Combaterea cancerului de col uterin prin intermediul UNICEF

hpv medic poza 1

Cancerul de col uterin reprezintă a patra cea mai comună formă de cancer în rândul femeilor la nivel mondial. Conform datelor din 2022, aproximativ 350.000 de femei au pierit din cauza acestei maladii, înregistrându-se în jur de 660.000 de cazuri noi. Aceste decese și infecții, care ar fi putut fi prevenite, au un impact tragic și de durată asupra copiilor, familiilor și comunităților.


Peste 95% dintre cazurile de cancer cervical sunt cauzate de virusul papiloma uman (HPV). HPV este cea mai comună infecție cu transmitere sexuală din lume, iar peste 200 de tipuri de HPV pot să nu prezinte simptome. Cu toate acestea, tipurile de HPV cu risc ridicat pot duce la infecții cronice și la creșteri precanceroase, de aceea prevenția și screeningul sunt atât de importante.


Vaccinarea este cea mai eficientă modalitate de a evita infecția cu HPV și poate proteja împotriva tulpinilor de HPV care cauzează până la 90% dintre cazurile de cancer cervical.


Testele de screening regulate reprezintă o modalitate eficientă de a detecta și diagnostica cancerul cervical. Dacă este diagnosticat în stadii incipiente, cancerul cervical poate fi adesea vindecat doar prin intervenții chirurgicale.


Cancerul cervical are un impact copleșitor și disproporționat asupra sănătății și bunăstării femeilor și fetelor din țările cu venituri mici și intermediare, reflectând inechitățile globale profunde. Din totalul deceselor cauzate de cancerul cervical din 2022, peste 90% au avut loc în țările cu venituri mici și intermediare.


UNICEF, în colaborare cu donatorii și partenerii, lucrează pentru a crește accesul la prevenția, screeningul și tratamentul necesare pentru realizarea eliminării cancerului de col uterin. Aceasta implică furnizarea țărilor a vaccinurilor HPV și a testelor diagnostice care sunt accesibile, la timp și de încredere.


De asemenea, UNICEF își propune să consolideze sistemele de sănătate pentru a se asigura că acestea pot oferi cu succes vaccinurile HPV, să lucreze îndeaproape cu comunitățile pentru a construi încredere în programele de vaccinare HPV, să contribuie la cercetare și generarea de dovezi referitoare la eficacitatea și impactul programelor de vaccinare HPV.


În concluzie, informațiile detaliate și acțiunile dedicate pe care UNICEF le întreprinde sunt critice pentru a combate și reduce impactul devastator al HPV și cancerului de col uterin.


Read more about:

#CAMPANIE HPV 2024