Scanarea PET (tomografia cu emisie pozitronică) poate ajuta medicii să identifice exact sursa cancerului.

Acest fapt este posibil deoarece metabolismul multor celule canceroase este intens, şi prin urmare sintetizează glucoza radioactivă (zahărul) care este injectat în corpul pacientului înainte de examinarea tomografică.

Zonele care au absorbit intens glucoza radiomarcată sunt identificate pregnant pe imaginea scanată PET, spre deosebire de imaginile scanate CT (tomografia computerizată standard) sau MRI (tomografia de rezonanţă magnetică), care pun în evidenţă doar structura anatomică, şi nu pot identifica tumorile vii, active.

functionare_petct

Dacă este identificat devreme, cancerul poate adesea fi vindecat. O scanare PET/CT poate fi folosită în diagnosticul precoce pentru a-i ajuta pe medici să determine cea mai bună metodă de tratament. O scanare PET/CT a întregului organism poate detecta, înainte de a fi adoptat un anumit tip de tratament, dacă cancerul este izolat într-o anumită zonă sau dacă s-a extins şi spre alte organe.

Ce este cancerul?

Cancerul se manifestă în forme variate. În fapt, cancerul apare atunci când celulele organismului încep să se înmulţească haotic. În mod normal, celulele organismului cresc, se divid şi produc la rândul lor alte celule pentru a menţine corpul sanatos şi a-i permite să funcţioneze corect. Totuşi, acest proces poate să fie deviat uneori de la cursul normal: celulele continuă să se înmulţească, deşi corpul nu are nevoie de celule noi. Unele tipuri de celule sunt mai vulnerabile, putând da naştere mai uşor procesului de înmulţire anormală. Masa celulelor excedentare creează o formaţiune sau tumoră, care poate fi benignă sau malignă.

• Tumorile benigne nu sunt canceroase
Ele pot fi adesea îndepărtate chirurgical şi de cele mai multe ori nu se dezvoltă la loc. Celulele din tumorile benigne nu se împrăştie în alte părţi ale corpului. Şi, cel mai important, tumorile benigne pun foarte rar viaţa în pericol.
• Tumorile maligne sunt canceroase
Celulele din tumorile maligne sunt anormale şi se înmulţesc necontrolat. Aceste celule pot invada şi distruge ţesuturile din jurul lor. În procesul numit metastază, celulele canceroase migrează de la organele din care se dezvoltă şi ajung în alte părţi ale corpului, unde continuă să crească. Celulele cancerului ovarian, de exemplu, migrează de obicei în cavitatea abdominală şi la organele interne vecine. Până la urmă, ele pot invada fluxul sangvin şi limfatic (cele două sisteme vasculare care spală şi hrănesc toate organele corpului) şi călătoresc astfel către organe aflate oriunde în corp. Metastaza este procesul prin care cancerul „colonizează” alte organe, pentru a produce noi tumori în organism.

Citiți și:

Secțiune realizată cu sprijinul Affidea_logos_RGB_5