Risipa de resurse din sanatate este datorata si concediilor medicale nejustificate si priveaza pacientii cu probleme grave de sanatate de sansa unui tratament necesar adecvat.

Colegiul Pacientilor a demarat sesiunile de intalnire cu angajatorii din vestul tarii pentru derularea unui amplu proiect privind etica in acordarea concediilor medicale in Romania, care costa, aproximativ 1.9 miliarde lei anual.

In 19 aprilie 2019, la sediul Kimball Electronics Romania, Colegiul Pacientilor, cu sprijinul Medici’s si cu participarea unor angajatori reprezentantivi pentru judetele Timis si Arad, au analizat impactul concediilor medicale cu potential incert asupra:

  • finantarii sistemului public de sanatate
  • valorilor etice ale corpului medical
  • codul de conduita si etic al angajatorilor
  • modului de desfasurare a activitatii in mod optim al unei companii de productie

Spre exemplu, in anul 2017, sistemul national de sanatate a cheltuit 1.9 Miliarde lei pentru concediile medicale; aceasta suma depaseste costurile nationale cu asistenta primara: 1.68 miliarde lei au fost alocati pentru toti medicii de familie din Romania, in acelasi an.

 Acest fenomen poate fi incadrat ca frauda si afecteaza in aceeasi masura pacientii, angajatorii si medicii.

Din analiza datelor unor companii de productie a reiesit faptul ca exista anumite comportamente similare cu relevanta statistica:

  • Rata crescuta a concediilor medicale in perioada care se pot crea punti intre diverse zile de sarbatoare legala
  • Rata crescuta a concediilor medicale din partea anumitor medici
  • Rata crescuta a acordarii concediilor medicale de catre un anumit tip de medic
  • Rata crescuta a concediilor medicale in perioade cu incidenta mica a imbolnavirilor
  • Un cost semnificativ al concediilor medicale pentru un angajator

Angajatorii sunt preocupati si de comparatia cu alte fabrici din aceeasi firma, din alte tari, si de rata scazuta a concediilor medicale in conditii legale in care practicile de acordare sunt diferite: in cazul in care exista o plata scazuta valoric pentru zilele de concediu medical, rata concediilor medicale este mult mai mica.

Colegiul Pacientilor invita toate partile interesate sa se implice in acest proiect (pacientii, medicii si angajatorii) cu obiectivul eradicarii acestui fenomen de frauda in urmatorii 3 ani.