Ce este infectia HPV?

HPV este un virus de acid dezoxiribonucleic (ADN) mic, neînvelit, care infectează celulele pielii sau mucoase este cunoscut sub numele de virusul papiloma uman (HPV). Genomul virusului circular, dublu catenar, are aproximativ 8 kilobază. Genomul codează pentru șase proteine timpurii necesare replicării virusului, precum și două proteine târzii, L1 și L2, care sunt proteinele structurale ale virusului.

Cancerul cervical este cauzat de cel puțin 13 genotipuri HPV cunoscute, care sunt, de asemenea, legate de alte cancere anogenitale și de cap și de gât.

Despre 70% din toate cazurile de cancer cervical sunt cauzate de cele două genotipuri "cu risc ridicat" cele mai prevalente, HPV 16 și 18. În 2002, HPV a fost estimat că a cauzat 250.000 de decese cauzate de cancerul cervical și aproape 500.000 de cazuri, cu aproximativ 80% dintre aceste cazuri apărând în țările în curs de dezvoltare. Verucile genitale sunt o afecțiune benignă comună a organelor genitale externe care cauzează o morbiditate semnificativă.

Acestea sunt cauzate de doi genotipuri "cu risc scăzut": HPV 6 și 11. HPV este extrem de contagios și atinge punctul maxim de infecție la scurt timp după începerea activității sexuale, iar majoritatea oamenilor se infectează la un moment dat în viața lor.



Read more about:

#CAMPANIE HPV 2024