Cum ne afectează pe toți HPV - Protejează-te și Fă-l #UnStresMaiPuțin

hpv virus poza 1

Virusul papilomavirusului uman (HPV) este recunoscut ca fiind principal cauzator al cancerului cervical. Cu toate că este o boală ce poate fi prevenită, cancerul cervical se poziționează ca al patrulea cel mai comun tip de cancer între femei și al doilea cel mai răspândit la femeile cu vârste cuprinse între 15 și 44 de ani..

Pentru conștientizarea la nivel global a HPV-ului, publicul este îndemnat să se educe cu privire la infecția și cancerul asociat, care pot fi prevenite prin screening și vaccinare, contribuind astfel pentru a reduce stresul de sănătate.

Cancerul cervical este cauzat în mod clar de Virusul Papiloma Uman. Cu mijloacele eficiente pentru prevenirea HPV și un test de screening HPV sensibil, cancerul cervical se evidențiază ca fiind o boală foarte prevenibilă. Screeningul regulat al colului uterin pentru infecțiile cu HPV este crucial pentru detectarea timpurie a bolii precanceroase, pentru a permite tratamentul timpuriu pentru a opri progresia către stadiile avansate. Femeile trebuie să aibă puterea să-și preia controlul asupra sănătății lor și să facă alegeri informate despre bunăstarea lor".

CE ESTE HPV?

HPV este un grup de virusuri comune care sunt legate de infecțiile cu transmitere sexuală (ITS). Deoarece există peste 150 de tulpini de HPV, este de așteptat ca fiecare persoană să se infecteze la un moment dat în viața sa, adesea fără să-și dea seama. Deși cele mai multe infecții nu sunt periculoase și se rezolvă de obicei, pe măsură ce sistemul imunitar controlează infecția, unele tulpini de HPV pot cauza afecțiuni de sănătate, inclusiv apariția verucilor pe piele, atât pe mâini, cât și pe picioare, sau la nivelul organelor genitale, sau chiar cancer, dacă rămân netratate.

CINE ESTE ÎN PERICOL?

Femeile care devin active sexual la o vârstă fragedă, în special înainte de vârsta de 18 ani, sau care au mai mulți parteneri sexuali sunt mai susceptibile să se infecteze cu un tip de HPV cu risc crescut.

CUM SĂ RĂMÂI PROTEJAT?

Dezvoltarea cancerului cervical din infecția HPV urmează de obicei o cronologie îndelungată, care se întinde adesea pe parcursul a 10 până la 15 ani. Screeningul regulat și detectarea timpurie joacă un rol crucial în gestionarea și prevenirea mutațiilor celulare. Testele Babes-Papanicolau sunt recomandate pentru femeile cu vârsta cuprinsă între 21 și 29 de ani la fiecare 2 ani, urmate de screening-uri la fiecare 3 ani. După această perioadă, persoanele cu vârsta de până la 65 de ani ar trebui să facă o examinare la fiecare 5 ani.

Dacă HPV este identificat în timpul testelor sau a screening-ului, specialiștii sau patologii vor folosi aceeași mostră pentru a evalua prezența celulelor anormale. În cazurile în care nu sunt identificate schimbări de celule anormale, pacienților li se va recomanda să facă un test de urmărire după 12 luni pentru a monitoriza prezența virusului.

Făcând acest lucru, HPV ar permite să fie cu adevărat #UnStresMaiPuțin.

Read more about:

#CAMPANIE HPV 2024