Ce trimiteri poate da medicul de familie?

Medicul de familie este cel ce integreaza pacientul in sistemul sanitar, fie pentru a-i confirma starea de sanatate sau pentru a depista bolile existente.

Pentru a realiza acest lucru are la dispozitie mai multe mijloace, concretizate prin bilete de trimitere, decontate partial sau total de asigurarea CAS in limita fondurilor disponibile:

Analize de sange

Imagistica – radiologie, ecografie, mamografie, densitate osoasa

Explorari functionale – EKG, spirometrie, puloximetrie

Pentru ca medicina a evoluat nu doar datorita medicului ci a echipei medicale, medicul de familie poate apela de cate ori este nevoie la ajutorul colegilor specialisti pentru a investiga suplimentar, pentru a confirma diagnosticul presupus si nu in ultimul rand pentru a oferi ajutorul corespunzator si calitatea actului medical pacientului.

Pentru un pacient bine investigat speranta de viata este mult mai ridicata decat pentru cel care aplica principiul “mai bine nu merg la medic decat sa imi gaseasca ceva”.

Asiguratii beneficiaza de medicamente cu sau fara contributie personala, pe baza de prescriptie medicala eliberata de medicii care sunt in relatii contractuale cu casele de asigurari de sanatate.

Lista cu medicamente de care beneficiaza asiguratii cu sau fara contributie personala se aproba prin hotarare a Guvernului. In lista se pot include numai medicamente prevazute in Nomenclatorul de produse medicamentoase de uz uman.

Colegiul Pacientilor – Asociatie de pacienti, protectia pacientilor, drepturile pacientilor, asigurari private de sanatate, asigurari publice de sanatate, CAS, CNAS.