Scintigrafia

Ce este scintigrafia

Examinarea scintigrafică este o metodă de investigaţie modernă ce permite detectarea a numeroase afecţiuni care se regăsesc atât la scară structurală cât şi funcţională a organelor sau sistemului osos, precum şi a unor procese funcţionale şi patologice ale organelor examinate cum sunt: inflamaţiile, sângerările, infecţiile sau tumorile.

Metoda de examinare scintigrafică este atraumatică pentru pacient şi foloseşte tehnica detectării emisiei unei substanţe de tip radiotrasor – ce prezintă afinitate ridicată pentru un anumit tip de organ sau ţesut – introdusă în organism anterior examinării.

Scintigrafia este o metodă cu o largă aplicabilitate pentru diagnosticarea unei plaje extinse de afecţiuni structurale sau patologice, acolo unde investigaţiile ecografice, de radiologie convenţională, computer tomograf, sau RMN nu furnizează informaţii suficiente.

Investigaţiile de scintigrafie de perfuzie cardiacă, cerebrală, a plămânului, scintigrafie osoasă şi cea a rinichiului cu DTPA sunt cele mai răspândite metode de diagnosticare ale medicinii nucleare în întreaga lume.

PREGĂTIREA PACIENTULUI:

Pacientul va sosi la clinică cu circa 30 minute înaintea efectuării investigaţiei propriu-zise.

Este necesar ca pacientul să aducă şi să prezinte medicului specialist Affidea dosarul său medical complet, imaginile CT/ RMN/ ecografice şi rezultatele investigaţiilor anterioare.

Pacientului i se va administra intravenos, substanţa cu radiotrasor.

În funcţie de intervalul de timp în care radiotrasorul se va acumula în organul supus studiului, pacientul va putea începe procedura de investigaţie. Timpul de aşteptare poate varia de la câteva minute în cazul scintigrafiei hepatice, până la 2-3 ore în cazul scintigrafiei osoase.

Pacientul va trebui să completeze şi să semneze Declaraţia de Acord pentru efectuarea investigaţiei înainte de procedură.

CÂT ESTE DE SIGURĂ INVESTIGAŢIA SCINTIGRAFICĂ?

Medicul curant / trimiţător este singurul care va decide dacă investigaţia scintigrafică este indicată şi va recomanda pacientului efectuarea ei numai pe baza unei analize detaliate a necesităţii şi a afecţiunii supuse studiului.

Doza de radiaţii primită de pacient pentru examinare este foarte mică – cantităţile de substanţă radiotrasor injectate pacienţilor sunt întotdeauna minime fiind personalizate pentru fiecare caz particularizat sau organ investigat în parte – iar eliminarea radiotrasorului din organism se face natural în maxim 24 de ore de la administrare. În aceste condiţii investigaţia scintigrafică nu prezintă nici un pericol real pentru pacient.

Aparatul produce un zgomot foarte uşor în cursul investigaţiei, iar pacientul nu va resimţi dureri sau senzaţii neplăcute.

24 de ore după investigaţie pacientul va trebui să evite contactul sau apropierea prelungită cu femeile însărcinate, copiii sau animalele de casă din anturajul său, să se spele pe mâini mai des, să facă un duş sau o baie şi să golească bazinul după folosirea toaletei de două ori de fiecare dată.

CE TREBUIE SĂ POARTE PACIENTUL ÎN TIMPUL INVESTIGAŢIEI?

Pacientul va trebui să nu poarte nici un fel de bijuterie metalică pe timpul investigaţiei.

După caz, pacientul va purta un halat pentru consultaţie, ce îi va fi pus la dispoziţie de către peronalul Affidea, înaintea efectuării examinării.

Secțiune realizată cu sprijinul Affidea_logos_RGB_5