Radiografie (RX)

Radiografia (RX) este una din cele mai utilizate şi comune tehnici de investigaţie imagistică practicată în medicina curentă. Radiografia convenţională este cea mai utilizată metodă de investigaţie imagistică practicată în medicina curentă. Cele mai comune radiografii sunt cele de torace şi cele pentru depistarea afecţiunilor coloanei vertebrale, alături de cele pulmonare şi musculo-scheletale.


Examinarea presupune realizarea unui clişeu fotografic pe film sau a unei imagini digitale a zonei examinate, prin expunerea controlată a pacientului la un fascicul de radiaţie X care sensibilizează în mod diferenţiat un suport fizic specific sau un senzor-traductor digital. Expunerea dumneavoastra la radiaţia X este permanent controlată iar doza de iradiere este menţinută la un minim absolut.


Ce trebuie să știți înainte de efectuarea unei radiografii


Majoritatea radiografiilor nu necesită o pregătire prelabilă. Veţi fi rugat/ă să vă dezbrăcaţi şi să purtaţi un halat pentru consultaţie pe perioada examinării. De asemenea, va trebui să renunţaţi la bijuteriipe durata examinării pentru a nu interfera cu imaginile radiografice.

Veţi fi rugat să vă aşezaţi pe masa de consultatii sau sa staţi lângă un plan de examinare astfel încât corpul Dvs. să se afle între aparatul radiologic şi suportul plăcii radioreceptoare (casetă de film radiologic sau traductorul digital). Va trebui să staţi nemişcat pe durata expunerii radiologice astfel încât imaginea obţinută sa nu fie neclară sau înceţoşată.

Examinarea durează cca. 5 minute, sau în funcţie de tipul de investigaţie până la maxim 15 minute.

Nu este recomandat să efectuaţi o investigaţie radiologică dacă sunteţi însărcinată. Depinde însă şi ce tip de radiografie trebuie să faceţi şi mai ales depinde şi de specificitatea şi doza de radiaţie X care este necesară pentru această investigaţie. Chiar şi în acest caz, riscul pentru copilul Dvs. este relativ scăzut, însă este necesar ca medicul Dvs. să vă consilieze cu atenţie şi să decidă dacă această procedură este necesară şi dacă nu poate fi amânată pentru o dată ulterioară, după ce veţi naşte.

Secțiune realizată cu sprijinul Affidea_logos_RGB_5