colegiul pacientilor geneticaUn tratament de terapie genica revolutionara, care stimuleaza propriile celule ale sistemului imunitar in pacient a demonstrat remisia bolii la o treime din pacientii terminali.
SUA, compania farmaceutica Kite Pharma a lansat rezultatele din primele șase luni ale produsului său noul, numit CAR-T.

Aproximativ 36 la suta din cei 101 de pacienti participanti la studiu au fost încă în remisie completă, la șase luni, iar opt din 10 au văzut cancerul lor redus cu cel putin jumatate in timpul studiului.

„Numerele sunt fantastice”, a declarat Dr. Fred Locke, un expert de cancer de sange la Moffitt Cancer Center din Tampa, care a condus studiul.
„Aceștia sunt pacienți intens tratați care nu au alte opțiuni.”
Tratamentul, care a fost numit „un drog viu” de către medici, acționează prin filtrarea sângele pacientului pentru a elimina celulele cheie ale sistemului imunitar, numite celule-T, care sunt apoi modificate prin inginerie genetica in laborator pentru a recunoaste celulele canceroase.
Celulele canceroase sunt foarte bune in a se sustrage sistemului imunitar, dar noua terapie reduce, în esență, frânele, care sa permita celulele imune de a face munca lor in mod corespunzator.
Martin Ledwick, seful departamentului de informatii despre cancer la Cancer Research UK, a declarat: „Aceste rezultate sunt promitatoare si sugereaza ca celulele CAR-T o zi ar putea deveni o optiune de tratament pentru unii pacienți cu anumite tipuri de limfom dar, trebuie să știm mai multe despre efectele secundare ale tratamentului și beneficiile pe termen lung.”

Pacientii din studiu au avut una dintre cele trei tipuri de limfom non-Hodgkin, un cancer de sange care afecteaza 13.600 de pacienti din Marea Britanie, și au eșuat toate celelalte tratamente. Majoritatea pacientilor cu o astfel de stare avansată trăiau In medie șase luni, dar jumatate din grupul de studiu sunt încă în viață la nouă luni de la începerea procesului, iar un din trei poate fi vindecat.
Dimas Padilla, 43, Orlando, care a fost avertizat ca cazul său sa agravat după chimioterapie, este acum în remisie completă după efectuarea terapiei in august anul trecut.
Cand a aflat ca cancerul lui este, probabil, terminal el a spus: „M-am gândit cum voi spune asta catre mama mea, soția mea, copiii mei”, a spus el.
După terapie CAR-T a vazut tumorile „topinduse ca și cuburi de gheață” și este acum în remisie completă.
„Ei au fost în stare să salveze viața mea”, a adăugat domnul Padilla.

Articol aparut in http://www.telegraph.co.uk/science/2017/02/28/terminal-cancer-patients-complete-remission-one-gene-therapy/