Markeri tumorali

Un marker tumoral este o substanta produsa de organism ca raspuns la agresiunea unei tumori.

Unii markeri tumorali sunt prezenti in mod obisnuit in unele celule, dar la nivel scazut, sub limita de detectie in sange.

Un marker poate fi crescut in sange in cadrul unei inflamatii acute sau cronice sau in cadrul unei tumori benigne sau maligne, iar cresterile foarte mari se pot datora unui cancer metastatic.

Testarea in sange a markerilor tumorali poate fi influentata si de fumat (ca in cazul CEA) sau de tratament (de exemplu, dupa citostatice).

CA125 este un marker prezent in mod normal in celulele mucoasei uterine, dar nu si in sange. CA125 poate fi detectat in sange in cancerul de ovar sau endometrial, dar si in alte cancere )de san, colon, pancreas, de trompe uterine, ficat sau plamani), in endometrioza, in sarcina, la menstruatie sau in boli inflamatorii — pancreatite, peritonite, boli inflamatorii pelvine. Testarea acestui marker nu exclude controlul ginecologic sau echografia, dar este foarte utila la femeile cu risc familial de cancer de ovar. Se poate suplimenta cu testarea altui marker ovarian, HE4. Rezultatele acestor 2 markeri se pot combina intr-un algoritm de calcul, denumit ROMA, care ajuta la estimarea riscului de cancer ovarian.

CA15.3 poate fi detectat in sange in cancerul de san, frecvent in cancerul de san cu metastaze in ficat si oase, uneori in tumori benigne ale sanului, dar si in ciroze hepatice, hepatita cronica, sarcoidoza si lupus. Testarea acestui marker nu exclude consultul sanului prin palpare, echografie, mamografie.

CA 19.9 este un marker prezent frecvent in tumorile maligne ale tubului digestiv, in special in cancerul pancreatic, cancerul gastric, dar si in boli precum colecistita, colelitiaza, pancreatita sau ciroza hepatica. Pentru cancerul de colon, este util in combinatie cu testele efectuate in materii fecale: calprotectina, hemoragii oculte, M2 – piruvat kinaza. Testarea acestui marker nu exclude consultul la medicul curant.

CEA este o proteina produsa in mod normal de tesutul fetal si de tractul intestinal. Acest marker creste in cancerul de colon, uneori cu mult timp de aparitia simptomelor. Este util in combinatie cu alti markeri tumorali cum ar fi CA 19.9 sau markerii din materii fecale (calprotectina, hemoragii oculte, M2 – piruvat kinaza). Valori crescute ale CEA apar si in alte cancere (de san, ovar, plaman, pancreas), dar si in inflamatii cronice intestinale (colita ulcerativa, boala Crohn, diverticulita), sau la fumatori.

PSA este o proteina specifica prostatei, care creste in sange in mod normal dupa varsta de 50 de ani, foarte lent. Daca dupa aceasta varsta se constata valori mai mari decat normalul, trebuie sa va adresati medicului urolog pentru un consult si echografie. Acesta poate prescrie suplimentar testarea PCA3. Valorile intermediar crescute ale PSA se verifica prin testarea Free PSA, care reprezinta peste 25% din total, in mod normal. Nivelul crescut al PSA nu apare doar in cancerul de prostata, ci si in cresteri benigne ale prostatei, in infectii urinare, dupa consult urologic sau sex.

RETINETI! Testarea markerilor tumorali nu inlocuieste vizita la medicul dumneavoastra!