Metabolism

Metabolismul cofeinei-testare genetica

Ce este cofeina?

Cofeina este un alcaloid natural, ingredientul activ principal al cafelei. Pe langa cafea, se gaseste si in alte cateva plante, cum ar fi cacao, ceai si in produsele alimentare procesate din acestea, precum ciocolata, bauturi racoritoare, bauturi energizante, batoane energizante si in multe medicamente care nu necesita prescriptie medicala. Cafeaua este agentul stimulant cel mai des intalnit, care poate induce dependenta. Cofeina actioneaza asupra sistemului nervos central, asupra inimii, si stimuleaza productia de urina.

Cat de repede se elimina cofeina din corp?

La majoritatea adultilor sanatosi, o jumatate de viata a cofeinei dureaza in jur de patru ore, anume cantitatea ei in sange se reduce la jumatate in acest timp. Cofeina este metabolizata (degradata) in principal de citocromul P450 1A2 (CYP1A2), o enzima produsa de ficat. Fiecare dintre celulele noastre cuprinde doua exemplare din gena acestei enzime, cate una de la fiecare parinte. Se stie ca gena are doua variante (asa-numitele alele), care definesc capacitati diferite de a metaboliza cofeina. Alela „A” determina o enzima care metabolizeaza cofeina rapid, in vreme ce alela „F” produce o enzima care metabolizeaza lent. Persoanele cu doua exemplare din alela „A”, rapid metabolizanta, sunt metabolizatori rapizi, in vreme ce acelea care au cel puţin un exemplar din alela „F”, incet metabolizanta, sunt metabolizatori lenţi.

Cafeaua are un efect mai puternic asupra metabolizatorilor lenti. Aproximativ 54% din populatie apartine grupului de metabolizatori lenti.

De ce este util de stiut cat de repede se elimina cofeina din corp?

Studiile au aratat ca metabolizatorii lenti de cofeina au un risc mai mare de infarct miocardic decat metabolizatorii rapizi. De exemplu, consumul de doua sau trei cesti de cafea pe zi le creste cu 36% riscul de atac de cord, iar din patru sau mai multe ceşti pe zi rezulta o crestere de 64% a riscului. Acest efect este mai bine exprimat in randul oamenilor cu varste sub 50 de ani1. Un alt studiu a identificat o usoara tendinta de crestere a riscului de pierdere recurenta de sarcina, raportata la ratia zilnica de cofeina in randul femeilor homozigote pentru alela „F”2

Testarea genetica este simpla, rezultatul este ferm si valabil pentru intreaga viaţa.

In randul metabolizatorilor rapizi, pe de alta parte, o ratie moderata de cafea chiar descreste riscul de infarc miocardic1.

Cum se poate testa?

Prin testarea capacitatii mostenite de a metaboliza cofeina, ratia de cofeina poate fi ajustata dupa rezultat, contribuind astfel la un stil de viata mai sanatos. Testarea este simpla, rezultatul – ferm si valabil intreaga viata; doar prin furnizarea unei mostre prelevate cu un betisor de tampon de pe interiorul obrazului, puteti afla intr-o saptamana daca metabolizati cofeina lent sau rapid si, astfel, cat de grijulii ar trebui sa fiti atunci cand beti cafea.

1: Cornelis et al., Journal of the American Medical Association, 2006

2: Sata et al., Molecular Human Reproduction, 2005