29 Septembrie, Ziua Mondiala a Inimii

În fiecare an, 29 septembrie marchează Ziua Mondială a Inimii, eveniment organizat la nivel internaţional de World Heart Organization. Acesta este un moment important care are ca scop principal creşterea gradului de conştientizare a populaţiei globului asupra factorilor de risc ce duc la apariţia bolilor cardiovasculare, precum si generarea unei schimbari în atitudinea oamenilor faţă de problema adoptării unui stil de viaţă sănătos.

La nivel mondial, anual se înregistrează 17,3 milioane de decese cauzate de afectiunile cardiovasculare,  iar acest număr este în continuă creştere.

Din păcate, în România, bolile cardiovasculare rămân principala cauză de deces, cu un nivel al mortalităţii mult mai ridicat decât media europeană. Peste 140.000 de români mor anual din cauza bolilor cardiovasculare, reprezentând aproape 60% din totalul deceselor înregistrate.

 Lipsa unor programe eficiente de prevenţie explică speranţa mai scăzută de viaţă a românilor comparativ cu cetăţenii altor ţări.

Estimările indică date la fel de alarmante pe viitor, în special din cauza persistentei factorilor de risc cardiovascular: fumat, hipertensiune arterială, dislipidemie, diabet zaharat, sedentarism, obezitate. Grav este că incidenţa bolilor cardiovasculare în rândul persoanelor tinere a crescut.

Asociatia Colegiul Pacientilor incurajeaza adoptarea unui stil de viata sanatos ce trebuie asigurat printr-o alimentatie sanatoasa, fara sare si zahar in exces, cu miscare fizica zilnica, verificarea constanta a tensiunii arteriale si mentinerea sub control a valorilor colesterolului si glicemiei.

E datoria noastra, a tuturor sa facem mici schimbari in viata noastra, astfel incat sa putem reduce riscul de boli cardiovasculare si sa ne imbunatatim calitatea vietii.