, a comentat ministrul Sănătății.

Ministerul Sănătății a contestat în instanță greva Sanitas și a solicitat magistraților să stabilească dacă este legală sau nu. Potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătății, organizația sindicală nu a parcurs etapele obligatorii prevăzute de lege pentru declanșarea unei greve.

Colegiul Pacientilor, Drepturile Pacientului, Protectia Pacientilor